Da odgovorim kratko svima:
@DJOMLA...?
Koristio sam obican pampur, koj nije lepljen iz komadica vec je ceo iz jednog dela. Dobra pluta (sa malo supljina)se teze nalazi ali od jednog osrednjeg pampura moze da se izvuce i do 20-30 muva. Isecemo je na komadice debljine 1.5-2mm i biramo one parcice koj barem sa jedne strane nemaju cvorove(tamnu srz), ta cista strana ide spolja, a najbolji komadici su oni koj sa obe strane nemaju tamnu srz...
Da, kad se telo napravi onda krilca i nozice vezemo osnovnim koncem 6/0.
@ SEBASTIAN...?
Da pluta se moze farbati na vise nacina. Treba izbegavati lakove za nokte jer se posle nekog vremena ljuste ili ispucaju. Ja ubacim gotova tela u anilinske boje kojima se boje pera. Moze i kratak tretman u bolama za kosu.
Bice jos ovakvih muva i jos neki nacin bojenja...
A sad da odgovorim i bambulasima, Mixu i Zakuli (znao sam da ce da pokusaju da nadju neke mane, pa sam citaoce unapred pripremio na to).
@MIX...?
1. osobine ovakve muve bi bile bolje kada bi bila napravljena čak i od policelona (papuče)...
Moze od policelona ali ne i od papuce(mnoge pauce nisu dobre za to). Vanja ima u katalogu od 2006.(novi katalog jos uvek nemam) 3 verzije tulara sa telom od policelona i one su OK. Medjutim pluta kao materijal daje prirodni smek, lepotu i eleganciju. Ona je vise materijal za hobiste i prave ljubitelje flytyinga nego za profesionalce...
2. sa plovnošću balze i poliuretana se ne može ni porediti
Nema sta tu ni da se poredi. Ni od balze ni od poliuretana se tako lako i prosto ne moze napraviti muva tankog tela sa rebrima slicna ovoj.
3. Trajnost oblika plute pod pastrmkinim zubima je pod znakom pitanja.
Netacno... Potpuno netacno... Ova tela su neunistiva pod pastrmskim zubima... Ko ne veruje slobodno nek proveri!
4. dugotrajnost pripreme i izrade tela je još jedan minus
Opet netacno. Priprema je vrlo kratka. Vez jos kraci(telo za 1 minut i krilca i nozice jos toliko...)
5. nikad nisam video bolju muvu od plute...
Dobro da si bar to priznao... Veoma me cudi da je nisi video??? Takve muve pre bar 15 godina pravio Vanja. On mi je licno pokazao caku sa vlagom i savijanjem... Tulare sa potpuno istim telima je ako se dobro secam tada izvozio za Svajcarsku samo krila im nisu bila od divljeg patka kao moja vec od fazana...
6.Provokacije???
Kada bi ti editovao sve svoje postove u kojima si provocirao druge ljude(i one koj jesu i one koj nisu na ovom forumu) a toga na ovom forumu ima mnogo, trebalo bi ti bar dva/ tri meseca. Zato bolje se ne buni(ja bas biram reci i trudim se da nikoga konkretno ne prozovem) al ti se tu sam prepoznas... Prestani da vredjas ljude i pocni da editujes stare postove, da brises uvrede i provokacije nanete drugima, pa se onda mozda i neces sam prepoznavati u necijim recima...
@MR.ZAKULA...?
1.Institucija???
Sinko, necu da ti ubijam volju... slobodno pecaj na muve koje volis... Samo da znas da za klena(nije dzabe izreka – glup kao klen) muva nije presudna. Ne prave se institucije tako sto se jedna tema vraca iz naftalina svakih 15 dana...I tako od kako postoji ovaj sajt... Moze da se nesto povlaci iz naftalina jos 100 godina, al dzabe rabota...
2. Pluta,ovako nakvashena i "napijena" vodom ima iste osobine kao policelon???
U fazi izrade tela prikazane muve, potrebna je vlaznost u pluti da bi bila savitljiva(samo tako se sa skoro svih strana sem gornje izbegava deljanje i smirglanje i telo bude gotovo za 1 minut).Pluti treba bar 24 sata da upije vlagu.
U fazi pecanja ti ne pecas sa navlazenom muvom vec sa onom koja je suva kao barut! Nema sanse da se to navlazi i za skoro ceo dan!
Ako si me razumeo, u fazi izrade pluta je vlazna ali kad je kasnije upotrebis bice mnogo laksa!