Poslednji prizor

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovo je moja omiljena lipljenska muva. Koristio sam je u sumrak, kada lipljeni i pastrmke izađu u lov na površinske krznokrilce. Zašto ih ovaj mamac tad privlači, za razliku od drugih imitacija, mogao bih samo da pretpostavljam.
Ova muva je toliko efikasna da sam je pod velikom dozom euforije nazvao poslednji prizor, iako sam oslobađao sve lipljene. Zaista bi to bilo poslednje što su videli, da sam bio izvan C/R revira.
Sasvim se jednostavno pravi. Uprede se dlaksa divljeg zeca sa tela i mota kao hackle. Na kraju, doda se i jedan namotaj grizzle petla. To je sve, to jest poslednji prizor (lipljena).
Mnogo ružna muva, ali kad je lipljen izabere, nema druge. :doh:

asader

Senior member
Učlanjen(a)
08.10.2007.
Broj reagovanja
0
Po prvi put iznosis sliku u javnost svaka cast mix
Sustina je u jednostavnosti ne sumnjam uopste u ime ove muve.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
asader je napisao(la):
Po prvi put iznosis sliku u javnost svaka cast mix
Sustina je u jednostavnosti ne sumnjam uopste u ime ove muve.
:yeswink: :yeswink:

@Mix, VELIKI  :respect1:

+ + + + + + + + + + + + + +...

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Odlična muva! A bre Mix ... nešto ti tupe ove udice!  :doh:

Tadic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2007.
Broj reagovanja
0
Mixmaster je napisao(la):
Ovo je moja omiljena lipljenska muva. Koristio sam je u sumrak, kada lipljeni i pastrmke izađu u lov na površinske krznokrilce. Zašto ih ovaj mamac tad privlači, za razliku od drugih imitacija, mogao bih samo da pretpostavljam.
Ova muva je toliko efikasna da sam je pod velikom dozom euforije nazvao poslednji prizor, iako sam oslobađao sve lipljene. Zaista bi to bilo poslednje što su videli, da sam bio izvan C/R revira.
Sasvim se jednostavno pravi. Uprede se dlaksa divljeg zeca sa tela i mota kao hackle. Na kraju, doda se i jedan namotaj grizzle petla. To je sve, to jest poslednji prizor (lipljena).
Mnogo ružna muva, ali kad je lipljen izabere, nema druge. :doh:

To Mixo, care! Na kojim si vodama imao uspeha?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Većina mojih iskustava u lovu lipljena su vezana za rijeku Taru, jednu od najbližih lipljenskih reka mom gradu. Proveo sam oko 40 lepih mušičarskih dana na toj reci.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Još malo sličica poslednjeg prizora.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Siluetom me podseca na Yellow Sally ili Jovchinu Suvodolku, dakle kamenjarku. Lepo izgleda, posebno je interesantno sto je efekat palmerovanja i zadnjeg para rasirenih krila postignut dugim dlakama krzna (pretpostavljam) zeca.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Da bi naš veštački mamac ličio ribi na nešto, ni najmanje nije važno da se i nama dopadne. Posledni prizor spada u veoma ružne i proste muve, ali u vreme intenzivnog hranjenja lipljena krznokrilcima na površini, ovakve gluposti donose bolji ulov od pedantnih i lepih imitacija.
To može da znači samo jedno, da ovo ribama više liči na prirodnog insekta nego neka lepojka sa armiranim ili štampanim krilima.
Često sam posmatrao selektivne ribe pod vodom, a imam i neke zanimljive podvodne snimke pastrmke kako se hrani. Izvukao sam pouku da je veoma teško prevariti ribu bilo čime drugačijim od onoga što je navikla da jede. Dakle, treba pronaći šta treba imitirati. To nije kraj naših "muka". Tada treba napraviti ili kupiti muvu koja to uspešno imitira. E, ta muva ne sme biti odabrana po nekom patternu, reklami, pretpostavci, već po iskustvu onog ko je uspešno koristi, a najbolje sopstvenom.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Muve uvek treba praviti i ohrabrivati druge u tome da ih prave, a ne da ih kupuju ili da ih dobijaju kao pocetnici na poklon (cesto predigra - "navlaka" na kasniju prodaju, prisustvovao sam tome nekoliko puta).
Iako deluje kao malo prejak stav, smatram da kupovanje muva skoro i da nema opravdanja i posmatram to kod musicara koji trajno to radi kao vid njegove musicarske nepotpunosti.
Poklanjanje muva izmedju musicara koji su i vazaci ne ulazi u to, naravno.
Muva "Poslednji prizor" je jednostavna i verovatno lovna, ali je za njeno puno vrednovanje verovatno potrebno da njen je tvorac sam pokusa da afirmise kao originalnu kreaciju, ako hoce i da prihvati sud kompetentne musicarske javnosti o tome, ako moze. I ako je bude. Bar u normalnom svetu te stvari tako funkcionisu.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ode još jedna tema malko u stranu, pod uticajem PedjeBG. Interesantno je ovo što je napisao o prodaji i kupovini muva. To zahteva posebnu, interesantnu, temu. Ovako, ispada da sam ja hteo da navedem nekog da kupi moju muvu.  ??? ??? :hmmmm: :hmmmm: Ispade da ja pišem o svojim muvama da bih nekoga naveo da ih kupuje.  ??? :lud: :lud: :lud:
Teško mi je čak i da prokomentarišem to. Tužan sam zbog ovakvih ljudi.  :( Moj sažeti komentar je da se ja ne bavim prodajom svojih muva i da je veoma jasan recept za izradu ove proste muve objavljen.
Priča o kompetentnosti mušičarske javnosti iz "normalnog" sveta, nema blage veze sa mojom omiljenom lipljenskom muvom. Jedini koji će nju oceniti su lipljeni, pastrmke i ostale ribe, jer ja nikad nisam pravio muve za "kompetentnu mušičarsku javnost", prodaju i slikanje, već za trćenje riba. :hammer:
To je jedino što me interesuje u ovom sportu. To nije teško shvatiti, PedjaBG.  :hmmmm:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Tek sad videh koliko smejavaca!
Mixe, video sam u galeriji da si "poslednji prizor" peveo kao "Last View".
Ne zameri, mislim da bi prikladnije bilo "Last Sight".
Ovo "poslednji pogled" tako me asociralo na "poslednji pozdrav", pa sam se od oboje bas najezio.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Može i "Last Sight". Da, da, bolje je.  :tbumb:

Vrh Dno