prsluci, jakne i ostalo...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Hajde malo da vidimo kakva su iskustva sa ovim ne toliko vaznim delovima opreme vecine musicara.
Nekada sam pecao (i lovio) u starim jaknama, pantalonama i jedino mi je bio vazan kvalitetan i funkcionalan prsluk.
Vremenom sam poceo da razmisljam zasto su ljudi "bacali" ozbiljne pare na odecu specijalne namene. Mozda su na to uticala mnogobrojna pecanja kada sam dosao skroz mokar kuci sto od kise sto od najlonske kabanice(kada je nosim).
Breathable materijali su za mene jedna mala revolucija. Ne mogu vise da zamislim ni letnje pecanje bez packable jakne dzepu prsluka, disuceg kombinezona za gazenje vode, cipela sa ekserima, dugackih gaca od POLARTEC®-a ili slicnih materijala.
Misljenja sam da ako mi pecanje predstavlja hobi i zadovoljstvo, sve cu uciniti da iskljucim sve faktore koji mi mogu uticati na kvarenje raspolozenja.

Da vidimo kakva su iskustva ostalih?

PS. Jedino me nervira zena koja kaze "mozes da ides na pecanje obucen kao maneken a kada mene izvedes negde, ides u trenerci" :lol: :lol:

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Hahaha druze manekenu,
Ja moram da priznam da sam potpuna suprotnost gore navedenog. Moja oprema se svodi na stare kanadjanke, isecene farmerke i prsluk! Sada sam trenutno u fazonu chestpacka i napravicu ga sam o vojnickog borbenog ranca i kineskih torbica!
Salut

mangia

Newbie
Učlanjen(a)
06.03.2006.
Broj reagovanja
0
na zalost i ja sam taank sa garderobom. kad idem bare msetati pored vode uvijek se uhvati mza glavu... imam trayal-ove cizme i neki prsluk sa buvljaka :)

mada sam vidio da se za nekih 100 evra moze solidno odijelo kupiti... neopren ja mislim

vlad

Newbie
Učlanjen(a)
02.03.2006.
Broj reagovanja
0
...odlazak na vodu, je sam za sebe, dovoljno velika stvar za sve nas i prosto je tesko sopstvenim delanjem napraviti pandam takvom osecaju...ali za razliku od osecaja, dozivljaj prirode i ribolova moze biti potpun ili delimicno potpun, a to u mnogome zavisi od nase mogucnosti da situaciju (poziciju, teren, drugu obalu...) ucinimo dostupnom i da na konto stvorene dostupnosti, potpunu koncentraciju orijentisemo primarnim stvarima (ribolovu i prirodi), sto je svakako, maksimum nasih htenja...
U takvoj konstalaciji istina, za mene, je "pomocna oprema"
(wadersi, prsluci, jakne...) osnovni komplet, ravan "stapu i kanapu", ako ne i bitniji...
...verujem da cemo nakon zauzimanja generalnog stava o "pomocnoj opremi" raspraviti i o nekom pojedinacnom, konkretnom modelu, jer sam siguran da ce svako od nas, pre ili kasnije nabaviti neku lovu...i postati "maneken" ako nikom drugom, onda svojoj zeni (devojci), koja ce svasta smisliti i uciniti kako bi pokazala svoju zapostavljenost i konkurentnost, nasem omiljenom ribolovu...:))

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja jos uvek nisam pronasao adekvatnu opremu za gazenje vode. Guma, pa onda neopren i na kraju disuci materijali, nisu se pokazali idealnim. Jednostavno, mnogo cesto idem u ribolov. Svaki dan (leti) i to, po ceo dan. Idem kroz dzungle, kamenjare, razne bocke, priobalne deponije pune stakla, izlozen sam suncu po ceo dan, mnogo hodam- dakle trenje jedne nogavice o drugu... Vrhunski konci (fly lines) mi traju po par meseci, a isto toliko i kombinezoni za gazenje.
Svaki materijal ima neke mane i prednosti. Guma i PVC su teski i losi su izolatori. Velika prednost im je sto su jeftini, ima ih u prodavnicama i svi znaju da ih lepe. Neopren je za moje potrebe najbolji materijal, jer je mek, duze traje od (breathable, ali ga skoro svi zovu-..) goreteksa, nije mnogo skup, odlicno stiti od hladnoce, ali je los za toplo vreme, premda ja tad i ne koristim nikakvu zastitu, vec gazim bez kombinezona, dakle kvasim se. Interesantno, nemam ni posle vise od dvadeset godina brckanja nikakve zdravstvene probleme. Velika prednost neoprena je sto je laksi od vode sto me je jednom spasilo sigurnog potapanja u jednom jezeru. Neopren izbacuje davljenika na povrsinu vode. "Gore-tex" i ostali disuci materijali su najmoderniji, ali i ubedljivo najskuplji. Ako ne kupite proizvod firme kao sto je SIMMS, Patagonia... cije su cene i najvece, nosicete ga desetak puta, a onda pocinju problemi. Pusta vodu, ali tesko je otkriti gde. Ako ste u hladnoj vodi trebaju vam specijalni "untercigeri" koji su takodje skupi. Ova najskuplja varijanta je odlicna za musicare "vikendase", koji i tad malo hodaju i kratko se zadarzavaju na vodi. Na primer, samo u sumrak. A jos ako uzivaju u svojoj lepoti, onda nema dileme, GORE-TEX i to, sto skuplji. Odmah treba da bace i svoj stari prsluk i nabave neki od 300 eura, kutiju od 200, stegu od 500, alate za fly tying 200, naocare od 300, dzip od 40000, stap od 700, jer samo takav im odgovara, ovo ostalo je za amatere, koji, kakve li slucajnosti, uvek, ALI UVEK, vade mnogo vise ribe od "manekena". "Manekeni" se srecu u ekskluzivnim barovima pored skupih revira, na sajmovima i slicnim mestima. Tu su carevi, ali u klisurama i kanjonima kraljevi su oni najodrpaniji, najprljaviji, najskromniji musicari, koji znaju da musicarenje nije izlozba skupog pribora to jest platezne moci, vec uzivanje u najslozenijoj tehnici lova ribe.
Nastavice se...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Htedoh reci NEMOJTE DA BUDETE "MANEKENI". Oni prodaju svoju privremenu lepotu. Musicari otimaju lepotu iz prirode. "Manekeni" narusavaju prirodni sklad i uopste i ne pripadaju mastima gde, na srecu samo ponekad, zalutaju. Ali sta cete musicarska industrija mora da zivi od necega, pa vrlo cesto neupucene ubedi da je potrebno da kupe mnogo stvari koje im zaista nikad nece zatrebati.
Ovo postaje interesantno. Nastavice se...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Vidis koliko se ljudi razlikuju, zato je foruum i odlicna stvar jer mozes naci totalno razlicita misljenja.
Znas kako ti nemas zdravstvenih problema, ja imam.
Jos ako imam dovoljno para da sebi obezbedim sve uslove... ihaaaa milina.
Dzip zasto da ne, docicu blize omiljenom mestu sa manje napora i duze cu pecati nego da sam isao peske.
Neopren odlican za velike hladne vode ali za leto skoro neupotrebljiv i 5x se lakse iscepa od disucih materijala.
Na zalost spadam u grupu vikend ribolovaca sada, mora od necega i da se zivi i izdrzava porodica.
Cene sve opreme specijane namene jeste visoka i tako je uvek bilo. To vazi za svaki sport pa i za ovaj, a stvarno bih voleo da te vidim kako gazis Drinu u junu i stojis do pupka u vodi bez adekvatne odece :lol:
I kao sto si ti za sebe iskreno rekao da volis da se hvalis(sto sasvim uvazavam), tako ja kazem da volim da uzivam u skupom priboru, opremi, kolima, picu, cigarama, naocarima, GoreTex-ima, prslucima, muvama, kutijama.... i da vidis uhvatim i ja ponesto svaki put :lol:

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Najveca lepota musicarenja po meni je sto u ovom hobiju/pasiji svako moze da odabere parametre koje zeli da sledi i apsolutno uziva u tome. Prema tome, ako je nekom cef da pukne $1500 za stap ili kombinezon-samo napred!!! Radite ono sto vam odgovara i uzivajte u tome. Ovde u Americi sam upoznao na vodi razlicite tipove ribolovaca. Od vodica koji musicarenjem zaradjuju hleb, preko “amatera” koji su “profesionalci” po znanju i cesto bolji vodici i ribari od mnogih profesionalaca, pa do apsolutnih pocetnika, te ogrezlih veterana daleko u godinama. Mogu vam reci da pravila ne postoje. Jednostavno, glupo je suditi o ljudima po opremi ili odelu. Poznavao sam tipove koji nose samo "najbolje i najskuplje", ali to stvarno nose i iznose (sve je na njima u flekama od trave i mulja, znaci od koriscenja). S druge strane vidjao sam lo-tech tipove, sa kariranim kosuljama i gumenim cizmama do pojasa, a kada im pridjete vidite da koriste stari Garrison bamboo i vintage St. George kombinaciju od oko $3000. Znaci ima svega i svih mogucih nijansi. Takodje sam sretao tipove koji su relativno slabi bacaci, a opet odlicno hvataju ribu, kao i face koje samo (takmicarsko) bacanje i interesuje i ne bave se ribolovom. Mnogi izuzetno dobri musicari nemaju vremena da vezuju i cesto love tudjim (kupovnim) muvama. Dan Blanton, jedan od pionira morskog musicarenje na zapadnoj obali, sam priznaje da dosta musica narucuje za svoja daleka putovanja jer nema vremena da ih veze. To ne znaci da on nije dobar vezac-naprotiv, kreator je musica Sar-Mul-Mac, Whistler i Punch serije, danas klasicnih morskih imitacija. Da ne duzim, ovo samo navodim kao primer da se ne treba opterecivati time ko sta nosi i koristi, da li je “maneken” ili ne… Odelo moze, ali ne mora da cini coveka.

angler

Newbie
Učlanjen(a)
03.03.2006.
Broj reagovanja
0
Cinjenica je da postoje musicari kojima je jedini cilj uhvatiti ribu i drugo ih nista ne interesuje, neki koliko vole uloviti ribu toliko vole i pribor, neki vise vole pribor od samog ribolova, dok manji broj spada u prave sportske ribolovce. Kad kazem sportske ribolovce misleci na musicare, mozemo ih porediti sa alpinistickim sportom u kojem alpinista uz potrebnu opremu dostize sebi zadate ciljeve. Smatram da pravi sportski musicar je onaj koji ce se dobro "namuciti" dok ulovi ribu (provlacenje kroz siprazje, skakanje po stijenama, puzeci itd...) sto znaci upraznjavati dobar dio sportskih aktivnosti i vracati ulovljenu ribu ili visak (sto je za vecinu apstraktan pojam). U svemu tome treba i uskladiti opremu.
Ja koristim prsluk Made in Moja kuca (zeno, sasij mi djepove ovdje, ovdje i ovdje), pantalone nasao na pijaci sa puno djepova (hvala novoj modi), cizme za sad "govnarke" ali zato volim otici u "vukojebinu" i tamo musicariti. E tu je moj svijet. Da li sam uhvatio 2, 10 ili 30 riba meni nije toliko bitno, svakako ih sve vracam. Vazno je da adrenalin proradi, a najjaci je poslije prve ribe.
Kad mi okolnosti ne dopustaju da odem na vodu onda iskoristim vrijeme za pripremanje vec nekoliko puta do tad pripremljenog vise nego skromnog pribora (stap, cekrk, snjura, provjeravanje sadrzaja djepova na prsluku...) uzivajuci u tome. Komentar moje zene je: "E da hoces mene tako maziti i paziti".
Da budem iskren, i te kako bih volio da imam sav taj pribor vrijedan nekoliko hiljada Eura. Niko nebi bio sretniji od mene. Valjda cu imati nekad.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Razni ljudi, razne cudi. Ja zivim u propaloj Srbiji, a ne u najrazvijenijim zemljama sveta. U njima je prosecna plata desetak puta veca od nase. Tamo je normalno da covek kupi stap od 500 evra isto kao i kod nas od 50 evra. Mnogo prosta matematika. Ja to ne kazem zato sto sam skromno opremljen za musicarenje. Naprotiv, imam odlican i relativno skup pribor. Na terasi mi vise tri kombinezona. Po jedan od gume, neoprena i gore-texa. Kad podjem u ribolov biram koji cu. I stapovi, konci i cekrci su mi "babaroge". Sve to mi je NEOPHODNO jer sam non-stop u akciji. Ipak, zastitio bih musicare sa prosecnim budzetom, od onih koji imaju mnogo vise. Zasto? Pa, primetio sam da ih ovi ugrozavaju. Sve je veci njihov uticaj na rezim ribolova, a vrlo cesto je stetan. U Srbiji vecina musicara koji imaju vrhunsku i veoma skupu opremu su u najmanju ruku "sumljivi tipovi". Znamo kako se ovde dolazi do velike love, a ona je neophodna da bi se samo u hobi ulozilo nekoliko hiljada evra. Dakle, vecina novopecenih vrhunski opremljenih musicara kad nas su novi i skromni sto se tice poznavanja filosofije musicarenja. Postujem ja njihovu lovu i tezak nacin da se dodje do nje, ali ne postujem ono sto ne postoji, a to je vestina musicarenja kod vecine njih. Njihova jedina filosofija je : "Pokazi sta imas". Najgore je sto oni zahvaljujuci tom imidzu, koji mnogi cene, postaju najpoznatiji i najuticajniji musicari. Mi pravi musicari bi trebalo da se suprotstavimo toj pojavi i nametnemo svoj imidz, znanje i teoriju pocetnicima. Da ne ke..am vise, musicarima iz Srbije i okoline je sigurno jasno o cemu pisem.
Postujem Oldsurehanda i musicare iz drugih krajeva Sveta i nadam se da i oni kapiraju da se ovo uglavnom odnosi na Srbiju i Balkan.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Brateee ja sam mislio da je vreme socijalizma iza nas? Ili je ovo blize radikalizmu?
Pa Mix covece sta pricas ti? Treba svi da vozimo ficu i da se vozimo autobusom, da proizvodimo automobile i uzivamo u odlascima kod majstora jednom nedeljno? Jednakost za sve!!
Iz proslih vremena je ostalo da svi treba da idu na more i da se svi bave lovom i ribolovom.
Industrija ribolovacke opreme radi po principu kozmeticke industrije. Nije ciljna grupa potrosaca "bogatasi" vec se ide na strast. Mogu da odem na zapad, da prodjem pored bezbroj radnji sa zlatom, garderobom, satovima, i ko zna kakvim glupostima ali nedaj Boze da me pustis u radnju sa priborom!

Svako odvaja onoliko koliko moze. Neko vise neko manje, neko uziva u tome a neko na pribor gleda kao na alat, i tu je sustina kako Vladan vec rece. Poznajem majstore "odrpance" :lol: , ali poznajem i vece majstore "manekene" :lol:
Sve se svodi na mogucnosti i izbor. Ima ljudi koji imaju puno para, narucuju skup pribor i opremu ali sam siguran da i ti znas skupe stapove koji nisu ni za k..c. Zato i postoji toliko raznovrsna "najbolja" oprema.
VOLIM DOBAR I SKUP PRIBOR I NECU GA SE ODRECI ZARAD RAVNOPRAVNOSTI!!!
Hocu bre da potrosim SVOJE pare za ono sto zelim! Nisam bio na moru 7-8 godina, vegetarijanac sam (ne trosim pare u kafani), ne pijem, nosim iste cipele i farmerke vec 2 god, ne jurim qrve :lol: , ne kockam se, ne radi mi levi bubreg :lol: , ali volim da trosim pare na pribor. Bas volim!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Nemojte da ova tema ode predaleko. Ovo podrazumeva da se clanovi napadaju zbog love i ko je na sata je trosi!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Opusteno lucky, nema nigde ruznih reci!

Konstruktivna rasprava za i protiv i nista vise. Mix zastupa jednu teoriju, ja drugu, a obe su istinite :lol:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Volim kada se pise i brise, pa bilo sta da je to, a ima veze sa musicarenjeeeeem. Ja se vise i ne secam sta sam pisao pre neki dan, jer sam poludeo od hyperreal musica. Ali kroz ove rasprave i razne teorije upoznajemo jedni druge i istovremeno ponesto novo i saznamo.
Brateeee, Simsone, ja kad 'vatam ribe, tol'ko sam ruzan i umazan, da se i prisutne priobalne babe uplase od mene. Smrdim na ribe na km, a prslook mi se presijava od utabane riblje sluzi. Sav je cvrst od toga. Slojevi su to. Ne vidi mu se ni boja. Kad opece Sunce on se pusi. Pitaju me novi musicari: "Sto ti je tako izakan prsluk?", a ja im ponosno odgovaram: "Pa, s njim 'vatam ribe. Ne slikam leptirice duz obale i ne snimam mlade kupacice!" Nekako, sto je bolji musicar, to je i grozniji. To ima i svoje razloge. Kako da dam zeni da mi pere prsluk? Ko zna, mozda se ne osusi do sutra. A i haba se od pranja. A kad je vec toliko strokav i ne vidi mu se ono "Si..." ili mozda "Pat.......". (Necu da ih reklamiram dok ne plate! Kakav socijalizam, komunizam, patriotizam, kapitalizam... Sve za lovu. Ja cek i kad odem u ribolov placaju mi.) Lak na stapu (od kog jos nisam probao bolji, a probao sam punoooo) mi je vec toliko ispucao da jos malo pa ga nece ni biti.
Prosto zavidim ljudima ciji autfit ima ko da vidi. U kanjonu Tare, Morace ili Sicevackoj klisuri nema publike, pa ni manekena. Cuo sam da ih u kafanama pored Drine ima. Svaka cast. To ce doprineti razvoju musicarenja.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
U Drinske kafane ne zalazim NIKADA! A bice i na Tari manekena od ove godine, budi siguran u to :lol:

Iskren da budem, ja ni po ulici ne idem masan i shtrokav, pa sto bih isao u lov ili ribolov! Za mene je samo vece pred polazak, mali ritual. Sve pretresem od pribora iako znam da je sve potrebno na svom mestu. Stap i njegovo odrzavanje su posebna prica. Volim cistu plutu a stap perem posle svakog ribolova. Zgrozim se kada vidim ljude koji nose toliko strokave stapove da od viska masti na njima mozes corbu da napravis.
Mozda je za takvo tvoje razmisljanje odgovorna blizina vode na kojima pecas, ja do najblize ima da guslam skoro 2 sata kolima!
Koliko vidim ni skromnost ti nije vrlina :lol: , a kada ti placaju ribolov sto se onda zalis na placanje dozvole :lol: ?

Vrh Dno