Prsten (ring) lider-tipet

ILIJA

Senior member
Učlanjen(a)
29.06.2011.
Broj reagovanja
0
Iz ekonomskih razloga sam poceo da stavljan prsten izmedju lidera i tipeta.Na ovaj nacin mogu sebi dozvoliti i skupljih lidera jer traju duze.E sad imam nekoliko dilema:
1.Profil prstena? Koristio sam od Vision-a ali cini mi se da je prsten malo pljosnat i da kida tipeta.U 99% slucajeva mi se tipet pokida bas na tom mestu ,a ne kod musice.Pre neki dan sam izgubio ribu od 3 kg zbog ovu stvarcicu na kojoj nisam nikad dao vaznosti.Porucio sam od svedskog Sameo za kojeg sam siguran da je dobrog profila ali malo mi velik.Za strimere i ninfe nije problem ali za suvu mozda bude.
Evo link:http://www.fiskefluer.com/index_gb.php
Neznam odakle nabavjluju druge kolege koje koriste ring-a?A da je pouzdan.

2. Dali je on samo podoban za strimera,vlaznu i nimfu? Ima li neki i za suvu musicu?

3 Koji cvor koristite?

p.s. Nisam nasao nijednu  temu da je otvorena bas za ringa tako da nadam se da se ne duplira.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Da budes sigurniji provuci dva puta tippet ili tip od predveza kroz omcu pa onda cvor

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
Tippet ring je za mene treći najbolji pronalazak u istoriji čovečanstva, odmah iza kreveta i točka.

Koristim ove http://www.sportfish.co.uk/roman-moser-tippet-rings.html  i ove  http://www.timeflyfishing.com/prodavnica/backing-leader-accessories/tippet-rings.
Nema nikakvih problema sa suvim mušicama i njihovom plovnošču, čak ni sa onim najmanjim mušicama, #20, #22 i sl.

Što se čvora tiče, odmorio sam se od kidanja kad sam naučio Orvis čvor. Jak, pouzdan, nije glomazan i, kad se nauči, gotovo je nemoguće pogrešno ili loše ga vezati.

http://www.animatedknots.com/orvis/

Pishta

Junior member
Učlanjen(a)
20.01.2014.
Broj reagovanja
0
  U cemu je prednost ovog prstena nad  omcicom?? Da li smanjen rizik da tipet ne zasece deblju omcu?? Zaista bih bio zahvalan na objasjenju :yeswink: :tbumb:

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
Upravo to. Ne da je rizik od zasecanja smanjen već ga uopšte nema. Sistem ima veću nosivost, nema usecanja tipeta u omču, diskretnija je i stabilnija veza predveza i tipeta u odnosu na omču i možeš da kombinuješ predvez od monofila i tippet od fluorocarbona, što nije baš dobra ideja kod omče.

Još bih napomenuo da su one jeftinije alkice koje koriste šarandžije apsolutno neupotrebljive za mušičarenje, unutrašnja ivica im nije fino obradjena. Letos je prijatelj nabavio da isproba. Ukratko, ni do vode nisu stigle jer nije bilo moguće ni vezati muvu, svaki put bi pri zatezanju čvora najlon bivao prekinut.

Pishta

Junior member
Učlanjen(a)
20.01.2014.
Broj reagovanja
0
MM je napisao(la):
Upravo to. Ne da je rizik od zasecanja smanjen već ga uopšte nema. Sistem ima veću nosivost, nema usecanja tipeta u omču, diskretnija je i stabilnija veza predveza i tipeta u odnosu na omču i možeš da kombinuješ predvez od monofila i tippet od fluorocarbona, što nije baš dobra ideja kod omče.

Još bih napomenuo da su one jeftinije alkice koje koriste šarandžije apsolutno neupotrebljive za mušičarenje, unutrašnja ivica im nije fino obradjena. Letos je prijatelj nabavio da isproba. Ukratko, ni do vode nisu stigle jer nije bilo moguće ni vezati muvu, svaki put bi pri zatezanju čvora najlon bivao prekinut.

Hvala kolega MM puno! Jedinu bas ozbiljnu ribu  koju sam imao na FF priboru sam igubio upravo zbog rasecanja tanjeg monofila u deblji :doh:
Pitanje je da li ce mi se to vise dogoditi jer je to bila upravo ta''riba zivota''.
Znaci,prednost mi znaci trenutno stabilnija veza i kombinacija sa fluorcarbonom. Na ovo poslednje nisam ni pomislio. HVALA  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Godinama ih koristim i stvarno bi ih preporucio svima.

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
130
Zaista korisna stvar, koristim ih 7-8 godina.
ILIJA je spomenuo da ima problem sa VISION ringlicama i isti takav problem sam i ja imao.
Ringlice novije generacije presovane su i meni se desavalo da mi tanji tipet pukne.
Nekada ranije VISION je imao i ringlice uradjene od oble zice i bile su OK, ali vise ne mogu se naci.
Sad sam presao na HENDS ringlice i prezadovoljan sam.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Ilija, probaj da osiguras cvor na prstenu nekim Knot Fixerom ili slicno. Ja koristim Visionove prstenove na kraju polilidera i od njih nastavljam najlonski predvez. Koristim Riov Knot sealer http://www.protackleoutfitters.com/fly-fishing/fly-fishing-gear/rio-uv-knot-sealer.html  mada ima i drugih odlicnih.

Fazon je da to malo lepka ucvrsti predvez na tom mestu i nema pomeranja a samim tim i habanja. Sto se cvora tice, od prosle godine Crawford i samo Crawford knot.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
Pishta je napisao(la):
  U cemu je prednost ovog prstena nad  omcicom?? Da li smanjen rizik da tipet ne zasece deblju omcu?? Zaista bih bio zahvalan na objasjenju :yeswink: :tbumb:
zavezi dve omce klasicne tako da uvrnes krug u osmicu ( sigurno razumes o kom prostom cvoru pricam) a zatim ih povezi i na kraju tanjeg dela vezi musicu . zatim zakaci tu musicu za cvrstu podlogu i snazno povuci deblji deo ovog sistema . ponovi sve 10 puta i reci mi koliko ti je puta puklo na poziciji sastava dve omce ? ja cu unapred da ti kazem da nece ni jednom popustiti na tom mestu  ;)
cvor kojim se vezuje omca je veoma elastican kao i sam spoj omci . tipet se kida i riba gubi na cvoricima koji se na njemu vezu zbog greske u bacanju, zatim na zadnjih 20ak cm koji se iskrzaju ako se dugo ne menja a ume da popusti i svor na musici . omce su najjaci deo sistema .
zato ja posle svake vece ribe ili posle max. sat vremena ribolova promenim tipet i tako smanjujem sanse da riba pokida

Pishta

Junior member
Učlanjen(a)
20.01.2014.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
zavezi dve omce klasicne tako da uvrnes krug u osmicu ( sigurno razumes o kom prostom cvoru pricam) a zatim ih povezi i na kraju tanjeg dela vezi musicu . zatim zakaci tu musicu za cvrstu podlogu i snazno povuci deblji deo ovog sistema . ponovi sve 10 puta i reci mi koliko ti je puta puklo na poziciji sastava dve omce ? ja cu unapred da ti kazem da nece ni jednom popustiti na tom mestu  ;)
cvor kojim se vezuje omca je veoma elastican kao i sam spoj omci . tipet se kida i riba gubi na cvoricima koji se na njemu vezu zbog greske u bacanju, zatim na zadnjih 20ak cm koji se iskrzaju ako se dugo ne menja a ume da popusti i svor na musici . omce su najjaci deo sistema .
zato ja posle svake vece ribe ili posle max. sat vremena ribolova promenim tipet i tako smanjujem sanse da riba pokida

SaleTS,ja sam izlozio moje tuzno iskustvo,i zaista mi je na monofilnom predvezu tipet rasekao deblju omcu spojnicu. To mi se desilo jednom u zivotu samo,zato sam naveo druge prednosti ovih prstencica.Tesko ce mi naleteti vise onakva riba na onoj reci :nowink:. Znam dobro gde popustaju  monofii i zaista si skolskki objasnio ono u vezi cesce zamene tipeta. To znaju i sarandzije i stari  plovkarosi ""posle zestoke borbe,menjati  sistem tj,predvez'', Zbog ne menjana predveza posle  jake borbe
gledao sam kako ljudi gube na Moravi ogromne sarane,uprkos bas mojim upozorenjem na ''osvezenje''sistema :doh:
Hvala na dobronamernim savetima,s obzirom da su mi ulovi maxi 400 gr. ,nema mesta panici.  Probacu  prstencice ,mada mi se ne dopada ''metal''izmedju suve  musice i stapa. Predvez mi traje dugo,samo menjam tipet,tako da nemam problem sa menjanjem predveza.

Ritchie3

Senior member
Učlanjen(a)
24.07.2013.
Broj reagovanja
0
Meni su omče totalno zadovoljavajuće ... Kako kaže nespetro, vez mi ne puca na omčici nego bilo gdje dalje iz nekih razloga ... Kvržice koje nisam primjetio i slično ... I male su a vežem ih doslovno za tri sekunde :) ... Pozzz !

Vrh Dno