PVC Waders

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Nekako večina nas naginje ka upotrebi što kvalitetnijih "wadersa" koji diušu a pritom ne propuštaju vodu i imaju svrhu da ostanemo suvi i ne preznojeni. To je valjda sasvim i logično. Ipak, vremenom sam došao do saznanja da se neki ribolovci koji su koristili nekoliko sezona kombinezone i od goretexa ili ostalih-texova sličnim goretexu vračaju gumenim čizmama dodupetarama i pvc kombinezonima u kombinaciji sa npr. kvalitetnijom termo odečom itd. Nisam samo isčitavao po  internetu nego sam i govorio sa starijim mušičarima koji su proveli ogroman broj dana na vodi godinama. Koristili su svakojake kombinezone i na kraju dosta njih se najradije vrati običnim čizmama ili ovim PVC kombinezonima. Razloga za to je mnogo da ih ne bi sve navodio ali ono glavno je da za relativno male pare dobijete kombinezon koji je jako izdržljiv, komforan, super jednostavno se popravi ako ga probušimo, pravilno ukombiniran odečom je dobar za hladne i toplije dane itd. Ima mnogo prednosti ali naravno ima i svoje mane...pa na kraju može samo da se zaključi da je smisleno ga imati ako zadovoljava sve naše realne potrebe.

Uveren sam da bi večina naših balkanskih ribolovaca mogla napisati kritičan osvrt na ovakve kombinezone. Ako imate slaba iskustva sa njima onda bi bilo super da ih se ovde iznese što detaljnije moguće.

Parafrazirat ču jednog vrlo iskusnog mušičara koji ima preko 25 godina mušičarskog staža i ogroman broj izlazaka na vodu, mnogo krasnih uspeha i neprocenjivog iskustva u mnogim segmentima u ff-u pa tako i po pitanju kombinezona: "Oceanke su još najbolje ako  ih dobro upariš sa pododećom".

Ako želimo izgledati lepo i u trendu onda se to itekako plaća, ako je u pitanju još i neki viši kvalitet onda su cene kombinezona baš luksuzne...lepo je lepo ali je zato i skupo. Pvc kombinezoni mogu da odrade sav posao da smo suvi i da nam je udobno a to je relativno jeftino i mnogo lakše se ih popravi ako dođe do oštečenja. Inače su mnogo izdržljiviji od mnogih modernih dišučih kombinezona. Na kraju, sve ima svoje mane iprednosti  ;)

Eto još jedne teme gde možete pljuvati ili hvalisati ovakve kombinezone. Ja sam preneo ovde tuđa iskustva za početak teme a nadam se da če te vi nastaviti sa svojim iskustvima ako ih imate. Ako ih nemate onda pustite prostor za one koji imaju ;)

pexony

Senior member
Učlanjen(a)
14.11.2008.
Broj reagovanja
0
Dobra tema.Ja u suštini volim više bilo koji kombinezon od čizama jer se nekako slobodnije osećam u vodi.Zato sam se i uvukao u njega jer sam imao dosta neprijatnosti sa čizmama,naravno zavisi gde obično pecate,ja volim najskrovitija mesta tako da mi je kombinezon na prvom mestu.
E sad što se tiče pvc-a mislim da i oni mogu dobro da posluže a i laki su za transport,jedino što se više cepaju i tu nema šta da se priča ali se lako i krpe.
Kada sam kupovao kombinezon razmišljao sam samo o tome da mi duže traje jer se zavlačim na razna mesta i zbog toga sam stavio pvc na drugo mesto a i nekako mi se nisu svidjali tamno zeleni ili drečavo zeleni.Kada bi ih malo bolje radili što da ne kupio bi i njega za lakše staze.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Što se tiče m*da, ona bolje dišu u čizmama dupetarama nego u bilo kojem dišućem kombinezonu  :D

Problem PVC kombinezona je što štiti od vode spolja, ali ne i iznutra  :doh:. Ne znam da li je moguće u njemu ostati suv  ???

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
imao sam  priliku da vidim i neke malo bolje urađene pvc kombinezone...za takve kažu da su dugotrajniji od ovih iz dišučih materijala. Istina je da su ovi baš jeftini pvc kombinezoni baš ružnih boja i izgleda ali postoje i takvi koji su koliko toliko pristojni  :)

ja još nikada nisam probao pvc  kombinezon ali ovi što su koristili iole pristojne pvc-e kažu da su suvi 100%  :blush:

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Simpson je u pravu, znam iz iskustva  :hammerhead:
Odgovara mi za jesenje ili ranoprolećno gaženje nekih štučjih bara, ali za uobičajene situacije, šetanje od vira do vira ...  :nowink:

Znoj, kondenz, ... fino se obariš u njemu.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Da li pomaze ako se ne nosi kais?

Ok, neophodan je u brzoj vodi, ali dok se hoda, mozda bi bilo manje kondezacije..... Ni ja nisam probao ali sam video par kolega da ih nose...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
pa meni ovaj jedan kaže da kada se nosi bez kaiša je sve ok...ostaneš suv  :blush:

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ja se danas dva puta skvasio a ko mi je i kriv kada gazim u ribaricama.Naime zanese ribolovom ne gledam kuda gazim pa često zagazim u dublji dio i eto belaja!

Ako čovjek ne pješači neće se skuvati.Ja imam neoprenov kombinezon i samo ako hodam neprekidno budem skuvan.Obično ga oblačim pored vode i tu uđem.Nosim i jedan kaiš sa kojim regulišem tregere ako nisam preduboko onda ih spustim do pola.

Valja sačuvati leđa od svih tih zezanja,znojenja i hladne vode odoše leđa.A posle nema popravka.

Vrh Dno