Rookie dilema....

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
eh...verujem da mnoge iskusnije kolege polude kada procitaju ovakvu temu,ali bolje da pitam nego da crknem u neznanju... :D
imam stap,imam strunu,cekrk...sve je to ok...manje-vise....dobio sam taj stap da bi se oprobao u fly fishingu,ali nije to.....to.stara struna,provodnici na stapu losi,kratak stap,osecaj....pa jednostavno je lose.ne znam kako bih se drugacije izjasnio....bacao sam malo da vidim kako radi,ali nije me nesto odusevilo,uzimajuci u obzir sve gore navedeno.....kupio bih nov stap,cekrk i strunu,pa me zanimaju predlozi clanova....prvo stap......pecam na reci karas koja je siroka bar 6-7 m na pojedinim mestima,trebao bi mi malko duzi zabacaj,sto zbog prepreka,sto zbog same konfiguracije reke....imam u planu vision attack,ali ne znam nista o oznakama,koje brzine,duzine?svaki predlog je dobrodosao...hvala unapred!

dax94

Junior member
Učlanjen(a)
30.07.2009.
Broj reagovanja
0
Mozda nisam najkompententniji da dajem savete, ali iz licnog iskustva predlazem ti ross essence fc, ja sam prezadovoljan. Pozdrav

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Napiši koji štap i strunu imaš... pa da damo neki predlog šta eventualno da menjaš a šta možda da ostaviš...
Čekrk verovatno može i da posluži.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
stap je DAm,ali je mator i ne vidim oznake,struna je tamno zelena i tonuca je(koliko sam pecao) stap je mozda 2,20 ili cak i manji,ne znam,nisam merio......cekrk je ok,ali bih svejedno uzeo novo.....stap vision attack me privlaci cenom,ne znam kakav je u realnoj upotrebi.....

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
evo da se nadovezem...stap je DAM,pise allround,klase 5/6 i ima 2,40 metra....cekrk je shakespeare grafitlite,pa jos neki brojevi pored.....toliko.....

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
zar nema niko nista da doda?da li taj dam valja cemu,da li je vision attack dobar za pocetak?koja struna,koji cekrk?pozz!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Pardon... Zavisi od količine novca kojom raspolažeš, ja bih kupiio neku kvalitetnu plivajuću DT strunu klase 5 za taj štap, kompletirao sistem sa nekim pletenim predvezom (Kuzma Fairy River) dužine 2,40m (ili možda samo 2,10m), tipettima 0,14 i 0,12 i pecao... bar prve godine. Ja sam sa takvim nekim svojevremeno pecao godinama...
Ova kombinacija je za klena i pastrmku/lipljana na svim vodama osim Drine OK.
A pare ti trebaju za prsluk, naočare, opremu za gaženje, mušice i (ili) pribor za vezivanje, dozvole, hranu, put i još sto drugih stvari.
A štap i čekrk već imaš...

P.S. Prolaziš li kroz Pančevo nekad :)

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Kod nas mozes da kupis dva modela koji imaju odlican odnos cena kvalitet! To su Vison 3zone(oko 120 e) i Ross FC(oko150 e uz dizivotnu garanciju). Za pocetak svi preporucuju stap klase 5 i duzine 9 stopa(270) posto je to najuniverzalnija kombinacija za klasicno musicarenje suve mokre, muve i manji strimeri! Kanap iste klase WF a solidan mozes da kupis za oko 30 e!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Za pocetak bi ti ja isto rekao sto je i milanče....posebno sto se tice kanapa/strune....bolje da je DT5 jer češ sa njom da se dobro izučiš bacanju a i tamo kod tebe koliko sam upoznat nečeš trebati jako daleke zabačaje nego radije precizne a to je mnogo lakše (posebno početnicima) sa DT strunama. Sa DT strunum češimati lakšu kontrolu u zabacivanju i lakše češ postići precizne zabačaje...ja sam se isto učio prvo sa DT kanapom 5 i još uvek ga imam. Jedna prednost DT-a je da kada se jedan kraj malo istroši okreneš ju i opet koristiš kao novu...dugo če ti trajati uz minimalnu brigu. WF su i meni draže strune jer su dizajnirane tako da sa njima mogu dalje zabaciti ali realna potreba je uglavnom ribolov na nekih 5-15m a eventualno do 20m. Ti češ da loviš uglavnom klena na Karašu i okolici, koliko sam upoznat. To je dosta uska reka i najčešče češ loviti na viđeno i to ti je maximalno 15m od tebe. Sa DT strunom češ do sa lakoćom da dostigneš. Ako budeš ganjao bucova na takvoj reci opet su retki petki kada če ti trebati više od 20 m zabačaj....uglavnom če i to da bude do 15m...prišunjaš se i sa prethodno izvežbanim prezentacionim bacanjem prezentoraš muvu i uveren sam lepo češ se zabavljati. Za babuške, crvenperke, bodorke...ni za to ti ne treba mnogo daleko zabacivati jer i to če uglavnom da bude na viđeno a takav ribolov može da bude i na 5m udaljenosti...što je posebno zanimljivo...gledaš ribu kako prilazi mušici i vidiš je kada je usisa...milina jedna.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ja stvarno ne vidim koja je prednost DT strune u odnosu na WF sem sto moze da se okrene!?!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
zar to nije dovoljna prednost za nekoga ko nece bacati daleko i tek se uci,a uz to hoce da prodje sto jeftinije ?

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ne nisam to ni sporio nego cesto se spominju prednosti kao neznije padanje na vodu bolji vodeni zabacaji sa DT sto sa modernim WF strunama ne stoji.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ljubo, sve mi se čini da ti uglavnom strimeraš :)
Lov na manjim daljinama suvom muvom i naročito nimfom lakši je sa DT strunom.
A i bolje puni štap 5/6...
Roll cast je mnogo lakši...
Preciznija prezentacija...

WF caruje na distanci i sa strimerom, za reku širine 6/7 metara ja bih svakako preporučio DT, naročito u kombinaciji sa starijim i sporijim štapom kao što je taj DAM

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mito ti kao da si pao sa Marsa. Skini se malo  sa struna poput Performance taper, probaj neke WF novijeg datuma i duze glave. Mnogo si brate zadrt postao, za tebe kao da je vrema stalo. Preciznost je do tebe a ne do strune, kao i prezentacija, makar kada se radi sa savremenim WF strunama sa glavom preko 12m. Koja je to sustinska razlika izmedju DT i WF na 12m? Pogledaj koliko tipova tejpera WF struna se pravi danas za kakve pozelis prezentacije. Da ne pominjem svic-svic :D zabacaje. Probaj roll sa na primer TT strunom pa kazi gde je to DT u prednosti sem u obrtanju kada se "potrosi". I pocetniku je lakse da uci sa WF strunom sto se tice osecaja punjenja nego sa DT.

Ali da ne bude bas sve off topic, Tomos rajderu bih savetovao da zadrzi neko vreme pribor koji ima, nauci polako a onda ce vec proraditi kod njega zelja za necim boljim i savremenijim.

Stevanovic

Newbie
Učlanjen(a)
18.12.2009.
Broj reagovanja
0
Baš zbog svega ovoga rečenog nebi bilo loše da probaš neku WF strunu ali kraće glave (oko 9 metara). Ja imam Loop Opti i na kraćim distancama se ponaša super a kada treba dalje, brzo puni i leti brate ko torpedo. Možda bi tako nešto trebao da probaš Rajderu ...

Vrh Dno