S4 905/4 vs TCX 590-4

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
OK. dve opake FF "motke" koje nisam nikada ni taknuo ali sam mnogo čitao o jednoj i drugoj...para nemam ni za vodilicu sa ni jednog od ta dva a kamo li da bi kupio jednu od tih motkica ali slučaju da dobijem na lotu koji neigram  :D :doh: šta bi ste mi preporučili ili za šta bi se vi odlucili od ta dva mangupa od štapova? Zašto baš taj a onaj ne? Još lepše bi bilo čuti nekoga tko je imao takvu privilegiju da baca i jednim i drugim ili još bolje da lovi jednim i drugima. Da čujemo koji se kome više sviđa i zašto, da li se može objektivno reći ovaj je bolji od onoga ili bi bilo najpravilnije reći da su oba za posedovati. Jednoga zbog ovoga drugoga zbog onoga itd.

Dakle  Scott S4 905/4  vs  SAGE TCX 590/4

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
osim sto sam ih video na slikama nemam drugih iskustva,ali posto sam ljubitelj SAGE-a i vec imam tri komada odlucio bi se za njega.a tebi bi porucio da uplatis loto  :D :D
a mozda bi i ja mogao da uplatim  :doh:

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Još jednog si zaboravio_Orvis Helios 9'#5 ali po izboru mid ili tip flex.Mislim da spada u društvo gore pomenutih.

Uskoro ćemo,nadam se ,Simpson i ja da probamo Skota i Orvisa samo u klasi 6 jednog pored drugog.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Bojim se da ce sve da ih pojede jedan duplo jeftiniji, ali posto znam da drugacije necu moci da vas uverim, moracu samo zbog toga da narucim sesticu. Sa peticom se druzim vec neko vreme.

@Zeko

Seb nije ni pomenuo Orvisa a mozda ga uopste ne zanima, gde se bre posto poto utrpavas :hammer:

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Jok i ne zanima ga.Aj se kladimo.

A utrpavam gdje stignem i gdje mi daju,ništa na silu... :p

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
sasats je napisao(la):
osim sto sam ih video na slikama nemam drugih iskustva,ali posto sam ljubitelj SAGE-a i vec imam tri komada odlucio bi se za njega.a tebi bi porucio da uplatis loto  :D :D
a mozda bi i ja mogao da uplatim  :doh:

Relativno dosta sam bacao sa TCX #5, tocnije imao sam ga jedan dan na probi neposredno nakon sto je stigao u Europu. Ako trebas stap za bacanje u dalj TCR je definitivno bolji. Ako trebas stap za ribolov, usporedbe radi, TCX #5 je definitivno jaci stap od ZA #6. Normalno moze bacati šesticu pa i sedmicu.

Probano i isprobano na razlicitim strunama. Po meni, TCX 5 nije bas najsretnije ribolovno rjesenje. Definitivno nije za tanke predveze, nije za male muhe, male udice... Osim za daleka bacanja, turbo vjetrovito vrijeme i to u rukama nekog tko natprosjecno zna bacati, odnosno komotno drzati u zraku 20 metra ED strune. 

Za normalnog ribolovca koji uziva u blagodatima klase 5, normarne ribolovne daljine, normalno vrijeme, suhu muhu i nimfu SAGE ZXL ili Orvis Zg-Helios (midflex), ako novci nisu bitni. Ako trebas alat za strimeriranje ili jigove bolje je uzeti stap teze klase. Recimo, ZA sedmicu.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
simpson H je napisao(la):
Bojim se da ce sve da ih pojede jedan duplo jeftiniji, ali posto znam da drugacije necu moci da vas uverim, moracu samo zbog toga da narucim sesticu. Sa peticom se druzim vec neko vreme.

@Zeko

Seb nije ni pomenuo Orvisa a mozda ga uopste ne zanima, gde se bre posto poto utrpavas :hammer:

Da, nisam ni spominjao Orvisa  :D Sage TCX 590-4 ili Scott S4 905 ;) nema tu mesta za nesto trece  :D ;)

@Alp, hvala za ovako korisno opisano iskustvo i savete  :yeswink: :tbumb:

Ovako sada razmisljajuci ja bi se radije odlucio za Scott...stap za ribolov, stap za daleke i kratke, za roll zabacaje, za iskusnog bacaca i slabije iskusnog bacaca. Ukratko savrsen stap...takav dojam imam.

Mozda bi taj SAGE bio odlican npr. za musicarenje bucova na Dunavu, Dravi, Savi itd. Opet Scott mi  deluje vide praktican za razlicite prilike na vodi a i za upotrebu različitih mušica (od sitne suve do manjih ili srednjih strimera koji nisu otežani ili su jako malo otežani).

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Musicariti bucove, odnosno bolena, mozes na bilo koji stap. Pitanje je samo na sto ces ih loviti, koju muhu, otezanu ili neotezanu, na kojoj daljini, po kakvom vremenu, na koju debljinu predveza, na koju strunu, koliko si vjest u bacanju...

Igrom sudbine imao sam rijetku priliku biti na mjestima gdje je tih riba bilo nevjerojatno puno. U radoblju od kakvih 15-ak godina ulovio sam ih doslovno na tisuce ukljucujuci mnoge velike. Najvise sesticama 9-9,5 stopa duzine (Loop, Orvis, Sage). Iako i na trojke, desetke, cetvoreke, osmice...

Ukratno, po meni, petica TCX, obzirom na cijenu i performanse, nije isplativ alat (ni) za taj posao. Ako bi me danas netko pitao, da izaberem optimalni radni stap za musicarenje bolena, uzeo bih Sage ZA Switch 11ft #7. Odnedavno imam nesto tezu osmicu i ne mogu se nadiviti koliko je to ugodan i funkcionalan stapic. 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
alp je napisao(la):
Musicariti bucove, odnosno bolena, mozes na bilo koji stap. Pitanje je samo na sto ces ih loviti, koju muhu, otezanu ili neotezanu, na kojoj daljini, po kakvom vremenu, na koju debljinu predveza, na koju strunu, koliko si vjest u bacanju...

Igrom sudbine imao sam rijetku priliku biti na mjestima gdje je tih riba bilo nevjerojatno puno. U radoblju od kakvih 15-ak godina ulovio sam ih doslovno na tisuce ukljucujuci mnoge velike. Najvise sesticama 9-9,5 stopa duzine (Loop, Orvis, Sage). Iako i na trojke, desetke, cetvoreke, osmice...

Ukratno, po meni, petica TCX, obzirom na cijenu i performanse, nije isplativ alat (ni) za taj posao. Ako bi me danas netko pitao, da izaberem optimalni radni stap za musicarenje bolena, uzeo bih Sage ZA Switch 11ft #7. Odnedavno imam nesto tezu osmicu i ne mogu se nadiviti koliko je to ugodan i funkcionalan stapic. 

Jos  jednom hvala za savjete/sugestije, podeljeno vrijedno iskustvo vredno poštovanja  :yeswink:

Ja sam gore naveo bolena samo kao primjer. Inace kako je tema nanela ovdje smo dobili spomenut štap kakvog bi čovjek sa ogromno iskustva preporučio za mušičarenje Bucova/Bolena (Sage ZA Switch 11ft #7).

Prema iskustvu našega kolege alp-a TCX nije baš isplativa alatka i nije baš tako praktična za sam riolov. Ok, ne želim sada donjeti takve zaključke da štap nije za ništa...možda radije da nije tako univerzalan kao npr. S4 509. O tom TCX sam čitao uglavnom o bacačkim vrijednostima a što se tiče samoga ribolova govori se o posebnim uvjetima (jak vjetar...).

Ostade nam Scott S4 905/4 bez nekih značajnijih komentara. Po drugim forumima sam mogao da pročitam samo hvale za ovu seriju štapova a i sama petica od devet fita ima isto visoke ocjene kod iskusnih mušičara.

Simpson je aludirao na jedan duplo jefitiniji koji kako kaze "ce pojede obe" spomenute motke u naslovu...verovatno  si mislio na Ross Essence FW 590-4. Mozda, u stvari vrlo verovatno. Čini mi se da sam pročitao šta je Aco I. uradio sa Rossovom četvorkom pred "gomilom" opakih bacača sa opakim (€€€) motkicama. Sa druge strane u toj priči se o toj Ross četvorkici govore tehničke vrednosti ali to je postigao jedan vrhunski flycaster.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sebastian je napisao(la):
Simpson je aludirao na jedan duplo jefitiniji koji kako kaze "ce pojede obe" spomenute motke u naslovu...verovatno  si mislio na Ross Essence FW 590-4. Mozda, u stvari vrlo verovatno. Čini mi se da sam pročitao šta je Aco I. uradio sa Rossovom četvorkom pred "gomilom" opakih bacača sa opakim (€€€) motkicama. Sa druge strane u toj priči se o toj Ross četvorkici govore tehničke vrednosti ali to je postigao jedan vrhunski flycaster.

Ne ne pogresno si shvatio. Nikad necu porediti stapove razlicite akcije, to nije bas fer. Ross Essence FW jeste stvarno sjajan stap i za bacanje a jos vise za pecanje ali je medium fast a i neozbiljno bi bilo porediti ga sa top modelima top proizvodjaca.

Ovom prilikom sam mislio na jedan takodje fast stap, koncepciijski vrlo uporedljiv sa S4 i Heliosom (TCX na zalost jos nisam probao) koji je takodje top model ali proizvodjaca koji je cini mi se, na marginama kada pricamo o stapovima. Radi se o Marryat stapu model Tactical sa kojim drugujem skoro svaki dan poslednjih mesec dana. Ljudi moji bruka od stapa, kako je dobar. Ima sve atribute  vrhunskog. Lagan, lepa oprema, vrhunske karakteristike. Udoban, ne zamara, extra se ponasa na ribu. Osetljiv a kad treba brutalan za daljine. Koliko sam se primio na njega bojim se da ce vitrinu da mi krasi cela paleta od klase 3 do klase 8

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
simpson H je napisao(la):

Ne ne pogresno si shvatio. Nikad necu porediti stapove razlicite akcije, to nije bas fer. Ross Essence FW jeste stvarno sjajan stap i za bacanje a jos vise za pecanje ali je medium fast a i neozbiljno bi bilo porediti ga sa top modelima top proizvodjaca.

Ovom prilikom sam mislio na jedan takodje fast stap, koncepciijski vrlo uporedljiv sa S4 i Heliosom (TCX na zalost jos nisam probao) koji je takodje top model ali proizvodjaca koji je cini mi se, na marginama kada pricamo o stapovima. Radi se o Marryat stapu model Tactical sa kojim drugujem skoro svaki dan poslednjih mesec dana. Ljudi moji bruka od stapa, kako je dobar. Ima sve atribute  vrhunskog. Lagan, lepa oprema, vrhunske karakteristike. Udoban, ne zamara, extra se ponasa na ribu. Osetljiv a kad treba brutalan za daljine. Koliko sam se primio na njega bojim se da ce vitrinu da mi krasi cela paleta od klase 3 do klase 8

Dakle, šivicarska preciznost te osvojila?! I čekrci su ima fini.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Dakle, šivicarska preciznost te osvojila?! I čekrci su ima fini.

Preciznost je na samom zacelju kada gledam stap mada ni ovom nema ni jedne zamerke, ali on se ponasa ludacki, neverovatno, impresioniran sam maksimalno. Stap baca sa takvom lakocom da je to neshvatljivo a jedina mu je mana sto mu RIO WCII ne lezi nesto posebno. Probacu ga ovih dana sa RIO Gold i mislim da ce to da bude zlo!

Vrh Dno