Stap za muciranje na moru-koriscenje na reci

dejann73

Newbie
Učlanjen(a)
30.04.2017.
Broj reagovanja
0
Unapred se izvinjavam ako postoji ista tema. Naime nakon dugogodisnjeg varalicararenja i nakon promene sredine gde je lov ribe musicom Nr. 1 odlucio sam da krenem sa tim. Ono sto mene muci je taj cuveni problem oko izbora stapa. Neko kaze kupi jeftin stap pa vezbaj njime a neko da je bolje poceti sa kvalitetnim stapom. Pozajmio sam jedan jeftin combo set od druga koji i sam ne zna zasto ga je kupio  :) ali i kao totalni pocetnik vidim da je stap neprecizan i nekako mlitav. Vidim da je na akcijama od 50% do 70% moguce kupiti neke stapove pa sam naisao na jedan za koji pise da je prvenstveno namenjen za slanu vodu ali je moguce pecati i na jezeru. Ja prvenstveno pecam na rekama a ponekad i na jezerima. Da li ti stapovi osim posebne zastite zbog slane vode imaju i neku specijalnu akciju za more koja ne odgovara ribolovu na rekama ili je i njih sasvim normalno moguce koristiti na rekama? U opisu npr. stoji da je stap brz. Stap je iz kategorije 9' #5 - 4 delova.  http://www.e10-flyfishing.com/a-43499452-3722327/flyrods/a-jensen-spook-stalker/

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
59
Za 500 eura ces da kupis dobar polovan stap sa sve cekrkom i kanapom....kada kazem polovan mislim skoro nov...
Ovaj stap sto si postavio link nema cini mi se u klasi #5 nego od #7 pa gore.....posebno sto se petice ne rade sa nastavkom rukohvata....

Pogledaj malo oglase i trazi stap klase #5 ....sto se kvaliteta tice mislim da je bolje kupiti dobar stap i uciti sa njim...ako dovoljno pazis nema sanse da ga ostetis, ako ti se ne svidja musicarenje kasnije je lakse prodati dobar pribor nego neki losiji....kada malo napredujes neki manje kvalitetan stap ce ti biti nedovoljan za tvoje musicarenje pa ces morati da trazis bolji...i tako...

Sto se mora tice nije bitno sto je stap namenjen za to....stap je stap samo je potrebno odabrati klasu sto ima veze sa ribolovom koji ces najcesce upraznjavati...nije isto musicarenje pastrmki na malim rekama i bucova na velikim....

Naravno ne mora da znaci da ce se svi ili ti sloziti sa ovomn preporukom...svako ima svoje vidjenje...

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
dejann73 je napisao(la):
Unapred se izvinjavam ako postoji ista tema. Naime nakon dugogodisnjeg varalicararenja i nakon promene sredine gde je lov ribe musicom Nr. 1 odlucio sam da krenem sa tim. Ono sto mene muci je taj cuveni problem oko izbora stapa. Neko kaze kupi jeftin stap pa vezbaj njime a neko da je bolje poceti sa kvalitetnim stapom. Pozajmio sam jedan jeftin combo set od druga koji i sam ne zna zasto ga je kupio  :) ali i kao totalni pocetnik vidim da je stap neprecizan i nekako mlitav. Vidim da je na akcijama od 50% do 70% moguce kupiti neke stapove pa sam naisao na jedan za koji pise da je prvenstveno namenjen za slanu vodu ali je moguce pecati i na jezeru. Ja prvenstveno pecam na rekama a ponekad i na jezerima. Da li ti stapovi osim posebne zastite zbog slane vode imaju i neku specijalnu akciju za more koja ne odgovara ribolovu na rekama ili je i njih sasvim normalno moguce koristiti na rekama? U opisu npr. stoji da je stap brz. Stap je iz kategorije 9' #5 - 4 delova.  http://www.e10-flyfishing.com/a-43499452-3722327/flyrods/a-jensen-spook-stalker/
  Sve zavisi  sta hoces i kako da musicaris dali lipljena klena pastrmke ili vece ribe ,, Ovaj konkretno stap je vise namjenjen  krupnijim ribama, hvale ga za mladicu, stuku i za morski ribolov ima ga  u klasi od 5 aftma do 10aftma ,, ja ti ne savjetujem takav stap kao pocetniku, uzmi neki srednje cijene( ili jeftini) i nakon nekog vremena takav stap mozes da koristis kao  stap za nepristupacne  terene  zbog rizika od loma, mozes sa njim nekome pokazivati casting i mozes posuditi prijatelju koji ide s tobom u ribolov ako nema pribor ili ga imati jednostavno kao rezervu ako slomijes svoj  a kasnije vidis i uzmes neki bolji stap,,

dejann73

Newbie
Učlanjen(a)
30.04.2017.
Broj reagovanja
0
Varalicom sam lovio pastrmke u planinskim jezerima i rekama a od krupnijih riba stuku a onda u jesen lososa i morsku pastrmku kada pocnu da dolaze u reku ali bih poceo za sada samo sa pastrmkom sto se tice musicarenja.
Ok. onda se okrecem nekom klasicnom stapu koji je prvenstveno namenjen za reku kategorije #5. Reke  na kojima lovim imaju promenljivu brzinu toka i teren puno varira i nije bas pristupacan pa sam skoro uvek koristio dva stapa razlicite tezine i duzine ali probacu da pomirim sve to za pocetak sa jednim. Pastrmke koje sam dobijao (na rekama) varalicom su uglavnom bile izmedju 500 g i 1 kg. ali vidim da musicarenjem love i primerke od 2 kg. Hvala lepo na odgovorima  :)

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
da sam na tvom mjestu po opisu terena i riba  ako hoces jedan univerzalni stap za pocetak sa kojim mozes i krupnije i sitnije pastrmke i stuku  i strimerisati i suhom ,,uzmi neki  nov
od 100 ili 150 evra stap  klase 6/7 duzine 2,70 kolo za 50 evra i spagu za  oko 40 evra ,, izbjegavaj kombo ponude,,, pastrmke od 1kg su zeznute i sa klasom 7/8

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Gledaj da izbegnes morski stap za reku u toj klasi. Previse je ostar i obicno moze nositi kanape vece klase tako da ces imati probleme da osetis punjenje stapa.

Kao drugo zahteva izuzetno precizne i kratke pokrete pri bacanju kada nisu u pitanju vece daljine, tako da ces imati problema na reci. Za te pare mozes naci izuzetno dobre stapove sa sporijom akcijom.

Vrh Dno