Stap za nimfarenje

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Razmisljam o kupovini stapa koji bih koristio iskljucivo za nimfarenje. Nisam siguran da li cu ga kupiti ili ne, za sada se jos razmisljam, ali bih voleo da cujem vase misljenje. Imam dve opcije, da odem na neku jeftinu varijantu (50-100e) odmah ili da prodam jedan drugi pribor koji ne koristim po ceni "daj sta das", pa da jurim nesto kvalitetno, da imam za ceo zivot. U sustini, ja i ako uzmem nesto jeftino, meni ce to da traje, jer ja te stvari cuvam, mada bih opet bio sigurniji sa nekim kvalitetnijim stapom.

Konkretno, jedna od jeftinijih varijanti mi je ovaj BFC http://www.musicarenje.rs/stapovi/bfc/bfc-discovery-light-fly-rod-10ft-
Ali mi se cini da je pretezak, 4.3oz, to je oko 120grama za stap klase #3/4 i 10ft.

Sto se ostalih stapova tice, u nekom visem cenovnom rangu nesto sto mi se najvise svidja je Visionov Cult #4 od 11ft, kao i Nite Catapult od 10ft. Mozda bi mogao da dodje u obzir neki Greysov Streamflex te duzine i klase.

Opet kazem, ne znam mnogo o ovim stapovima, to je nesto sto bi od prilike meni najvise odgovaralo po onome sto sam citao, ali bolje da pitam pa da mi kazete iz iskustva. Ja volim laganiju opremu. Sto se tice duzine, ne znam kolika je razlika u praksi izmedju 10 i 11ft, ali nesto me vuce na "sto duze to bolje". Klasa naravno #4, to mi najvise odgovara. Sto se akcije tice, ja inace volim fast (ultra fast nisam probao, a medium mi je nesto dosta mekana, medium fast je sasvim okej), sad ne znam da li je kod duzih stapova bolje da budu malo slabije akcije ili je bolje da u tim nizim klasama budu tvrdji... To je to u sustini. Tim stapom bih najvise pecao na Ibru, a bice i par izlazaka na Drinu i Lim. Ibar bi mi sluzio prevashodno da vezbam nimfarenje, jer trenutno mi nije na prvom mestu ulov, zelim da dobro uvezbam vodjenje nimfe ove jeseni...

Pozdrav, hvala u napred na odgovorima, i naravno - ako neko ima nesto polovno od ovih stapova za prodaju ili zamenu, javite se da se dogovaramo!  :bye:

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Mogu da kažem par reči o ovom pomenutom BFC štapu. Imam ga, ali moja ideja i svrha zbog čega sam ga uzeo je bila sasvim drugačija. Ja sam izvršio konverziju u dvoručni i napravio, kako to danas zovu, mikro skagit rod. Bio je jeftin a ovo što sam uradio je bilo u domenu probe pa i da nije uspelo nije bila velika šteta. Ali na svu sreću, ili nesreću, sve je prošlo dobro. Kažem nesreću zato što su me strune posle koštale mnogo više. Nisam baš profesionalno odradio donji deo drške ali za probu je bilo više nego dovoljno. Nosi glave koje više odgovaraju nekom štapu 4, pa čak i nekom mekšem 4/5, brz je i jak tako da nemoj da te brine to što piše da je 3/4. Savija se vršnim delom dok je but sekcija dosta ukrućena, ustvari, nemožeš sad nešto posebno ni da očekuješ od štapa tog cenovnog ranga. Evo već par godina ga nemolosrdno koristim i ništa mu ne fali, a mislio sam da će vrlo brzo da "završi karijeru". Sad, oko ove težine štapa nemogu da sudim jer bacam sa dve ruke pa tu nemogu da dam baš neko korektno mišljenje.
Evo ovde http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=286.270 možeš da ga vidiš u akciji, sasats me slikao. Ono što sa sigurnošću mogu reći da ni malo nije ugodan za neko preterano mahanje. U svakom slučaju ako hoćeš da probaš i da se učiš to je sasvim solidan izbor, a i nemoraš preterano da strepiš da će biti velika šteta ako mu se nešto desi.

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Ja sam ove godine za nimfu koristio Byron Czech Style Nymphing od 9"6'  #3.
To kako ocitava dno jednostavno je za nepoverovat.
Ja sam zaista sa stapom prezadovoljan.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Xfactor je napisao(la):
Razmisljam o kupovini stapa koji bih koristio iskljucivo za nimfarenje. Nisam siguran da li cu ga kupiti ili ne, za sada se jos razmisljam, ali bih voleo da cujem vase misljenje. Imam dve opcije, da odem na neku jeftinu varijantu (50-100e) odmah ili da prodam jedan drugi pribor koji ne koristim po ceni "daj sta das", pa da jurim nesto kvalitetno, da imam za ceo zivot. U sustini, ja i ako uzmem nesto jeftino, meni ce to da traje, jer ja te stvari cuvam, mada bih opet bio sigurniji sa nekim kvalitetnijim stapom.

Konkretno, jedna od jeftinijih varijanti mi je ovaj BFC http://www.musicarenje.rs/stapovi/bfc/bfc-discovery-light-fly-rod-10ft-
Ali mi se cini da je pretezak, 4.3oz, to je oko 120grama za stap klase #3/4 i 10ft...

Možda ovako nešto ?    http://www.sportfish.co.uk/wychwood-river-stream-fly-rod.html

Trojka od 10 stopa je teška samo 76 grama.

Geneva

Senior member
Učlanjen(a)
25.09.2012.
Broj reagovanja
0
Imam na prodaju BFC Discovery 9ft #4-5...a ko si zainteresovan
40e :D

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Ivane, hvala puno na podeljenom iskustvu i savetu!

Eko i MM, znate li gde se mogu naci kod nas ovi stapovi? Koliko se secam za Byron nemamo uvoznika, za Wichwood ne znam. Voleo bih da pogledam oba stapa, citam sada iskustva drugih musicara sa njima, svi su prezadovoljni, pa me to vuce...
Pozdrav i hvala  :tbumb:

Benjamin

Senior member
Učlanjen(a)
28.11.2012.
Broj reagovanja
226
Ako ti treba štap za "česko nimfarenje" ja bih ti preporučio ovaj.
http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=2038.msg108332#msg108332
Cijena sa poštarinom je ispod 100 Eura.

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Jako zanimljiv stap, vidim da su ga i drugi clanovi ranije hvalili na forumu... Jedini problem - gde ga pogledati/probati i eventualno kupiti?

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Xfactor je napisao(la):
Ivane, hvala puno na podeljenom iskustvu i savetu!

Eko i MM, znate li gde se mogu naci kod nas ovi stapovi? Koliko se secam za Byron nemamo uvoznika, za Wichwood ne znam. Voleo bih da pogledam oba stapa, citam sada iskustva drugih musicara sa njima, svi su prezadovoljni, pa me to vuce...
Pozdrav i hvala  :tbumb:

Nemamo uvoznika za Wichwood. Ostaje mogućnost kontaktiranja rodjaka i prijatelja iz inostranstva. Ili još manje popularna metoda - plaćanje poštarine i carine.  :)

Sigurno je da su ti, što se tiče dostupnosti i cene, Eko i Benjamin dali bolji predlog.

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Vidim da ih ima na Ebayu to 80-90 funti polovni. To je oko 120e sa postarinom, sto uopste nije lose. Ali nikad nisam kupovao preko Ebaya, pa me je, iskreno, pomalo i strah da porucim...  :whistle:

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
http://www.bistro-nis.rs/140-byron-fly-fishing-stapovi

Evo ti za Bayron stapove pa pogledaj

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
maric je napisao(la):
http://www.bistro-nis.rs/140-byron-fly-fishing-stapovi

Evo ti za Bayron stapove pa pogledaj

Nasao sam na drugom mestu taj 9' 6'' za 10000, ali mi se svidja ona trojka koju ima Benjamin...

Benjamin

Senior member
Učlanjen(a)
28.11.2012.
Broj reagovanja
226
Pozdrav druže Xfactor, za detaljnije informacije u vezi štapa možeš nazvati na ovaj broj, + 387 62 395 777 (od četvrtka do nedjelje), ili poslati  e-mail na : [email protected], sretno. Ja sam super zadovoljan sa Byronovim štapom, a to isto će ti reći i drug Kuzma, član sa foruma, koji lovi sa istim.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Druze, pogledaj da li ti odgovara ovako nesto...  :)

http://www.timeflyfishing.com/prodavnica/fly-rods/byron-czech-style-nymphing-fly-290-3

pozdrav...  :bye:

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Xfaktor, ima na par mesta da se kupi Byron stap.
Moj ti je savet kontaktiraj Kuzmu i on ce ti lepo sve objasniti vezano za stap.
Celu ovu sezonu pecao sam sa njim, odlican za nimfu a i sa suvim musicama sam uzivao.

Vrh Dno