Stap za pocetnika

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Vrlo lep i zahvalan stap za pocetnika je sekspir profesional ili mikado matrix, mikado ima bacacke karakteristike poput fenvica sto je neverovatno imajuci u obzir njegovu cenu  :yeswink: i sam posedujem mikada matrix 5-6# i njime lovim klenove i mlataram po j.moravi bez bojazni a i daje lep osecaj ali kad lovim orvisom to je druga prica  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Sta je dobro za pocetnika je relativna stvar. Zasto? Zato sto je sve to ovisno o financijskoj moci svakog "ff pocetnika". Nekome 250-350€ ne predstavlja neki strosak, nekome ni 700€ dok je nekome nažalost i 50€ mnogo previše. Budući da neko počinje sa tom disciplinom ribolova je logično da počne sa nekom nižom cenovnom klasom jer mora da ovlada pravilnom upotrebom i nije još 100% da če mu se to toliko dopasti da bi se nastavio baviti time i u daljnoj budućnosti. Bez veze je da na početku odmah ulazi u "veče" troškove a ni sam ne zna hoče li se time dugo baviti. Dok se uči bacati i koristiti uopče štap bolje da mlatari jeftinijim, i da se u taj jeftiniji zabijaju teške nimfe prilikom početaka u fly castingu, mlačenje po granama, možda po podu, zabijanje vrha u pod prilikom probijanja kroz prirodne lepote  :D itd. Jednom kada se čovek odluči da če se time baviti još jako jako dugo koliko mu zdravlje dozvoli i prestane da radi početničke greške i "kiks-nespretnoče" onda je logično ako čoveku to predstavlja zadovoljstvo da si priušti max. koliko mu je to moguče.

Moje mišljenje je također, da ako taj neki početink stvarno ima veliku financijsku moč komotno može da počne i sa najskupljim modelom na tržištu jer mu to ne bi bio takav trošak a naučio bi se na vrhunskoj opremi. Budući da mu lova nije problem još bolje je da se onda malo još isprsi i plati kvalitetnog instruktora da ga nauči odmah u startu pravilno bacati i rukovati tim alatom kojega ima.

Ostali moramo da se snalazimo, godinama nadograđujemo naš arsenal, učimo se isto tako kako stignemo i možemo...malo sami malo od iskusnijih kolega itd.

tanasko

Newbie
Učlanjen(a)
28.03.2013.
Broj reagovanja
0
nikola renegade je napisao(la):
Vrlo lep i zahvalan stap za pocetnika je sekspir profesional ili mikado matrix, mikado ima bacacke karakteristike poput fenvica sto je neverovatno imajuci u obzir njegovu cenu  :yeswink: i sam posedujem mikada matrix 5-6# i njime lovim klenove i mlataram po j.moravi bez bojazni a i daje lep osecaj ali kad lovim orvisom to je druga prica  :tbumb:

Gde ovi stapovi mogu da se kupe, ne uspevam da ih nadjem na netu ???

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
Ovde, ima i jeftinih i skupih:

http://www.timeflyfishing.com/prodavnica/fly-rods

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
tanasko je napisao(la):
Gde ovi stapovi mogu da se kupe, ne uspevam da ih nadjem na netu ???

to su stariji modeli trebalo bi da se jos proizvode malo truda i verovatno ces da nadjes nesto  :tbumb:

milos62

Junior member
Učlanjen(a)
26.03.2013.
Broj reagovanja
0
Lepo su sve ispricale iskusnije kolege i sve je jasno kao dan,treba se 'bar' probati kvalitetnija oprema, pa da se realno zna na cemu si i gde si u celoj prici :) . Da zaokruzim celinu i da kazete koju rec o cekrcima, da li se oni puno razlikuju u kvalitetu ili su samo stvar prestiza/izgleda? Mislim kada je rec o lovu riba do 1kg, a ne kada se love kapitalne. Iskreno moj trenutni i prvi cekrk je plasticni i cini mi se najjeftiniji na trzistu, i cini mi se da ni jednu ribu nisam izgubio sa udice zbog njega. Voleo bih da me neko ubedi i da razlog zasto bih ga menjao. Ne kazem da se kunem u njega, he, nego cisto me zanima vase misljenje o nabavci boljeg. Hvala kolegi Sebastian-u na iscrpnim objasnjenjima, kao i ostalim kolegama koji se ukljucuju u prepisku.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Kod mene cekrk nema presudnu ulogu jer lovim potocnu pastrmku u potocima i malim rekama i klena , ali bez obzira na to lepo je imati kvalitetan cekrk , glupo je na dobar stap tipa sage ,orvis staviti neki kinez , on ce sigurno odraditi posao ali nije to to ako me razumes  :blush:

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
milos62 je napisao(la):
Lepo su sve ispricale iskusnije kolege i sve je jasno kao dan,treba se 'bar' probati kvalitetnija oprema, pa da se realno zna na cemu si i gde si u celoj prici :) . Da zaokruzim celinu i da kazete koju rec o cekrcima, da li se oni puno razlikuju u kvalitetu ili su samo stvar prestiza/izgleda? Mislim kada je rec o lovu riba do 1kg, a ne kada se love kapitalne. Iskreno moj trenutni i prvi cekrk je plasticni i cini mi se najjeftiniji na trzistu, i cini mi se da ni jednu ribu nisam izgubio sa udice zbog njega. Voleo bih da me neko ubedi i da razlog zasto bih ga menjao. Ne kazem da se kunem u njega, he, nego cisto me zanima vase misljenje o nabavci boljeg. Hvala kolegi Sebastian-u na iscrpnim objasnjenjima, kao i ostalim kolegama koji se ukljucuju u prepisku.

pre 3 godine sam uzeo na sajmu veoma jeftino cekrk robinson koji je ceo metalan i stvarno vredi svaku paru do tada sam koristio a i danas koristim grafitni compo danskog proizvodjaca sa sirokom spulnom zadovoljan sam i jednim i drugim iako nisu velika klasa, po meni trenutno najbolje cekrke rade Hardy i LOOP, od specijalnih legura  :bye:

milos62

Junior member
Učlanjen(a)
26.03.2013.
Broj reagovanja
0
nikola renegade je napisao(la):
glupo je na dobar stap tipa sage ,orvis staviti neki kinez , on ce sigurno odraditi posao ali nije to to ako me razumes  :blush:

Znaci prestiz  :tbumb:

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
pa otprilike tako neko se nece sloziti sa tim ali to je moje misljenje, mada pocetnicima preporucujem neki obican a kad se savladaju neke stvari i stekne vece iskustvo predlazem neku sredinu vision koma ili tako nesto , jednostavno malo unaprediti pribor  :yeswink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Opet. Koliko ti znaci lep stap isto i cekrk. Ako imas super stap sto i ne bi cekrk bio donekle bar bolji. Ako lovis bas jake ribe valja da je kvalitetniji. To ne znaci da mora biti skuplji od 250€. Ako lovis ribice do 2kg je to samo spremiste kanapa. Ja eto i za vece ribe koristim cekrk bez kocnice (Danielsson Original dry fly). To i za ribe preko 5kg. Sam regulisem rukom sto mi je tu jos veca draz. Vec i za nekih 80tak eura se nadje sasvim pristojan cekrk. Recimo novi Orvisov Battenkill http://www.orvis.co.uk/store/product.aspx?pf_id=7H9P. Jedan solidan cekrk u nizem cenovnom rangu a da izgleda sasvim pristojno a u kvalitet ne sumnjam mnogo.

Vrh Dno