Suvom muvom na krupnog lipljana, mojih Top 5

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Poruke
1.214
Broj reagovanja
172
Još jedno zanimljivo iskustvo vezano za emergera košuljaša. Istu mušicu sa košuljicom od belog polipropilena riba nije htela ni da pogleda.

Svetlo braon - potpuno druga priča...
 

Prilozi

 • kosuljas.JPG
  kosuljas.JPG
  150 KB · Pregleda: 43
 • P9301456.JPG
  P9301456.JPG
  208,6 KB · Pregleda: 43
 • Like
Reagovanja: eko

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
9.400
Broj reagovanja
294
Lokacija
Čačak
Još jedno zanimljivo iskustvo vezano za emergera košuljaša. Istu mušicu sa košuljicom od belog polipropilena riba nije htela ni da pogleda.

Svetlo braon - potpuno druga priča...
Insektima je kosuljica od hitina... On ima tu neku braon-rdja-cilibar boju.... Ja za sve muve koristim istu boju za kosuljicu.
 

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Poruke
1.214
Broj reagovanja
172
Baš tako. Inače, ostalo mi je 20-ak cm ovog polipropilena tako da me hvata panika. Za 100m istog takvog bih dao auto. Kakav Chadwick 477, kakve pi... materine.


Elem, pošto niko nije imao primedbe na moju "prvu petorku", evo nekih odličnih mušica koje su ipak ostale "na klupi".


6. Poslednji prizor

Genijalna mušica. To je, makar po mom mišljenju, u suštini zečji palmer. Svi palmeri dokazano love ribu, a PP ima svojih prednosti.

Nežnija-suptilnija mušica, neće uvrtati ni 0.08 tipet.

Lipljani, posebno oni "školovani" umeju da budu sumnjičavi prema klasičnim palmerima, posebno onim od oštrog i krućeg genetskog petla. PP samo srknu. Da nisam večito kuburio sa oštrijom zečjom dlakom i da sam mogao da ga pravim u crnoj, tamno i svetlo braon, oker, cimet, tamno sivoj i žutoj boji verovatno bi bio u Top 5.

7. CDC sedž

Mislim da nema potrebe previše elaborirati, verujem da su nam svima kutije pune ovakvih mušica. Veličinu mušice, boju tela i krila uskladiti sa tularom koji se roji ili vidimo da ga riba uzima.

8. Razbojnik

Odlična mušica. Vrlo krupne muve, 10-ke i 12-ice odlično uzima na početku sezone. Razbojnik je dobar i kao muva za pretraživanje terena, u situacijama kada treba locirati krupnijeg lipca. Čak i ako ne uzme ovu mušicu, podizanjem na istu će nam odati svoju poziciju, a onda su stvari (mada ne uvek) malo lakše.

9. Griffith's Gnat i Sparkle Gnat

Mušice koje nesumnjivo love lipce i definitivno ih treba imati u kutiji. Prvi put sam Sparkle Gnat isprobao tako što sam, sa nekog strimera koji pojma nemam kako je završio kod mene, skinuo jedine dve niti flash-a. Boja otprilike pearl ali ne baš. Te su mušice opasno lovile po Plavu, dok nisam potrošio te dve niti. Posle sam probao sa nekim mojim - mućak.

Dodajte i vi neku, niste valjda svi zaglibili u takmičenja, pa krijete favorite. :bleh:
 

Prilozi

 • IMG_2394 - Copy.JPG
  IMG_2394 - Copy.JPG
  159,5 KB · Pregleda: 25
 • Like
Reagovanja: TMc

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
9.400
Broj reagovanja
294
Lokacija
Čačak
Moja prva petorka....

1. Maslinasta jednodnevka.... Rep petao ili cdl, telo maslinasti superfine ili nesto slicno... Eventualno zut konac za rebra.... Krila cdc pod 60stepeni ili cak 90.... Grudi zecija dlaka za malo ice dub
2. Pink tag/orange tag... Vruca guza.... Kako god da se zove... Sve te varijacije love
3. Cdc&elk.... Natural cdc ali krila bela da se vide.
4. Shuttlecock emerger.... Telo caplja
5. Loop wing emerger... Cdc emerger sa krilima vezanim da prave baloncic.... Vrh pera ostavljam da bih bolje video muvu.... Telo varira u bojama kosuljica boje rdje..

Ove u po par velicina i siguran sam da ako jede na povrsini nema da omane...
 
 • Like
Reagovanja: TMc

Mlinka

Senior member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Poruke
278
Broj reagovanja
203
Lokacija
Đurđevac, Podravina, Hrvatska
Kako nemam baš neko iskustvo u lovu lipljana, svega 20tak ribolova kroz nekoliko godina... ove 3 muhe zauzimaju postolje kod mene u kutiji suhih za lipljana imaju upisano preko 100 lipljana i od toga barem 30 kom preko 40 cm... cadis je replika, odnosno doživio evoluciju... skoro obavezno imam i poneko kidanje tipeta na njega
1. gornja je na maruto d31 udici vel 18... diže najveće lipljane kojima još niko nije bacao muhu taj dan, uglavnom lovi prije podne... na prvom mjestu je jer na nju imam tri največa lipljana... a ulovi gotovo svaki ribolov... iako ju već dosta štedim😀
2. cadiss, na maruto c46fw vel 18, od dlake buckctaila, palmerovan ošišan odozdo i orebren bakrenom žicom fazan, noge braon preo omotano oko bucktaila, daje najveće ribe kad nema nikakvog rojenja, nije za količinu ribe i nije za svako mjesto, kad je lošiji ribolov skoro redovito ulovi največeg lipca tokom dana... i izmami poneku neman od pastrve
3. na maruto c46fw vel 20, kad sve puno aktivnosti... ljetno kasno popodne i predvećer i roji se nešto od jednodnevki.. ovo lovi ko ludo... nije ni tan, ni olive, ni gold olive, ni svijetlo braon... nešto od svih tih boja.. ima u sebi uzduž tijela bakrenu žicu, a komadić te žice se vidi na guzici i kroz gornji sloja konca, krila pp i cdc, grudi srednje sivi zeko
20211010_223219_resized.jpg
 
Vrh Dno