Rešenje vaših problema je jednostavno i nalčazi se u ribolovnoj dozvoli koju vam je izdao upravnik ribarskog područja. Tu jesno piše šta možete da radite sa ulovom.
Obzirom na to, ne vidim razlog da se optužuje neko ko lovi sunčanice i bodorke samo da bi hranio mačke, a štuku u meri prokuva i nahrani akvarijumske ribe.
Mislim da je zabranjeno i nepristojno uznemiravati i savetovati ribolovca šta da radi. On sigurno nije došao na vodu da bi ga uznemiravao naki paćenik zbog toga što mu je crvenperka crkla na suvom dok su se njegova deca igrala sa njom. U stvari, nepristojno je na bilo koji način uznemiravati i startovati sportskog ribolovca i bio kog čoveka u prirodi. Ako imate neodoljivu želju da se obratite neznancu, to treba da učinite ponizno uz pregršt prethodnih izvinjenja što to uopšte radite. Čak i ako procenite da krši propise nije vaše da ga uznemiravate, jer postoji realna mogućnost da je vaša procena pogrešna. Postoje ljudi koji su profesionalci i koje treba pozvati. Ribočuvar je jedina osoba koja se ribaru može ljubazno obratiti i zamoliti ga za razgovor i kontrolu.
Kada sam bio na jednom reviru u Engleskoj, zatekao sam mušičara kako usred decembra lovi pastrmke. Hteo sam da mu priđem i prijateljski porazgovaram sa njim, ali me je moj domaćin odvratio od te "čudne" ideje rekavši da to nije običaj. Objasnio mi je da je veoma nepristojno uznemiravati ribolovca i postavljati mu bilo kakva pitanja, pa čak i posmatrati ga dok uživa u svom sportu.
Shvatio sam da je to lep običaj. Kod nas je običaj da onaj koga podučavaš mušičarenju i vodiš na mesta o kojima niko ni ne sanja sutradan priča o tebi izmišljotine i ružne stvari. Kod nas mušičari jedan drugome zaviruju u torbu, pa prepričavaju šta su navodno videli, praveći se važni što su zajebali kolegu. Kod nas su se pojavili ribolovci kojima je glavna briga da neko ne nalovi ribe. U stvari, kod nas ljudi ne gledaju svoja, već tuđa posla.
Kod nas ljudi misle da je Catch And Release kada se boriš protiv uspešnih ribara koji nose svoj ulov, a ne privatna stvar i opredeljenje pojedinca.
Ja sam otvorio ovu temu za one koji smatraju da je lepo nositi svoj pošteno i sportski ostvareni ulov. Ja poznajem puno takvih mušičara. U stvari još nisam potpuno siguran da sam ikada video mušičara koji praktikuje totalni C/R, a poznajem ih oko 500.