Zaštita štapa

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Kad se postavi čekrk u ležište i učvrsti prstenovima, dobar deo navoja ostaje otktiven i moguća su oštećenja navoja.
Padom, klizanjem... šljunak, pesak, prljavština iz vode... pa i stalnim stavljanjem i skidanjem čekrka i često jače zatezanje prstena su sve uzroci koji mogu da oštete navoj i onda nastaje problem.
Da li zaštićujete navoj i kako.
Kod klasičnih mašinica koje su stalno na štapu koriste ribolovci lepljive trake za izolaciju ili papirne trake koje koriste autolakireri.
Te papirne žute trake su postojane u svim vremenskim uslovima i dugotrajne.
Jeste da to izgleda ružno na štapu ali štiti i lako se skida posle pecanja.
Kako i da li zaštićujete svoje štapove.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Rancic je napisao(la):

Ne bacam ga na pod, ne mrljam ga po blatu, pesku, šljunku...pazim prilikom pakiranja i transporta koliko se da...uvek pazim kako ga sklopim i rasklopim (razštekam) - dakle da nema peska u i na spojevima, razštekavam ga bez uvijanja...posle pecanja ga operem ako ne isti dan onda drugi dan sigurno. Nemam problema sa čekrcima i nikada nisam imao.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Rancic je napisao(la):
Kad se postavi čekrk u ležište i učvrsti prstenovima, dobar deo navoja ostaje otktiven i moguća su oštećenja navoja.
Padom, klizanjem... šljunak, pesak, prljavština iz vode... pa i stalnim stavljanjem i skidanjem čekrka i često jače zatezanje prstena su sve uzroci koji mogu da oštete navoj i onda nastaje problem.
Da li zaštićujete navoj i kako.
Kod klasičnih mašinica koje su stalno na štapu koriste ribolovci lepljive trake za izolaciju ili papirne trake koje koriste autolakireri.
Te papirne žute trake su postojane u svim vremenskim uslovima i dugotrajne.
Jeste da to izgleda ružno na štapu ali štiti i lako se skida posle pecanja.

To brate kao sto drze daljince za TV u celofanu da se ne ostete :D

Ne stitim halter niti mislim da ima potrebe jer je to najmanje osetljiv deo na stapu, cak manje osetljiv od plute. Ne razmisljam sta ce da se desi sa stapom ako padnem jer sa svojih 120kg svaki pad moze da mi bude fatalan, pa vise mislim na to :hammer:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Hm, da sa 120 kad padneš - jebo štap.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Stapovima necu da robujem, pazicu da ga ne krnem i polomim povremeno ga operem ali da pazim na navoj i slicne nebitne stvari stvarno mi ne pada na pamet.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Kakva tema, Drago mi je da postoje i takvi ludaci  koji i ovaj deo stapa vole i neguju.
Licno volim povremeno da izglancam motku, rasturim i prebrisem cekrk, cesce operem konac, ali ovaj deo stapa -nikada.
Mislim da se ovi navoji i sa minimum obzira ribolovca ne mogu ostetiti i izgubiti svoju funkciju. Na svim stapovima ovaj navoj je krupan i relativno grub tako da mu manja prljavstina ne moze nesto posebno zasmetati.
  Ipak postujem ovakvo odrzavanje higijene, ali bi mi sigurno bilo pomalo smesno kada bi video musicara sa samolepljivom trakom na navoju radi zastite od raznih necistoca.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Da postavim ovo pitanje, podstakao me, mislim Šone, sa menjanjem kompletnog haltera na svom štapu koji je zarđao.
Ni ja lično ne stavljam ništa, samo kad dođem kući, štap prebrišem mokrom i suvom krpom i spakujem.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
ajde i ja da napišem nešto kad sam već podstrekač  ;) ... ni ja ne negujem halter ništa posebno što se dalo videti iz priloženog  :hammer:

66266108.jpg

30913047.jpg

šala ,naravno...

halter ponekad  prebrišem krpom od nečistoće ili ga  malo plaknem u lavabou inače smatram da nije ni potrebno neko specijalono održavanje jer ni na jednom štapu nisam imao problem oko toga do sada
Napomenuo bih da je problem na ovom zarđalom halteru samo do kvaliteta jer je štap star ..verovali ili ne ..punih i čitavih mesec dana !!!  :doh: inače primetio sam da je dotični halter  čak i iznutra skroz zardjao .

pex

Junior member
Učlanjen(a)
23.03.2008.
Broj reagovanja
0
hahaah da zalepi traku na navoj....pa moze i da zalepi na lak od konca kojim su vezani provodnici...i spojeve da zalepi da slucajno se ne rasteka stap...a plutu ne treba negovati nego samo ostaviti najlon kojim je presvucena...k'o nov... :-X i na kraju vodite racuna kada idete na salmonidne vode ima stenja a tu mozete da povredite sebe ili svoj stap tako da je najbolje da ostavite stap kod kuce,na sigurnom... :hammer:

Filip

Senior member
Učlanjen(a)
10.04.2009.
Broj reagovanja
0
pex, nikako nije dobro ostaviti najlon na plutu, zato što taj najlon često ima rupe i propušta vodu i vlagu, i pluto če nakon nekog vremena sa neke strane biti kao novo a sa druge istrošeno rupasto :tbumb:

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Ne zanm gde da stavim ovo pitanja, pa evo ovde kontam da je dobro.. Imam problem na dva stapa sa kojim stalno pecam popucao je epoxy sloj na namotajim  vodjica i to na svakoj, sitna pukotina koja se vidi samo kad je stap prljav.. Dali neko ima slican problem sa namotajima???

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
od svih postova ekoljuba rece najbolje,sto posto u pravu,necu da budem rob stvarima ali pazim na njih mada nisam ni pican,u stvari pazim nov stap prvih 5=6 pecanja posle toga ga vise ni onu krpu ne stavljam.....ako mu se nesto desi doci ce drugi i tako redom,e sad mozda bih drugaije razmisljao da imam neki stapic od 300e mada znajuci samog sebe :nowink: :nowink: :nowink:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
saleja je napisao(la):
Ne zanm gde da stavim ovo pitanja, pa evo ovde kontam da je dobro.. Imam problem na dva stapa sa kojim stalno pecam popucao je epoxy sloj na namotajim  vodjica i to na svakoj, sitna pukotina koja se vidi samo kad je stap prljav.. Dali neko ima slican problem sa namotajima???

Imas li platnenu fotrolu i tubu za taj stap i jel ga nosis u tome?

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Pa bas u tome je caka ova dva koja imam ne zelim da menjam bas mi odgovaraju, ako mogu ja bi dozivotno.. ... jedan kosta dzak orasi a drugi pola u svakom slucaju meni ne dostizno, napravio sam dobar posao u....o me, slobodno mogu da kazam da su mi poklonjeni...
Daleko da mogu da kazem da robujem stvarima, ali nije ni da ne vodim racuna.. obrisem ih jednom godisnje  :D :D :D
Da oba su zasticeni i nosim ih u tome. nisu pukotine od udarca, vec poprecne od savijanja valjda... ????

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
saleja je napisao(la):
Da oba su zasticeni i nosim ih u tome. nisu pukotine od udarca, vec poprecne od savijanja valjda... ????

E pa od silne zastite im se to i desilo :D

Sustina je da ne stavljas nikad mokar stap u tubu jer se desi bas to sto se tebi desilo. Ili ga osusi krpom pre vracanja u tubu ili cim dodjes kuci izvadi iz tube i pusti da se osusi.

Vrh Dno