V
vaga
Guest
Kakva je ovo vrsta ribe,u kojim vodama zivi,da li je ugrozena,koje su njene navike i sve ostalo ? Da li neko pouzdano zna dali je stvarno ima u Vlasinskom jezeru,dali je komercijalna i sl ?
Ove druge jezerske ima u jezeru Kokin brod u ogromnim količinama (toliko da ribari proklinju onog ko ju je ubacio).Za ribolov vrlo teška riba,živi u velikim dubinama. Izađe,rastera plovkarošima ribu i vrati se u dubinu.Vrlo retko se lovi i to na crva plovkaroši je dobijaju ali komade od oko 150 g retko kad veće.Varaličari uspevaju da je dobiju jedino posle mresta par dana kad se drži plićih delova jezera,posle toga odlazi u dubinu i preko 30m gde je nemoguće uloviti.Nisam čuo da je nekad neki mušičar ulovio!Goci je napisao(la):Ribi sa slike (brook trout, potočna zlatovčica (Salvelinus fontialis)) nije mesto u našim voda. To je gošća iz Severne Amerike i pitaj boga što su je doneli u Evropi. Srećem, izgleda se ne mresti na slobodi, pa je ima jedino oko ribnjaka i tamo gde se njome poribljava. Ipak, ako se ne mresti i ne ukršta sa potočarom (što je gotovo izvesno jer pripadaju različitim rodovima), verujem da nije opasno ponekad poribljavanje sa manjom kaločinom, tek da neki od nas imaju prilike da se upišu sa ovom vrstom. Priznajem da bih voleo da je osetim na kraju mušičarskog pribora.
Jezerska ili alpska zlatovčica (Salvelinus alpinus) je druga priča. Ti je autohtona vrsta u Evropi, ali ne u našim vodama. Veoma uspešno se mresti u veštačkim planinskim i ledničkim jezerima i zna da bude jako brojna i veoma atrakrivna za pecanja. Nažalost, najčešće je u dibinama jezere i najviše se lovina na dubinku i žive mamce, zatim na varalice, a najređe na mušice. Ja sanjam da ovu vrstu vidim u Zavojskom jezeru, uz uslov da zalazi u Visočicu i ugrožava divne staroplaninske potočare. O njenim navikama malo znam, pa ipak neću pričati o poribljavanjima...
Da u jednom delu godine(posle mresta) verovatno bi mogla da se lovi na strimere. Ali reče mi drug da je celo leto na 30 i više metara dubine(snimali sonarom).sebastian je napisao(la):![]()
prije koju godinu sam ih dosta ulovio...jigovanje epoxy minnowa po samom dnu mi je donelo mnogo ulova...na velikim i dubokim jezerma je malo teze ali je moguce...posebno ako se koristi brzotonuća struna sve to postaje mnogo lakše...ameri tako love več dug niz godina. Strimeri ne treba da su preveliki.