ok,malo sam zakomplikovao stvar-da komplikujem jos malo
dakle-po literatur,postoje,najmanje 4 (osnovne) vrste krkuse:
-belorepa krkusa
-tankorepa krkusa
-keslerova krkusa(nemam pojma kako izgleda)
-i naravno,prava krkusa(ili planinska krkusa)
neko je pomenuo da le na divcibarama pecao potocnu mrenu-to je verovatno na kamenici-tamo nisam pecao oko 20 godina -u to vreme na toj reci je bilo i krkuse(prave ) i potocne mrene -kao i u skrapezu,gde danas vise nema potocne mrene(popularno nazvana krkusa britvara),ali su ostale dve vrste krkuse:
-glavonja(belorepa krkusa)
-prava(planinska krkusa)
sto se tice tzv. prave krkuse-glavno staniste joj je iznad 350-400m nadmorske visine,ispod te visine je daleko redja
tzv. prava krkusa se tesko razlikuje od potocne mrene-skoro da su identicne,posebno kada su u pitanju manji primerci(kao kod klena i klenica-i to su potpuno razlicite vrste)
najlakse se mogu razlikovati po glavi
-potocna mrena ima tamno celo(koje bojom odudara od ostatka tela-znacajno je tamnije) bez pega,glava joj je za nijansu izduzenija
kod vecih primeraka ih je nesto lakse prepoznati-krkusa je za nijansu "deblja",a i peraja-posebno analno,je vece i nesto drugacijeg oblika a po glavi se vec mogu vise nego jasno razlikovati-u proseku,kada su iste duzine-krkusa je teza
dakle da zakljucim-tzv. prava(planinska ) krkusa i potocna mrena su dve razlicite vrste ali su iz razloga sto dele isto staniste i isti nacin ishrane,po fizionomiji,veoma slicne-sto i nije neko narocito cudo