Ja sam prevodio sta kazu drugi, to jest Tudor Vreme.
Prvi balkanski skup musicara u Novom Sadu
Monday, March 29, 2010
Juce sam ucestvovao sa Borisom I Titusom kao predstavnici naseg kluba na prvom Balkanskom skupu musicara u Novom Sadu kao gosti. Dogadjaj odrzavao se na obali Dunava, na travi i na lepoj pescanoj plazi Stranda izmedju Novog Sada i Kamenice.
Glavni krivac za manifestaciju je Saša Zec instruktor EFFA i promoter Guideline team.
Bili ucesnicii raznih drzava, mi smo prestavili Rumuniju. Puno raznih musicara, vecina sa velikim iskustvom. Po vetrovitom danu, reklo bi se da moze otezavati casting, ali nije nam stvarao probleme oko mahanja i druzenja. Testirali smo opremu Guideline i Loop (jedno rucne I dvorucne ) stapove, cak iverje iskakalo, nesalim se! Radio se distance casting, puno njih su izbacivali strunu do backinga koristeci razne stavove u razlicitim situacijama mogucih na vodi. Profesionalan demonstracija. To su ljudi koji znaju da uzivaju u zivotu i raduju se musicarenju. Uspesan dan, fini ljudi, interesante price, planovi za saradnju i druzenje, deca koji pocinju ovaj put sa zadovoljtvom uz pomoc pravih instruktora.
Saša Zec bio je pravi domacin, osecali smo se kao kod kuce. Posle rucka bili smo pozvani kod njega kuci na kafu, na kraju smo ponovo radili casting , fenomenala atmosfera dobrog druzenja i provoda – to bi se moglo reci da nam se desilo u Novom Sadu.
Putovanje:
Krenuli smo u 9:30 po rumunskom vremenu, prosli kroz Zombolj, na carini je bilo simpaticno, jer carenik je isto ribolovac bio pa smo izmenili iskustvo i musice za bucova, on peca po okolini. Narovno, bila je I prica o ribolovu. Dalje put ka Novom Sadu, u jednoj drzavi koja skoro je izasla iz rata, cistija i bolje sredjena od nase “ponosne ” drzave, o kojoj ne zelim da kazem nista sada. Stigli smo u Novom Sadu, posle kafe koju smo popili u centru grada otisli na Strand, mesto gde se odrzava manifestacija. Stigli smo skoro na pocetku, srecni smo bili ponovog vidjenja sa Sasom, koji nas je prestavio, upoznao sa ucesnicima, krenuli smo spremati stapove da bi se i mi druzili bacanjima.
Program je poceo sa demonstracijom koriscenja dvorucne stapove, pricalo se o Spey castingu, i svega sto se podrazumeva to, koristili smo Guideline i Loop opremu. Nakon toga smo radili sa jednorucnim stapovima klase 4-5-6. Cak Evotec kojeg sam ja video kao veoma opterecenog ako bih probao baciti dalje od 20 m, uspeo je da izleti cela struna.
Mogu napomenuti opremu Protekor, torbe, ranceve I razne torbice za waders, jakne, pravljenje u Srbiji, mozes naruciti ili vec koristiti njihove modele, veoma fino uradjene koristeci dobre materijale- realna mogucnost na nasem trzistu. Pricao sam razne stvari sa njihovim predstavnikom, jedan simpatican lik, sa dobrom business filozofijom, dobar caster i musicar.
Oprema Guideline prisutna na demostraciji je super “OK”, prvi moj kontakt sa tom opremom I mogu reci da je dobra i korektna konkurencija Loopa, neznam cene, ali iskreno nisu me ni zanimale.
Andric Veljko demonstrirao nam je kako se baca preko 30 iz raznih stavova (lezeci, klececi) da bi nam pokazao kako je u raznim situacijam na vodi. (buduci master). Puno sveta, piva, rakije, sokova kafe, i dim koji je izlacio iz trenja struna. Posle toga smo otisli u nekom restoranu i rucali dobar gulas. Dogovorili smo se da se vidimo u Temisvaru 24 aprila.
Veoma simpaticni, gostoljubljivi I fini su porodica Zec, pokazavsi nam njihov kucni univerzum koji ima veliko dvoriste za casting i bazem, i kucu u kojoj se fino osecas. Vezbali smo tu distance casting, pricali jedno, drugo sa ucesnicima I bliskim prijateljima (koji su bukvalno napunili kuci njihovim brojem), na kraju put ka rumuniji. Dobro smo putovali i fino stigli kuci.
Dan za uspomenu, prijatni ljudi, gostoljubljivi, u jednom bombardovanom gradu bez motiva, koji se porodio i mnogo uredniji od nasig gradova. Ljudi mi ostavili fin utisak i lepu uspomenu – lepo je druziti se ljudima koji zive za isti hobby, bez obzira kojim jezikom prica, sta je po struci, ili koji mu je nivo fly castinga.
Superlativan dan.
Sta vredi reci, kasteri su im u formi, lepu tehniku koriste, cak i oni manje spremni, imaju dobru skolu za fly. Jedini rumun koga sam ja video i priblizava im se je George Minculete, koji takodje uziva igrajuci se strunom, isto kao i oni.
Ce merita notat:
Ljudi koji ti kazu njihova iskutva, dobri instruktori, kao na Balkanu. I ako dogadjaj je Guideline, mi koji predstavimo Loop smo bili pozvani kao gosti da pokazemo nasu opremu.
Ovo kaze dosta o njima.
Licno sam mnogo vezan za Srbiju ili Ex Jugoslaviju, veliki deo mog kulturalnog formiranja je njihova zasluga, u periodu komunizma (Ceausescu) , kada jedini tv kanali bili su srpski. Sada sam prvi put bio u Novom Sadu, prijatno sam iznenadjem sta moze jedna nacije tesko isprobana, namucena sadasnjom istorijom i sudbinom, i bez obzira sto se desava znaju da idu dalje.
I sta ja kazem sada....?!?