Adekvatna zamena ???

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Fly tyeri,jel mozemo malo konstruktivno da pridjemo ovoj temi i da resimo ovaj "problem" za sva vremena.Ne znam koliko od Vas koristi u svojim kreacijama impregnirana pera za krila skakavca,tulara,kamenjarki ...Ja ih obilato koristim i to na specifican nacin pre svega za skakavce i tulare a ponekad i za kamenjarku.

Originalan recept jeste zenska neelasticna carapa koja se rastegne i na nju se lepe pera raznih zivotinja,divlje patke,jarebice (sa izuzetnim sarama,sto musici daje poseban izgled).Medjutim zalihe ove zenske neelasticne carape su pri kraju i zelim da nadjem ADEKVATNU zamenu,znaci da ima iste osobine kao i neelasticna carapa,da ne pije vodu,da prihvata lepak i pero i da je, sto je jako vazno, da je izdrzljiv i da traje.

Evo kako izgledaju ta krila na skakavcima...

http://www.musicarenje.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=283.30

Pozdrav.

Marko Masic.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Marko,
izvini sto skrecem s teme, ali kakva je to "zenska neelasicna carapa"? Ja za takva krila na tularima koristim obicnu zensku carapu, rastegnem je, zalepim pero "Sintelan"-om  i isecem kad se osusi, pa oblikujem krila. Ponekad se desi da se krilce malo deformise, a cesto bude sve u redu. Carapa koju koristim za to definitivno nije neelasticna, ali ja pripisujem sporadicne deformacije krilca neravnomernom lepljenju, a ne samoj elasticnosti carpa, koju bi lepak, ako je dobro nanet, trebalo da ponisti (ukloni). Moguce da sa nekim posebnim, neelasticnim carapama do toga ne dolazi bez obzira na lepljenje. Mozes li navesti primer neke neelasticne? Unapred hvala.

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Nemoj da se izvinjavas Pedja,to je prava zenska neelasticna carapa,koje su stare bake nosilo do kolena (tkz.dokolenice  :-\ :-\ :blush: :D)..medjutim s'razvojem tehnologije one se vise ne proizvode a kao stvorene su za krila,ja je imam jos malo i stedim je neverovatno,nije mi tu digitalac da je slikam da je vidis,dodje kao svilenkasta,jako tanka sa ravnomernim milimetarskim rupicama (mozda su cak i manje rupice).

Ja nanesem lepak, polozim pero ,sacekam da se osusi,kada se osusi makazicama oblikujem krilo po zelji,posto je neelasticna nema deformacije,ne pije vodu jer je kao od neke svile i prosto neverovatan materijal.Nisam proba sa elasticnim,ali znam ljude koji jesu i spominjali su mi te deformacije o kojima ti govoris,ali su oni naveli razlog carapu a ne neravnomerno nanosenje lepka...ja koristim Tigar lepak,zato sto kada se osusi uvek je mekan i elasticani kada isecem pero mogu dva duza kraja da mu spojim,a kada ga pustim on se vrati u prvobitan polozaj.

Ovu metodu verujem da je prvi primenio Dr.Voljcic (mislim da je on bio u pitanju),a nakon njega Andrija Urban.Pokusacu da nadjem neku njegovu muvu sa takvim krilima...

Evo je:

http://www.danica.com/flytier/tmodic/slovenian_sedge.htm

Evo u opisu izrade muve pominje se metod Dr.Voljcic-a.

Ali ne zaboravimo samu sustinu teme: Adekvatnu zamenu???

Pozdrav.

Marko Masic.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
Marko,
izvini na ispravci, za neke to nije nista ali ovde se radi o dr VOLJČ-u, tvorcu VOLJČ-evih šaša-tulara, vidi npr. Leksikon ribolovnih mušica,autora Mladena Merkaša Goranina, u ediciji ZOV izasla mozda198... god.Tu su i kreacije bivsih Jugoslovena, izvanredna literatura za ono doba, bila je teška za nabavku,  prestiz za stare poklonike musicarskog vezivanja.Naravno danas neki preporucuju cdc ili polipropilenska krila i druge zamene koje ti obilato koristis, a vidimo i te magicne flastere kojih u Kraljevu nigde nema.

Vrh Dno