Akcije stapova

Hypuris

Junior member
Učlanjen(a)
05.01.2006.
Broj reagovanja
0
Fast action Fly rods Or Tip Flex Fly rods(Brza akcija ili Vrsna akcija prim.prev. Mersid)

Fast action(u daljem tekstu brzi stapovi)-su stapovi koji nisu mnogo savitljivi.Tj. brzi stapovi su skoro celom duzinom cvrsti(motka),ono sto je savitljivo je blizu vrha stapa.
Da pojasnim,u realnosti to znaci kada mashes,samo vrh stapa se savija.Ostatak stapa ostaje cvrst i prakticno prav.
CEMU SVE TO?
Brzi stapovi su CVRSTI(procitaj gornji tekst CVRSTINA TCR),samim tim mnogo jaki(mocni).To znaci da svoju muvu mozes dalje da bacis nego sa stapom medium ili full flex.Oni generisu vecu brzinu musicarskog konca,tako da omogucavaju po zakonima fizike vecu kolicinu fly line u vazduhu.Samim time posto su jaki lako zamaraju ribu,izlaze na kraj sa vecom ribom.
Da bih ti priblizio materiju proci cu kroz PREDNOSTI i MANE ovakvih stapova.
---PREDNOSTI----

*Dug zabacaj-Ako si kratak na svojoj reci ili si otisao na Drinu a lipljen uzeo drzavljanstvo zemlje preko puta da bi mu dobacio treba ti ovakva palica

*Vetar-ako te vetar nervira predvez sa sve muvom ti se vraca ispred nogu,a od zajebancije kolega si navukao komplex ili ne daj boze neurozu...

*Velike ribe-chupetanje ribe bez otpora.

----MANE-----

*Pecanje na malim rekama-ako planiras male zabacaje,blizu,moze da ti bude nocna mora.Bolje od brata pozajmi bezbol palicu njome bar mozes kolegu da ispravish ako zajebava.

*Teski su za pocetnike-ako tek pocinjes,mozes da se frustriras,teze ces kontrolisati konac sa sve rpedvezom zbog brzine istog.Cvorici svugde i na svakom mestu

NARAVOUCHENIJE

Ako planiras duge zabacaje u vecini situacija,pecas velike ribe,boris se sa vetrom,to je"proshka za tebe",u suprotnom medium je izbor!
Nastavak sledi... :hammer:

Harr

Newbie
Učlanjen(a)
09.01.2006.
Broj reagovanja
0
Bistro!
Evo vec nekoliko puta navracam u vas forum kao gost naravno_Obradovalo me je to da ovaj forum "zivi" odnosno da nove poruke stizu svakodnevno sto nije slucaj sa vecinom musicarskih foruma.
O akcijama musicarskog stapa moze se na dugo i nasiroko da prica, a svaka akcija ima svojih dobrih i losih strana, pitanje je samo sta nam je cilj u ribolovu dali da kolegama na vodi pokazemo kako nas stap sa brzom akcijom moze da izbaci snjuru i do 30-tak metara ili da uzivamo u ribarenju na kracim distancama.Jer morate priznati da se najveci broj riba ulovi ipak do 15-tak metara.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Pozdrav Harr i dobrodosao na sajt. Sajtje mlad i nadam se da ce vremenom da raste i lalala! Pogledao sam i sajt koji se nalazi u tvom accountu i moram da priznam da mi se itekako svidja!
A sad akcije...Ja licno sam najcesce lovio upravo do 15 metara. Medjutim moram da ispricam jednu pricu. Jedne godine lovim ja na Visocici i pastrmka bucka (javlja se na povrsini) ko blesava, ali daleko. Krenem da gazim po viru i nikako da dobacim gde radi. Krenem da pustam zmijulike zabacaje i ostale perverzije ali dzaba. Na 5 m od muve ko nenormalna se izbacuje. I nista nisam napravio. Sledece godine sam dosao sa brzim stapom i dobacivao se tacno gde treba!

Hypuris

Junior member
Učlanjen(a)
05.01.2006.
Broj reagovanja
0
Lepo si rekao za pribliznu daljinu ulova,i tu se donekle slazem sa tobom,zato sto se moji ulovi krecu i blize.Medjutim ako je stap BRZ ne znaci apriori da sa njim moras bacati 30 metara.Velike razlike su izmedju stapova i na toj daljini koju si gore pomenuo.Plus postoje razliciti STILOVI ZABACAJA(takodje na 15 metara),krenuvsi od opustenog do brzog ritma sve u zavisnosti od afiniteta.Zato je poznavanje akcije od krucijalnog znacaja da prepoznas svoje potrebe,i da te potrebe resis na pravi nacin.Licno moj pokret zglobom je kratak i brz.Znaci da mi je potreban stap koji ce da prati takav zglob,koji se brzo prazni i puni,i koji ce da mojoj flyline u vazduhu prenese sto vece ubrzanje,kako bi je prema polozaju zgloba preneo sto brze s jednog mesta na drugo da ne bi doslo do stvaranja tailing loop-a.Sad kad bi se ja kao takav pojavio u prodavnici i oni mi uvalili ne daj boze stap akcije progresiv.Ja bih imao neslucene probleme i na 8metara.
Ono sto mene interesuje,koji pribor koristis i na kakvoj vodi pecas i koje vrste ribe?

Harr

Newbie
Učlanjen(a)
09.01.2006.
Broj reagovanja
0
Bistro!
Na kakvoj vodi lovim? Lovim i na rijekama i jezerima sve ovisno koje je godisnje doba i gdje bi musterije da love.Inace mi je najdraze loviti na vecim rijekama gdje se mogu kretati uzvodno i nizvodno.Pored Kalife, Lipljena i Lososa nekako mi je najdraze loviti Pastrmku suhom muhom.Pribor: stap HiLevel, rolna Koma-trout, Snjura Teeny Longshot. Eto to su ti odgovori koje si trazio. A sad bi ti ukazao paznju na zglob kojeg cesto spominjes, probaj ukrutiti zglob i bacaj iz lakta i onda ces promjeniti i misljenje o stapovima.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pobratime Harr, sta ti znaci ovo "musterije"?

Harr

Newbie
Učlanjen(a)
09.01.2006.
Broj reagovanja
0
Musterije ili kupci su oni ljudi koji nesto kupuju ili placaju za usluge.Ja inace organizujem putovanja za Norvesku i lov na lipljena i pastrmku. Otidji na http://www.hiline.se pa ces doci do vise informacija.
Bistro!!

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Pozdrav svim clanovima foruma i cestitke moderatorima na finom sajtu! Harr, primetio sam na tvom sajtu kratke Vision stapove od "E" fiberglasa. Kakvi su tvoji utisci o njima i dali znas na cijim blankovima su radjeni (made in far east ili negde drugde)?

Moderni fiberglas (pogotovu S-glass u kombinaciji sa savremenim epoksidnim smolama) je izvanredan materijal za krace stapove predvidjene za male vode, sitne musice i probirljivu ribu. Dobro bacaju bez mnogo strune u vazduhu (npr. samo predvez), sto je ogromna prednost za izvestan tip voda i to rade bolje od velike vecine grafitnih blankova. Interesantno je da im popularnost polako raste ovde u USA, ali ih trenutno nudi samo nekoliko proizvodjaca, dok su npr. u Japanu daleko popularniji.

Harr

Newbie
Učlanjen(a)
09.01.2006.
Broj reagovanja
0
Pozdrav! Oldsurehund kad spominjes stapove E fiberklase vjerovatno si mislio na "Midge" stapove koji se kako si vidio rade u samo u nizim klasama 3 ili 4 bas zbog svoje konstrukcije materijala. Poznato je da je glasfiber relativno tezak materijal u odnosu na grafit tako da se i ne koristi kao materijal za izradu vecih klasa 5,6 i dalje.Svojstva su mu bas ova koje ti navodis, velika fleksibilnost vrha stapa koji opet vodi minimalnoj duzini snjure u zraku.Na zalost ni u Svedskoj nemaju neku veliku popularnost iz jednostavnog razloga. Otvorenih voda ima na pretek: velikih rijeka i jezera, tako da ljudi nemaju potrebu za ovom vrstom stapova mada je pravo uzivanje ici uz kakav manji potok i pokusati prevariti lukavu potocnu pastrmku.Firma od koje ja dobijam ove stapove je iz Finske a odakle oni nabavljaju blankove ne mogu ti dati odgovor iako znam da najveci dio blankova dolazi bas sa dalekog istoka.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Jeste, na njih sam mislio. Ovde u USA su medju ljubiteljima savremenog fiberglasa popularni Diamondback Diamondglass (materijal je S-glass, znatno laksi od E verzije, omogucava lagane stapove do 8,5 fita), Lamiglas Brush Creek (relativno jeftini blankovi od E stakloplastike)i Steffen Brothers S-Glass.

Hypuris

Junior member
Učlanjen(a)
05.01.2006.
Broj reagovanja
0
Da li stapove koje prodajes prave Rusi ili Koreanci?

sashafly

Newbie
Učlanjen(a)
06.01.2006.
Broj reagovanja
0
Da li to znaci da na sajtu hiline se prodaju Ruski stapovi.Tako nesto prvi put cujem.Kakav je kvalitet takvih stapova harr?

sashafly

Newbie
Učlanjen(a)
06.01.2006.
Broj reagovanja
0
Hypuris sta bi sa tvojim nastavkom teksta.Oba su nedovrsena??????

Vrh Dno