Akcije stapova

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja i dalje inzistiram da se ova tema nastavi jer je vrlo interesantna i moze biti koristna. molio bih kolege da se susdrze od provokacija i ismejavanja...ako če te se "tući" onda to raditi na višem nivou i to argumentima vezanim za temu i bez dodataka omalovažavanja ili ismejavanja sagovornika.

nitko se nije učen rodio, neki smo možda krivo naučeni i druge krivo učimo a da toga nismo svesni...smisao debate i jeste u tome: da se nešto naučimo, nepto potvrdimo ili ispravimo krivo naučeno. Ponos i tvrdoglavost je tu velika prepreka...dakle, nepotrebni su. Ko je takav među nama nek se sam prepozna i preispita. Dok ovo pišem ne mislim na ni jednog pojedinca među nama nego pišem opčenito iz prakse tj. života. Zato, ako ste voljni molim vas nastavite sa temom. Koristitie se argumentima i ako mislite da je netko u krivu razumite da se ni vi niste rodili naučeni. Evo, ja prvi priznam da mnogo toga ne znam, posebno glede samoga pribora (npr. ova tema).
U napred se veselim novim konstruktivnim tekstovima glede ove teme.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Svojevremeno sam čitao nekoliko puta Simpsonov tekst o štapovima - akcija, konstrukcija.....uporedne testove...
Stručno, razumljivo i dobro napisano.
Simpsone, mnogo znaš o tome pa napiši - i ne samo ti.
Imam iskustvo sa štapovima za klasični ribolov - što se tiče akcije štapova - samo je isto - akcija A,B,C,D.
Sve ostalo poređenje nema blage veze.
Ima još dosta poznavalaca mušičarskih štapova i opreme uopšte, pa su svi takvi tekstovi, bar meni, dobrodošli.

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Rancicu Sims je veliki znalac ne samo stapova nego i uopste svega vezano za f.f.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ajde da ti verujem na reč, ali valjda ovaj forum i služi da se znanje prenosi i širi.
Ali ako već kaže da je neko napisao gomilu nebuloza, onda neka napiše šta i kako jeste.
Ja, a i poprilično mušičara, malo zna o tome i verujem da ih interesuje.
U principu .. mogu iskusnima odavde da verujem na reč, ali ako već nešto plaćam voleo bih bar da znam šta i što kupujem.
Materijal, konstrukcija, sklopovi, vođice.... zašto ovaj štap ovo, a onaj ono, zašto je neki  bolji od drugog.
Da ne kupujem neki štap zato jer mi neko rek'o - kupi ovaj ili onaj, ili da ne nasednem na nebuloze pa kupim kao neki  odličan štap, a on - šit.

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Rancic je napisao(la):
Ajde da ti verujem na reč, ali valjda ovaj forum i služi da se znanje prenosi i širi.
Ali ako već kaže da je neko napisao gomilu nebuloza, onda neka napiše šta i kako jeste.
U principu .. mogu iskusnima odavde da verujem na reč, ali ako već nešto plaćam voleo bih bar da znam šta i što kupujem.
Materijal, konstrukcija, sklopovi, vođice.... zašto ovaj štap ovo, a onaj ono, zašto je neki  bolji od drugog.
Da ne kupujem neki štap zato jer mi neko rek'o - kupi ovaj ili onaj, ili da ne nasednem na nebuloze pa kupim kao neki  odličan štap, a on - šit.
I sluzi upravo i zbog toga-da se na neki nacin prenose iskustva i znanja.Ako kupujes onda kupuj provjereno I KVALITETNO a to ima svoju cijenu.Ubedjen sam da niko od kolega nece svoja znanja stecena godinama da prenese u nekom neg-smislu,pa i ako se radi oko izbora stapa bar kada je u pitanju nabavaka,cak sta vise ce poucen svojim iskustvom sam ce   uticati, da se ide na izbor kvalitetnijeg stapa ili ostale opreme.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Samo sam pitao da objasni koje su i šta su od pomenutih tvrdnji, koje je čovek napisao - nebuloze.
Ne tražim ja da Simpson meni ili bilo kome dokazuje znanje o FF, već da pokaže to znanje i ospori navedeno - činjenicama.

Veso2

Junior member
Učlanjen(a)
25.06.2007.
Broj reagovanja
0
Rancic je napisao(la):

Zbilja sam mislio da ce ti (i drugima) neko dati odgovor bar na dio pitanja, G. Rancicu.. Ima ih ovdje podosta koji to imaju u malom prstu, prozovi ih opet!
Do tada, evo malo i od mene..
Akcija stapa je vrlo zanimljiv pojam i jedan od presudnih faktora kod odabira - e ovaj mi vise lezi od onog drugog.. Podjela na medium, mediumfast, fast, ultrafast.., ima poprilicno maglovite granice - gdje jedan stap vise nije medium nego nesto drugo - a poprilicne su razlike i stapova sa istom oznakom, ali od razlicitih proizvodjaca.. Neki, da pomenem samo Orvis (ovdje ima podosta korisnika istih, reci ce ti..) su razvili svoj sopstveni koncept kategorizacije akcije stapova sa onim "fullflex, midflex, tipflex.." Manje upucenom bi se sve to moglo uciniti kao prava dzungla svega i svacega, ali djavo i nije bas tako crn kako sto izgleda.. Onaj ko je vec probao poneki od stapova razlicitih akcija, je vec dobio neku sliku i predstavu o tome sta mu "vise ili manje lezi", bazirane na licnim afinitetima ali i nivou tehnickog znanja koristenja stapa ali i cjelokupne ekipaze, naravno.. To sto neko tvrdi da su mu "fast" stapovi najbolji na svijetu, tebi a ni drugima ne mora da znaci - ama bas nista.. Ili stapovi neke druge akcije. To moras ispitati sam i izvuci SVOJE zakljucke! Ovo mi se vise svidja, a ovo manje. Vremenom, uopste nije iskljuceno da znacajnije podignes novi svog tehnickog znanja, a time i mogucnost adekvatnog prilagodjavanja sopstvenog "flycastinga" razlicitim akcijama stapova, kombinacijama svakojakih struna i t. d. Malo pomoglo?

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Pomaže, pomaže. Tek sad videh.
Hvala ti Veso2.

sasa zitoradja

Junior member
Učlanjen(a)
23.05.2010.
Broj reagovanja
0
Hteo sam da otvorim novu temu o prednostima i manama stapova sa brzom akcijom ali nevidim kako pa moze i na ovu temu.Nemam  veliko iskustvo sa musicarskima stapovima a ribolovom se bavim odavno i u sustini ne volim meke i glibave stapove.Ja imam Vision atac od prosle godine,dobar je stap ali sam skoro drzao orvisov clearwoter II , malo pecao sa njim i mogu reci da je brzi i lepse je bacati sa njim pa sam odlucio da u skorije vreme nabavim jedan.Mogo bi neko od iskusnijih da prokomentarise nesto u vezi brzih akcija i iskustva sa clearwoterom II.

sasa zitoradja

Junior member
Učlanjen(a)
23.05.2010.
Broj reagovanja
0
Mozda sam se lose izrazio,i od onih manje iskusnih su komentari dobrodosli :yeswink:

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
Moze li neko da mi razjasni sta tacno znaci 'progressive action'?

Negde nalazim da su to spori stapovi, 'full-flex', kao ovde

Ali, ovaj me je totalno zbunio sa ovim terminima 'fast progressive action' i 'medium progressive action', soft, strong...  link

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Stapove progresivne akcije karakterise osobina da sto su vise optereceni to se tacka gde se blank pocinje savijati pomera sve blize but sekciji stapa.

Vrh Dno