Svako ko musicari suvim musicama i samo jednom upotrebi Amadu za susenje musice, ne razdvaja se od njega. Jednostavno i brzo upija vodu sa musice bez ostecenja nogica. Narocito se preporucuje kod CdC-a. Musica biva suva kao da je tog trenutka napravljena.
E sad sta je sad taj Amadu? Koliko kosta? Gde ga nabaviti?..... Kao prvo Amadu je obican TRUD ili kako se vec zove ta gljiva ( Fomes Fomentarius). Развија се угинулим или ослабљеним живим стаблима листопадног дрвећа, посебно се често среће на букви. Плодоносно тело је конзоласто са светлосивом кором. Испод коре је мрки део који се посебно припремао и раније користио за паљење ватре помоћу варнице настале ударцем о кремен. ( Wikipedia)
Ne kosta nista da se napravi a moze se naci i u obliznjoj sumi.
Nacin izrade:
Slika 1: Odaberemo jedan sto veci trud izbegavajuci da ima tamnu boju kore jer je to znak da je trud prestar i neupotrebiv.
Slika 2: Isecemo fine parcice veoma ostrim nozem.
Slika 3: Ovako bi izgledao Amadu posle secenja. To je ustvari onaj mekani deo izmedju gornje kore i donjeg tvrdog dela.
Slika 4: Potopimo ga u vodu da odstoji jedno pola sata. Da dobro upije vodu.Cim ga izvadimo potrebno je da se fino i lagano izlupa cekicem kao kad bi lupali snicle. Na ovaj nacin se i struktura fibri `ostecuje`` tako da kasnije veoma brzo upija vodu.
Slika 5: Ostavimo amadu da se dobro osusi na nekoj novini.
Slika 6-7: Isecemo po zelji i zalepimo na parce koze uz pomoc pistolja za tvrdi silikon.
Slika 8-9: Venijardov Amadu koji upotrebljavam al sledeci sam pravim. Ako se nekad ovaj osteti.
E sad sta je sad taj Amadu? Koliko kosta? Gde ga nabaviti?..... Kao prvo Amadu je obican TRUD ili kako se vec zove ta gljiva ( Fomes Fomentarius). Развија се угинулим или ослабљеним живим стаблима листопадног дрвећа, посебно се често среће на букви. Плодоносно тело је конзоласто са светлосивом кором. Испод коре је мрки део који се посебно припремао и раније користио за паљење ватре помоћу варнице настале ударцем о кремен. ( Wikipedia)
Ne kosta nista da se napravi a moze se naci i u obliznjoj sumi.
Nacin izrade:
Slika 1: Odaberemo jedan sto veci trud izbegavajuci da ima tamnu boju kore jer je to znak da je trud prestar i neupotrebiv.
Slika 2: Isecemo fine parcice veoma ostrim nozem.
Slika 3: Ovako bi izgledao Amadu posle secenja. To je ustvari onaj mekani deo izmedju gornje kore i donjeg tvrdog dela.
Slika 4: Potopimo ga u vodu da odstoji jedno pola sata. Da dobro upije vodu.Cim ga izvadimo potrebno je da se fino i lagano izlupa cekicem kao kad bi lupali snicle. Na ovaj nacin se i struktura fibri `ostecuje`` tako da kasnije veoma brzo upija vodu.
Slika 5: Ostavimo amadu da se dobro osusi na nekoj novini.
Slika 6-7: Isecemo po zelji i zalepimo na parce koze uz pomoc pistolja za tvrdi silikon.
Slika 8-9: Venijardov Amadu koji upotrebljavam al sledeci sam pravim. Ako se nekad ovaj osteti.