Amadu-uradi sam

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Svako ko musicari suvim musicama i samo jednom upotrebi Amadu za susenje musice, ne razdvaja se od njega. Jednostavno i brzo upija vodu sa musice bez ostecenja nogica. Narocito se preporucuje kod CdC-a. Musica biva suva kao da je tog trenutka napravljena.

E sad sta je sad taj Amadu? Koliko kosta? Gde ga nabaviti?..... Kao prvo Amadu je obican TRUD ili kako se vec zove ta gljiva ( Fomes Fomentarius).  Развија се угинулим или ослабљеним живим стаблима листопадног дрвећа, посебно се често среће на букви. Плодоносно тело је конзоласто са светлосивом кором. Испод коре је мрки део који се посебно припремао и раније користио за паљење ватре помоћу варнице настале ударцем о кремен. ( Wikipedia)

Ne kosta nista da se napravi a moze se naci i u obliznjoj sumi.
              Nacin izrade:
                Slika 1: Odaberemo jedan sto veci trud izbegavajuci da ima tamnu boju kore jer je to znak da je trud prestar i neupotrebiv.
                Slika 2: Isecemo fine parcice veoma ostrim nozem.
                Slika 3: Ovako bi izgledao Amadu posle secenja. To je ustvari onaj mekani deo izmedju gornje kore i donjeg tvrdog dela.
                Slika 4: Potopimo ga u vodu da odstoji jedno pola sata. Da dobro upije vodu.Cim ga izvadimo potrebno je da se fino i lagano izlupa cekicem kao kad bi lupali snicle. Na ovaj nacin se i struktura fibri `ostecuje`` tako da kasnije veoma brzo upija vodu.
                Slika 5: Ostavimo amadu da se dobro osusi na nekoj novini.
              Slika 6-7: Isecemo po zelji i zalepimo na parce koze uz pomoc pistolja za tvrdi silikon.
                Slika 8-9: Venijardov Amadu koji upotrebljavam al sledeci sam pravim. Ako se nekad ovaj osteti.

Prilozi

• 001.png
    001.png
    38,9 KB · Pregleda: 859
  • DSC05764.JPG
    DSC05764.JPG
    41,7 KB · Pregleda: 298
  • DSC05762.JPG
    DSC05762.JPG
    37,1 KB · Pregleda: 298
  • 007.png
    007.png
    34,5 KB · Pregleda: 781
  • 006.png
    006.png
    35,6 KB · Pregleda: 770
  • 005.png
    005.png
    37,1 KB · Pregleda: 776
  • 004.png
    004.png
    30,4 KB · Pregleda: 763
  • 003.png
    003.png
    33,4 KB · Pregleda: 799
  • 002.png
    002.png
    39,1 KB · Pregleda: 793

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Nema na cemu :) . Postoji i druga varijanta ( po gospodinu Staffanu naravno). Ako nas mrzi da trazimo trud po sumi, jednostavno maznemo od supruge jedan.... ( naravno sa krilcima)  :D.... zavrsava poso... :yeswink:

Prilozi

• index.png
    index.png
    27,5 KB · Pregleda: 679

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Posto se trud tesko sece, laksa je varijanta iseckati ga na masini za secenje mesa, salama. to je ona masinica koja ima rotirajuci okrugli noz koji koriste mesari. Postoje i kucne masine za istu namenu, a dobre su jer se moze doterati zeljena debljina secenja

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
Ja sam uspeo ovo da napravim i zaista nemam reci,za tri sekunde muha suha ko da je tek iz stege,sve jedno bijo to CDC-PP ili ELK (srneca dlaka) jednostavno strasna stvar,jos samo malo da poradim na izgledu i mogu komotno da ga iznesem na trziste  :lol:

Geneva

Senior member
Učlanjen(a)
25.09.2012.
Broj reagovanja
0
Ubaci malo vece slike , ove ne mogu da se otvore.  :'(

dovla84

Senior member
Učlanjen(a)
06.06.2013.
Broj reagovanja
0
Koliko bi trebali da budu debeli iseceni komadi? Pise samo "iseci na fine parcice". Da li postoji neka preporuka? Pretpostavljam da nije moguce dobro obraditi ako je previse debelo iseceno.

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
Ma  dofati se ti posla i sam ces videt sta i kako,ni ja nisam radijo po ovom receptu sto je kolega postavijo,al nema tu velike razlike recicu ti ukratko,kad izlupas i osusis amadou videces i sam koi je najlepsi deo njega izrezes u zeljeni oblik i nalijepis na kozicu na kojoj ces to nositi,e onda uzmes zilet i polako tanjis i ujedno ravnas,jer mlati ti cekicom uvek tu ostanu neki valovi pa nije ravno al ga ziletom doteras po meraku debljina nije vazna,od 2mm do 0,5 cm

Vrh Dno