Dragi prijatelji, mislim da je ovo pravo mesto i vreme da vam iznesem neka svoja zapazanja u vezi sa bilo kojom ozbiljnom temom pa i anketom uz zahvalnost na dosadasnjem izvanrednom odzivu musicara iz svih srpskih sredina. Malopredjasnju konstataciju o rezultatima i zakljuccima treba dopuniti i sporednim rezultatima.
Izmedju ostalog, koliko je online musicara spremno da ucestvuje u necemu sto nije podredjeno ni jednom, odavno evidentnom i sasvim suvisnom, taborski podeljenom musicarskom auditorijumu. Za samo par dana odziv je bio na granici neverovatnog (musicari koji su pogledali sadrzaj ankete i bez daljeg preispitivanja njegove namene pristupili anketiranju) i ocekivano niskog i izrazenog u promilima, musicara koji su u anketi videli nesto potencijalno opasno i to izrazili javno.
Iako ne ucestvujem u vodjenju ove ankete a evo sada mogu pogledati i osnovnu bazu podataka , problematiku razumem buduci da je to moj posao, samo na osnovu dva prethodno iznesena pokazatelja mogu da donesem prilicno sigurne sporedne zakljucke. Medjutim, buduci da za to nisam ni ovlascen ni pozvan ja ih necu iznositi aiko su veoma pozitivni i mogao bih reci veoma ohrabrujuci.
Dati svoje misljenje o anketi naravno mogu i ono je sledece. Zavisno od toga ko je pokretac ankete i uzevsi u obzir da bi ovaj uzorak musicarske populacije trebao biti po vise osnova reprezentativan (nadam se da ne moram objasnjavati i zbog cega to jeste) anketa (iako anonimna) bi mogla dati gornje granice socijalnog preseka kroz ispitivanu grupu musicara, njihovo misljenje o odredjenim stanjima na salmonidnim i vodotocima pretezno upotrebljavanim za musicarenje, misljenje o aktivnostima vezanim za nacine poribljavanja i introdukciju pretpostavljeno autohtonih vrsta, .... i svega ostalog sto verovatno svako od nas moze da zakljuci iz anketnih pitanja bez ovakvih nepotrebnih pisanija. Oprostite na slobodi da se svima ovako obracam ali od ozbiljnih ljudi (a pretpostavljam da velika vecina nas to jeste ) ocekuju se i ozbiljne i argumentovane diskusije.
Sta ako je pokretac ankete neki od sekretarijata u Ministarstvu zastite zivotne sredine, vodoprivrede ili slicno..? Kad dobiju anketu sa 15 popunjenih kolona ili 250-300 popunjenih kolona hoce li moci da kazu da su musicari neko tamo levo kurcalo ili da zakljuce da su to, kako verovatno vecina nas misli, prilicno organizovan i kompaktan segment ribolovaca rekreativaca sa kojima, i sa cijim misljenjem, treba ozbiljnije racunati. Mislite li da se neko (ma ko!!!) obraca nekom drugom sloju rekreativnih ribilovaca elektronski i sa ovako slozenom temom. Govori li to samo meni o znacaju postojanja i ovakvih mesta - foruma (ma kako se pojedinci trudili da ih svakodnevno degradiraju) ili mozda gresim i da su ovo elektronske kible za necije fekalije i izivljavanja. Bez prepoznavanja molim, pisem ovde i sad, jer mi sad "puklo u srece". Takodje, ceo prethodni pasus je moja pretpostavka i dramatizacija na temu ; "Nikad ne znas na koja mala vrata ces uci u veliku i lepu sobu".
Elem, razlika izmedju pazljivih ljudi na mestu sa tezinom i elektronskih kibli, ogleda se bas u ovakvim "nepoznatim" slucajevima i meri se sa par minuta posla oko popunjavanja ankete ili necijom sumnjom da je statistika nepotrebna naucna disciplina u sudaru sa gigantskim umovima pojedinaca koji probleme resavaju silom, vulgarnim iskustvom ili ekstraterestrijalnim nasledjem.
Meni licno, velika vecina Vas na ovaj nacin je odgovorila i na pitanje sta su ili sta bi vecina zelela da ovakva mesta budu. Srdacno Vas, Aleksandar Panic