Balans čekrka i štapa

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Strelac je napisao(la):
Ima težinu ali ne toliku da bi ti smetala pri mušičarenju od recimo 5 do 9 ujutru kad pauziraš za doručak. Posle te pauze možeš slobodno da nastaviš do jedno 15 kad pauziraš za ručak, ta pauza može da bude i malo duža od prve. Kad ispiješ pićence slobodno nastaviš do mraka.

Moj štap sa kojim načešće pecam od 2,4m sa ovim čekrkom ima horizontalnu ravnotežu na sredini rukohvata a to je super i meni odgovara.

Imam i jedan laki danski compo http://www.fishtec.co.uk/buy.cfm/fly-reels-and-spools/danica-traditional-fly-reels/40/no/44236
ali dzaba kad nema fini balans sa stapom , smatram da robinson nije tezak mnogo ja bijem s njim ceo dan bez pauze  :bangbang:

MarkoTimokRiver

Senior member
Učlanjen(a)
18.12.2009.
Broj reagovanja
0
Nema balans zato sto je lak plastikanac a inace Robinson nije uopste lagan ali za te pare odlicno napravljen i ima da sluzi godinama bez greske.Moj 3/4 je oljusten sve od kamenje i stene,padao,udaran ali radi bez problema,nigde lufta niti bilo sta ali keca ga tezina jer je samo spulna Al dok je ram liveni gus.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ako nema balans odneses ga kod vulkanizera na balansiranje  :)

moze jedno ozbiljno pitanje kako odredjujete taj balans ?

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Stavim cekrk na stap bez strune zatim stavim stap na kraju plute  na kaziprst kada je sve u redu on vaga ne ide vrh napred a ni cekrk pozadi jednostavno stoji pravo na prstu mozda postoji neki drugi nacin ja to odredjujem tako video sam od starijih musicara  :tbumb:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
i sta se dobija ako stoji ili gubi ako pretegne stap ili cekrk?  :-\
pitam jer sam i ja u pocetku to gledao i merio isto posavetovan od starijih , a onda sam zakljucio da to nema nikakve veze .

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Pa znas kako sasats kada postoji balans ,kada drzis stap i kad radis njime izgleda kao jedna celina a kada nema balansa kao da u ruci drzis i cekrk i stap to je bar moje misljenje  :blush: a siguran sam da ako ne postoji balans tipa cekrk je laksi stap ide napred treba vise snage za lepo plasiranje i da ce se javiti neka greska u bacanju  :yeswink: postoji balans sve ide kao podmazano struna prosto leti  :bye:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ja bih voleo da mi cekrk bude tezak kao pero.Jedina stvar koja je dobra kad imas "balans" je sto kad hodas pored vode nece vrh stapa da ti "kljuca" ispred  :D
Nikola razmotaj kanap,skini cekrk i stavi ga u dzep...bacaj malo bez cekrka,probaj da pogodis "metu" ... pa nam javi rezultat.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Ja problema sa bacanjem nemam sa cekrkom ili bez njega svejedno mi je bilo granje na reci ili cisto posto sam u musicarenju ne od skoro  :yeswink: da vezem i konac za duvan i s njim cu da pravim rezultate  :D a za balans mislim da su to finese to je moje skromno misljenje neko ce se sloziti neko ne  :bye:

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Balans cekrka je toliko vazan u FF da je prosto ne zamisliti izaci na vodu ako vam nije cekrk izbalansiran  :D :D :D
Sale u pravu si i ja sam kao pocetnik isto kao ti merio balans  :doh: i nikad mi nije bilo jasno sta zapravo pokusavam da dokazem sebi  :blush: :D

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
peka i ti si to radio i jos mnogo musicara i neki su culi to od starijih musicara i verujem da na netu postoji nesto u vezi toga  :) zna ci da nije bas toliko suplja prica  :yeswink:

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Jesam a i tebi nista ne zameram sto sada radis,daj neke utiske i sta si zakljucio i kako se balansira cekrk, jer ja tu ne vidim nikakvu svrhu sem onog sto Crni kaze da stap ne kljuca ispred  :D

batarihter

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
0
Ujak i ja gledamo da su nam stapovi sa masinama izbalansirani samo zbog smanjenja umora u rukama...Da li je to plovak,varalica ili musica,stap vam je konstantno u ruci,a sa losim balansom,ruka se mnogo brze umara..Evo mali primer koji mozete i kuci da proverite...isto je i sa stapom i cekrkom...
balans1.jpg

balans2.jpg

..izgleda sasavo,ali mene ruka ne boli...ni posle pola dana pecanja...  :D bistro..  :tbumb:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Druze uz duzno postovanje ostavi te kafanske trikove za neku drugu temu.Prosecan musicarski stap je ispod 100gr tako da je zaista smesno opterecenje koje ruka trpi.

Ja vam onako drugarski kazem sta da probate a vi kako hocete.Meni taj balans nema nikakvu svrhu ali postujem ako neko misli drugacije.

Evo jedno bitanje za ove sto vole da "balansiraju" stap i cekrk...Sta se desava kad izvucete par metara kanapa ili eventualno celu glavu,sta bi sa balansom?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Balans se gubi i dolazi do toga da čekrk blago podiže vrh štapa što ne stvara neugodan osećaj koji se javlja kada vrh pretežuje tj. kada čektk nema funkciju kontra tega. Ja volim da mi je sistem izbalansiran.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Balans... izvuce se iz cekrka kanap, provuce kroz sprovodnike, izvuce se 9 metara i onda se odredjuje gde je balans.

E sada...kolika je vaznost?

Nekome velika, nekoma onako srednja, nekome nikakva. Ja sam u ovoj srednjoj kategoriji.

Ima tu 1000 zasto i kako, al...

Vrh Dno