Balans čekrka i štapa

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
ja razliku ne primecujem , ali primecujem da mi je lakse za ruku kada nakacim laksi cekrk pa makar se balans poremetio totalno.

I kod mene je potpuno ista situacija  :yeswink:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Jedan od primera.

Kada stavim na moj bambus stap lagan cekrk...bolje da ne pisem kako to u ruci izgleda...(naravno da nije nista katastrofalno) i kada stavim tezak cekrk, kao sto sam imao jedan Hardy Cascapedia ili Billy Pate, tek onda dodje sve na svoje mesto. U tom slucaju dobio sam na izbalansiranom priboru sa tezim cekrkom.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
crni je napisao(la):

mnogo najveci problem lezi u tezini celog kompleta, ili losoj rasporedi tezine samog blanka, nego ovo oko balansa

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
crni je napisao(la):

Crni, onda ti u svakom slucaju manjka iskustva sa priborom. 20g tezi cekrk moze da ti stvori privid lakseg kompleta. Nije balans kljucna stvar i sigurno ga ne bih stavio na prvo mesto ili ispred ukupne tezine. Ali par santimetara gore dole da je balans na pluti, nije nista strasno.I nije nevazno, daleko od toga.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Pa iskreno nisam mnogo kompleta promenio i nisam neki ekspert za pribor ali svaki put mi je bilo ugodnije da kad mi je cekrk laksi.Tezina musicarskog kompleta je mala tako da uloga cekrka kao kontra tega i stvaranje laznog osecaja lakoce je po meni zaista nebitna.
Ovde se povela rec o balansu a ne laznom osecaju a uz sve to balans mere sa kanapom koji je namotan na cekrk a ne izvucenim...zbog toga sam uopste i komentarisao sve ovo.
Kazem meni je nebitno,ne kazem da je ispravno ali je tako.Podjednako dobro bacam i sa cekrkom na stapu i sa cekrkom u dzepu a do sad nisam nikad osetio da me boli ruka od musicarenja.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
meni je bitno samo jedno kod pribora a to je da bude sto laksi ,ostalo je zanemarljivo,po meni izbalansiran je pribor sa kojim mogu da masem ceo dan a da me posle toga nista ne boli...ostalo je sve nebitno...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
crni, nemoj sada da se vadis , ipak se ti ne razumes u pribor  :yeswink: mozda se ne razumes u pribor ali odlicno upotrebljavas logiku i zdrav razum  :D
evo ga jedan mali eksperiment ;)
u istom su upotrebljene sledece stvari ....
stap klase 6 i dva potpuno ista cekrka razlicitih dimenzija ...tezina cekrka se razlikuje tacno 40g sto se moze proveriti u tabeli na sledecem linku ...

http://www.stenzel-flyfishing.com/lang/1/cl/details/cnid/regent/anid/82c404de796e96f35.76019334/Regent-%232/
kanap nisam namotavao jer je nebitan za ono sta hocu da pokazem

evo gde se nalazi teziste kada se na stap postavi cekrk velicine #2

a evo kako to izgleda sa cekrkom velicine #0 koji je laksi za 40grama...

teziste kompleta je pomereno za nepunih 3cm u napred ali se oba nalaze u zoni vrha plute gde pretpostavljam i treba da budu  :) sada neka mi neko objasni kakve veze ima balans i koliko moze imati uticaj na bacanje i utisak ukupne tezine kada 40g pomera teziste za nepunih 3cm. ako bi se radilo o nekih 20ak grama apsolutno je smesno koliko bi se centar balansa pomerio i gotovo neverovatno da bi se povecanjem tezine cekrka stvorio privid lakseg kompleta  :bye:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Koliko od vas je probalo da baca kanap stapom a bez cekrka?

Kakvi su vam utisci? Lici na nesto, ne lici na nista, moze da prodje?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
I ja sam probao ali mi tu nešto ne štima. Sa čekrkom kao kontra tegom mi štap deluje lakši i samo zabacivanje je mnogo finije.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ako probas bacati kratkim i laganim stapom do klase 3 i nije neki problem bez cekrka na kratke distance...ali neka petica od 9 stopa....definitivno je bez čekrka skoro kao i ovo objašnjenje od drogia..."nije da ne ide ali nije ni da ide".  :hammer:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ihh, na šta smo mi sve spremni da se naviknemo  :doh:  :D

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Kada skines cekrk i kad probas da mases osecas da ti fali "nesto" a sad ako tako bez cekrka mases neko vreme sigurno ces da se naviknes...
Mada sada se tu postavlja jedno drugo pitanje, ako se covek navikne da baca isto sa i bez cekrka onda se dovodi u pitanje ova tvrdnja da je veoma vazno biti pravilno izbalansiran stap i cekrk....

Vrh Dno