Balza

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
More u dzepu i nebi bilo lose imati kancer. Podivljali, ovo mislim na novcanik u istom gde bi se lova besmisleno i nekontrolisano mnozila. Glupa fora!
Za purpenu nisam siguran da li sadrzi kancerogene materije. Moracu da pogledam na faxu!

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Imam u garazi tri TRUPCA tvrde balze (10X10X150 cm), ali nameravam da ih koristim za nesto deseto... ne za muve. Ipak mi je purpena zgodnija... :whistle:

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Moram da priznam da pur penu nisam koristio za muve (ili kao zamenu za balzu).Mozda je jako dobra,i verujem da ima dobre plovne osobine,ne znam kako se ponasa na udici,kako prima boju,kako se oblikuje.Znam da pur pena po izlasku iz boce uvecava svoju povrsinu 3 puta.(ipak sam radio sa PVC stolarijom  ;)),ali za sada balza je apsolutno ne prevazidjeni materijal za muve za klena...(balza musice:eek:sa,mrv,svitac i bambula,neki od njih se upravo suse na mom radnom stolu i spremaju da izlete iz svojih "kosuljica" pravu u usta velikog "glavonje"  :eek: :eek:..)

Tako da za dok ne probam pur penu,moj glas ide balzi...

Pozdrav.

asader

Senior member
Učlanjen(a)
08.10.2007.
Broj reagovanja
0
Svi kojima je potrebna balza obratite paznju pogled pravo i pazi sad ;)
Balza ce te naci u bilo kojoj prodavnici sa africkim suvenirima ili darovima.
Npr. figurice slonova ili maske ukrasne se prave od balze ili abanovine.
Ja sam slucajno kupio neki stap i sjetih se da je nevjerovatno lak evo i slike svidio mi se i nesto kontam posle razgovora sa Masicem o osi od balze gdje da je nadjem uzmem skalper zasjecem i  :tbumb: :hammer: :hammer: :hammer:
Ko ne vjeruje nek potrazi pa nek vidi.
Inace stap je kostao 12 eura i nije mnogo jer je dug 1.5m plus ta lobanja na frh koju necu da stetim.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
zanimljivo...nego može se ju nabaviti i u modelarskim radnjama...ako poznajete kakvu trgovinu za modele aviona tu imate i balze koliko hoćete u letvica od dimenzija 1cm x 10cm x 1m pa nadalje od za kakvih 2-3€ pa napred.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Jedna zanimljivost!
Danas sam na "muvu" od balze, poper-diver-a, zabooooo dve štuke. Međutim, štukaroški strimeri sa balzom ili poliuretanom imaju jednu veliku manu. Štukini zubi ih brzo izmljackaju. :doh:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
i mnogi vobleri su od balze pa dugo prežive  ;) malo ih zaštiti tankim slojem epoxy-a ili lepo izlakiraj sa dva tri sloja laka za čamce. To sam ja radio sa voblerima koje sam radio. ja bi za štuke radio koristio samo čupave/klasične...manje muke  :D

asader

Senior member
Učlanjen(a)
08.10.2007.
Broj reagovanja
0
najbolja zastita za balzu je da se drvofix pomijesa sa vodom u razmjeru 1 na 1 i potopi se da upije pa ostavi da se osusi i taj proces se ponovi vise puta bar 3  i naravno lak za camce.
Danas sam probao taj sistem i slomio skalper na tako ojacanoj balzi a cini mi se da ne dobija mnogo na tezini.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
asader je napisao(la):
najbolja zastita za balzu je da se drvofix pomijesa sa vodom u razmjeru 1 na 1 i potopi se da upije pa ostavi da se osusi i taj proces se ponovi vise puta bar 3  i naravno lak za camce.
Danas sam probao taj sistem i slomio skalper na tako ojacanoj balzi a cini mi se da ne dobija mnogo na tezini.

:yeswink: :tbumb:

:respect1:

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Ne bas slucajno u svojoj radionici uvek imam gomilu balze. Posto mi je balza (i poliuretan) posao, iznecu svoja saznanja i zapazanja.
Ne postoji tri vrste balze-meka, tvrda... vec samo jedna jedina. Najmeksi delovi ovog drveta sluze za izradu plovaka i modelarima(izrada jedrilica-igracaka), dok tvrdje delove korizte izradjivaci vobler varalica.
Balza je zahvalna za izradu vestackih musica zbog lake obrade (smirglom i skalpelom), nije je neophodno mnogo lakirati (osim za stuku), jaku konstrukciju joj daju godovi koje ima kao i svako drvo. Istina manje je plovna od poliuretana koji  lakse puca na mestima gde je tanji. Poliur je neophodno vise puta lakirati ukoliko zelimo glatku povrsinu imitacije.
Znaci : zelite jacu i manje plovnu muvu-balza; zelite superplivajucu (skoro lebdecu), ali i nezniju muvu-poliuretan
Firma mi nece propasti ako bilo koga snabdem ovim materijalima FOR FRI

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Odmah plus od mene dobi čovek koji se retko pojavljuje, ali deli balzu i poliuretan džabe. :tbumb:
Eh, šta ti je Niš! Sirotinja se pripomaže... :doh:

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
144
Ajde i ja da mu zveknem jedan, možda počne češće da svraća.

Vrh Dno