Balza

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Od mene plus za kuzmu i minus za randju cisto da bude 35-35  :hammer:

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
LJudi doslo vreme za popere i ostale musicarske voblere, a ja jos uvek imam gomilu balze u radionici koju mi je zao baciti. (mozda padne jos neki plusic)
Najjaca zastita koju sam koristio na stukaroskim "muvama" od balze je 2komponentni epoksi lepak (verujem da je Sebastian na isto mislio) a ima ga po svim farbarama. Najbitnija stvar je da je lepak u garantnom roku inace se nece osusiti u potpunosti.
  Za klenovske muve dovoljno je i jedno lakiranje-tanak sloj,

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Kuzmo, daj svu tu balzu i poliuretan meni. Ja se grejem na drva  :lol:, a i najveći sam potrošač muva od tih materijala. Sve što bi da baciš, ja ću da preuzmem. Nemoj da bacaš u đubre, budi moderan, daj na recycling. :tbumb:
Pazi, dobio si samo jedan minus od kad si ovo napisao, a ni jedan plus. Ne vole ljudi kad je nešto džabe. :doh:

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Kako da ne, pa da zakupes tezgu na pijaci, a iznad tebe natpis-reklama JEFTINO KLENOVI I BALZA :bleh: :bleh: :bleh: :bleh:
Ionako si ubilacki nastrojen prema neduznim zivotinjama. A mozda bi napravio par hiljada bambula , pa prihranio mesto pa dokrajcio riblju populaciju.
St.Igore dali si ti probao balzu koju si dobio . Daj da vidimo neku kreaciju

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Kuzmo vezujem 0,5 musice nedeljno , pa ti vidi kolko vremena imam ,ali ide zima a i da ti kazem nikad nisam bio drvodelja, mada sad imam 33 godine a to su opasne godine za drvodelju, tako kazu stare knjige pa cu da  se oprobam i u ovom zanatu . pozz Sv.Igor

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
Našao neko parče balze na tavanu, i malo deljao... :)

Prvo sam letvice ošmirlago u prutove  (trebalo je da slikam jbg).
Onda sam uglom električne šmirglalice zasekao štapove da imaju jedan oštriji ugao a jedan malo manje oštar (samo menjanjiem nagiba držanja pruta).

Prelomio gotove parčiće i veoma grubo prošao krajeve šmirglom.

Namerno sam pravio različite veličine. Neki su okrugli potpuno, a neki imaju jednu stranu ravnu...

Ovo je u grubom stanju, friziraću ih naknadno jednu po jednu... :)

Pa onda ukrućivanje (lepkom za drvo)...

Dalji postupci bi trebalo da budu:
- zasecanje odozdo za debljinu udice
- montaža na udicu
- bojenje
- lakiranje
- sušenje
- vezivanje

sasa zitoradja

Junior member
Učlanjen(a)
23.05.2010.
Broj reagovanja
0
Kolege,moze li neko da postavi neku slicicu sa postupkom za izradu bambule,ako je vec objasnjeno stavite link,unapred hvala.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Sale, prođi kroz temu http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=206.0 i sigurno ćeš negde da nađeš.

sasa zitoradja

Junior member
Učlanjen(a)
23.05.2010.
Broj reagovanja
0
Jednom prilikom dok sam pokazivao bambule prijatelju napomenuo mi je da je premazuju rastopljenom plastikom od ping pong loptice,u cemu je caka.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Za to ćeš morati da provedeš malo više vremena na forumu, čitajući.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
sasa zitoradja je napisao(la):
Jednom prilikom dok sam pokazivao bambule prijatelju napomenuo mi je da je premazuju rastopljenom plastikom od ping pong loptice,u cemu je caka.

ping pong loptice se usitne i stave u aceton da ih rastopi. dobije se masa slicna jogurtu ili mleku, zavisno koliko se acetona stavi. time se premazuje i zaštićuje mušica od balze. to je fora koju primenjuju neki proizvodjači varalica.

mnogo je lakše i praktičnije nekim brzosušećim lakom je premazati

možeš i običnim i jeftinim lakom za nokte, a ima ih u raznim bojama ( pazi samo kako će te posmatrati prodavačice kad budeš birao)  :D :D

još jedan način je epoksi lepkom koji je dosta jači

Vrh Dno