BAMBULA!!!!

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Dok sampravio bambuleisline imitacije od balze s' izduzenijim telom kao za svitca,nikada isam  koncem  prelazio preko celog tela. Samo sam na ''armiranu'' udicu koncem i  naneseni lepak utisnuo telo od balze i nikada mi senije raspala imitacija. Jos jedan prijayelj izZajecara je radio na isti nacin i ni njemu se nikada nije raspucala imitacija.
  Mislite li da je neophodno ovo namotavaje preko celog tela ?

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Meni i kada pukne radi sve dok se ne napije vode,posle balza postane mekana neupotrebljiva.A drži je konac na udici.
Kada se sve to namaže super lijepkom nema mrdanja,ja sam i na vrat udice motao konac pa lijepak.
Opet sve to neće izdržati ako udari od kamen ili neko drvo.
Sa koncem se daju izvući rebra,bar vizuelno izgleda zanimljivije ako ništa eto zbog toga  :hammer:

AndrijaRaketic

Senior member
Učlanjen(a)
08.02.2013.
Broj reagovanja
16
Meni se cini da je sigurnije kad se obmota koncem. Takodje mi se desavalo da mi poliuretan pukne kad bambula udari u nesto pa mi ovako izgleda jace kad se predje koncem preko celog tela.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
poliuretan i balza su toliko kilavi materijali da je za siguran spoj nedovoljno samo zalepiti ih na udicu . dodirna povrsina je veoma mala a materijal mekan. neophodno je armiranje jer i bez udaranja u drvece i kamenje krupniji klenovi za cas otkinu i armirano telo a da ne pricamo o samo lepljenom . meni najcesce prvo propadne zadnja strana bambule ...ili sto bi se reklo dupe  :D  posle odredjenog broja riba se otkine parce . to sprecavam tako sto i preko tog dela armiram koncem i na kraju celu muvu premazem tanko super lepkom . zatim jednom lakiranje lakom za nokte i muva je spremna da izdrzi dosta riba . uglavnom uvek pokidam bambulu pre nego se raspadne . ako je zakacim gde mi se javljala riba pokidam je da ih ne rasteram ili se vecinom desava da je zakacim u visoku travu i granje iza sebe .zato se ne trudim mnogo oko ulepsavanja i zavrsne obrade i zadovoljan sam ako mi muva traje vise od jednog dana  ;)

zokiTzar

Newbie
Učlanjen(a)
13.12.2012.
Broj reagovanja
0
obzirom na sve to možda bi onda bilo najbolje da se prave od pene ili gume
ja sam svoje armirao sa koncem i lakiro u više slojeva
baš me zanima koliko če da traju jer moje su od pliuretana ili neke pen koja je za match plovke

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
zoki, nemoj da mazes u vise slojeva .jer vise puta premazana bambula deluje kao kliker i toliko izgleda vestacki da sam siguran da losije lovi a kao drugo jer se povacava tezina i smanjuje plovnost . svidjaju mi se noge na ovoj tvojoj crveno crnoj ...duze i mekane .
ja sam kombinovao meka pera kokoske i ostra pera petla pa pokusaj i ovu varijantu. ovo ti par slika od prosle godine kao ideja  ;)

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Samo sam izneo moju proverenu verziju, a forumas Saleja  je na  tako samo zalepljenu balzu sa  malo izduzenim telom ( svitac ),imao  kilase i nikad mu se nije pohabala , izdrzala je bar nekoliko izlazaka .Dosta utice i bacacki stil,j dosta mekano  prezentujem imitacije i koristim ''spore '' stapove pa takva bambula je mogla da mi traje  beskonacno. Saleja  dosta ostrije  baca i desavalo mu se da posle  visednevnog lova mu se  raspucaju  samo lepljene imitacije  od balze na moj nacin izradjene. Ja tih problema nisam imao,i sada  kada bih  uradio bambulu,samo bih na  armirani vrat udice  i sloj lepka utisnuo balzu i 2 X prelakirao,jos bolje  umociti u rastvoren celuloid u  industriski aceton (plastificiranje ),pa jedan sloj laka. To je za mene mozda i najidealnije resenje,. Mislim da Masic radi na takav nacin i bambule mu sijaju kao od stakla

zokiTzar

Newbie
Učlanjen(a)
13.12.2012.
Broj reagovanja
0
super su ove sa sparkling efektom
jeli plava boja lovna?
vidim dosta puta plave mušice za lososa ili morsku pastrmku i uvek se pitam kako bi to kod nas prošlo

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
jeste lovna ali sam vise za plavo kao detalj a muva da bude crna ili neke druge boje kao vecina insekata u prirodi

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Mafke Fly je napisao(la):
  Samo sam izneo moju proverenu verziju, a forumas Saleja  je na  tako samo zalepljenu balzu sa  malo izduzenim telom ( svitac ),imao  kilase i nikad mu se nije pohabala , izdrzala je bar nekoliko izlazaka .Dosta utice i bacacki stil,j dosta mekano  prezentujem imitacije i koristim ''spore '' stapove pa takva bambula je mogla da mi traje  beskonacno. Saleja  dosta ostrije  baca i desavalo mu se da posle  visednevnog lova mu se  raspucaju  samo lepljene imitacije  od balze na moj nacin izradjene. Ja tih problema nisam imao,i sada  kada bih  uradio bambulu,samo bih na  armirani vrat udice  i sloj lepka utisnuo balzu i 2 X prelakirao,jos bolje  umociti u rastvoren celuloid u  industriski aceton (plastificiranje ),pa jedan sloj laka. To je za mene mozda i najidealnije resenje,. Mislim da Masic radi na takav nacin i bambule mu sijaju kao od stakla
mafke , druze moj ... verujem u tvoje pozitivno iskustvo sa samo lepljenim telom ali veruj mi da je to nedovoljno za ozbiljan ribolov  :(
evo jedne bambule koja se ne sija kao staklo , veoma reljefna i dobro armirana koncem i uredno premazana super lepkom . ovako je izgledala nova slikana na dan ribolova na reci

p9260182133333333333333.jpg

posle ribolova koji je trajao par sati sa rezultatom kao na fotografiji pogledaj kako je izgledala posle zadnje ribe  :'( kod krupnih klenova ne pomaze ni armiranje a samo lepljena muva se raspada na prvu ribu  ;)

9zxfg7.jpg

pb270271.jpg

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
Ma  ime moje, raumem  te 100 %,logicno je da ''uvijena'' bambula  mora da bude trajnija. Meni  covek koji je prvi put poklonio bambulu je  samp lepio na udicu pasam sledio jega a meni vrsile posao za one 200-300 gr. Prvi put sam reljefastu  veliku bambulu video kod Ace Kobre  bivseg forumasa i on mi je objasnio da drugacije i ne treba da se rade. Samo on legenda p[ravi na 6-ma imitacije plodova voca,kao  manja sljiva dzenerika  :yeswink:

Posto bambula podseca  na tvrdokrilce,slobodno se moe  farbati u metalik plavu i zelenu  boju koje imitiraju  ove lepe  bube.
Ona tvoja borda sa duzim telom  mi se najvise svidja,a za sliku sa ulovima  :respect1:. Ne moze  V.Morava da pridje Zapadnoj po klenolovu i bucolovu. Svaki izlazak na V.Moravu na klena je razocaranje i za varalicare koji  forsiraju distance.
Ovakav ulov ja pamtim  samo pocetkom 90-e  :'(.  Zato sam na  manjim brdskim rekama  i tek po koji onakav glavonja  sa slike me obraduje . Ionako jos malo mogu u FF penziju,pa za dedu dosta  ;)

AndrijaRaketic

Senior member
Učlanjen(a)
08.02.2013.
Broj reagovanja
16
Meni je retko koja bambula izdrzala vise od jednog pecanja,a jedna koju sam namotao u avgustu prosle godine i dalje mi traje. Nju sam bukvalno celu obmotao koncem i siguran sam da je to razlog njene izdrzljivosti.

Vrh Dno