Beli Timok - MRTVA REKA

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Ne vucite me za jezik da vam kazem sta mislim o ekoloskoj inspekciji, a posebno onoj iz dela za zastitu prirode i onoj za ribarstvo.
Na zalost, drzavna uprava odavno to vise nije, vec je ili marketinski servis politicara ili sopstveni posao.
Ne slazem se sa Mixovim generalizacijama gradjana i seljaka, ali vise nemam ni argumenata ni snage. Nekako polako prolazi svet koji sam znao i postaje neocekivano i nepomirljivo drukciji i meni sve neprihvatljiviji.
Nadam se da ce se ipak stvari resiti nekako. Kako - ne znam. Najiskrenije.
Srecom, meni uvek ostaje moj posao i porodica. Bar dok mi ne ugroze i njih prljavstinom, primitivizmom i prostaklukom

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Cujem od rodjaka koji je u selu trenutno da je Timok bistar ko suza i pun sitne mladji i punoglavaca. Izgleda da cemo sledece godine da idemo tamo da przimo zablje batake, umesto pljeski od klena.  :doh:
Algi nema i nema ribe vece od par cm. Amonijak je iscistio vodu od stetnih skoblja, bodorki, mrena... a bogami i klenova jer u ovo doba godine obicno vise nema punoglavaca (postanu zabe ili dorucak za klenove) u vecoj meri. Jedino moze da bude za utehu to sto mladj sad nece imati konkurenciju u vidu starije brace i sestara pa ce dosta da naraste u narednih godinu dana, a i nema klenova da je prozdire. Ali tu se javlja jos jedan problem, a to je da ce mali klenovi ako su preziveli pomor biti manje oprezni (jer nema velikih od kojih bi se krili inace) pa ce najveci kleno-ubica ovih krajeva Mixmaster za par godina moci da peca extremno velike kolicine neplasljive klenovine  :D

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Par godina? Tesko ... Ravnoteza se nece uspostaviti u dogledno vreme.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Eeee, biće još trovanja, mušičarenja i klenova u Belom Timoku. :tbumb: Tako je već nekoliko decenija, pa je to opet najbolja klendžijska reka koju sam ikad video. Posle Nišave, naravno, ali ona više ne postoji onakva kakva je bila No.1. :(
Vama se čini kao da sve propada zboh jednog trovanja. Jok! Ta reka je razvaljena od raznoraznih trovanja u skorijoj istoriji, od kad o njoj niko (normalan) ne brine.
Jednom rečju, OPUSTITE SE, sve je OK. :doh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Vidim da je neko proglasio firmu Džervin za krivca za ovo trovanje. Nisam sakupljao dokaze, ali sam bio na licu mesta i pre, za vreme i posle ovog trovanja. Mislim da nije Džervin krivac. U stvari, mislim da ovo trovanje nema veze sa tom firmom. Verujem da je pravi, glavni, krivac prikriven, a zbog čega, nije baš previše teško pogoditi.
Pretpostavljam da pravi krivac i dalje truje reku i to potpuno neometano. U stvari, svojim sam se očima u to u par navrata uverio.
Pouzdano znam da zagađivanje nije prestalo nakon dževge posle velikog pomora riba, pa mi nije jasno zašto ministarstvo nije  preduzelo nešto, ako već tako sigurno zna trovača?
Napominjem da za ove tvrdnje nisam sakupljao niti imam dokaze, te onima koji ovo čitaju preostaje samo da mi veruju na reč. Jedino što će potvrditi moje reči može biti ponovni pomor timočkih riba, koji će se zasigurno desiti, jer mudrost onih koji ga "prikriveno" truju nije baš velika. Jednostavno, to su obični mamlazi, baš kao i oni koji su dužni da čuvaju tu reku.
Evo kada će se desiti sledeće trovanje:
"Stručnjaci", zajedno sa trovačima, veruju da ribe više nema, niti će ih biti u delu toka koji se i dalje truje. Nemaju pojma, što su milion puta dokazali.
Već sledećeg proleća, skobalji, krkuše, mrene i klenovi iz donjeg toka će, po povećanom vodostaju i smanjenoj zagađenosti, ući u opasnu zonu. Šta će biti kad opadne voda, ti degenerici nisu u stanju da pretpostave. Vi, mušičari, nadam se, možete.... :( :'(
Nadam se da će se desiti neko čudo i promeniti ovo moje proročanstvo, mada me moj nepogrešivi "njuh" kojim predviđam trovanja, nikad nije izdao. :nowink:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Ja sam napisao Dzervin, zato sto me je mrzelo da preturam po starim postovima, a i ako nije Dzervin licno onda su to firme koje su u fabrickom krugu Dzervina.
Mix aj ti otvorimo prorocku agenciju na tv, k'o Milan "Tarot" Radonjic, da zaradis neku kintu :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pa, mogao bih i da naplaćujem, mada ovo što ja proričem može i neka baba iz Debelice da prorekne, bez gledanja u šolju. Nego da mi pridignemo još koji metar onu branu u tvom selu, da se ne zajebe neki klen da je preskoči? :doh:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Juce sam bio u Debelici. Ima nade, ali Laza je otprilkike najblizi.
Cekaju se sudski spor i odobrenja za planirane sanacione aktivnosti.
Pozdrav, jedan od "degenerika" iz tri posta ranije

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Je li Mix, a koji ti je to klen koji moze da preskoci branu u Debelici. Neki mutant nova vrsta Leuciscus Salar :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Glupo pitanje. Molim te, zaboravi to. Piši o trovačima Belog Timoka. :respect:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Neko je jednom napisao da ne postoje glupa pitanja, vec samo arogantni odgovori onih koji ne znaju ili im iz nekog drugog razloga ne odgovara da daju na neka pitanja odgovore.
Ko se prepozna, nije mu lako.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Jel čuo neko da je za ovo trovanje neko zaglavio u apsani ili platio debelu kaznu?

drogi

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2008.
Broj reagovanja
1
Hahahha, nema ništa od toga.
Narod pored reke je napunio zamrzivače polumrtvom ribol za naredne nekoliko godine.
Skobalj stradao ekstra, mrene, krkuše.

Klen je opstao.
Skobalj se ekstrra opoavio, mrene poribljene...
Ali odoše dva šlepera ribe...

Kao kazniće tamo vamo, posle mesec dana od trovanja sve se sleglo...

MarkoTimokRiver

Senior member
Učlanjen(a)
18.12.2009.
Broj reagovanja
0
Pazite ovo,
Fabrika sireva(valjda) je zatrovala reku i inspekcija zatvorila fabriku,radnici ostali bez posla i poceli da se bune i kud ce sta ce fabrika krene sa radom a gazda tuzi drzavu zbog neosnovanog zastoja u proizvodnji i izgubljene dobiti.Moje misljenje je da je dobio i odstetu ali nisam siguran,nisam cuo tacan ishod ali velike su sanse da je dobio drzavu na sudu.

Vrh Dno