Beli Timok - MRTVA REKA

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nema više raspravljanja. PedjaBG je jedan od najboljih ljudi u svojoj struci. Ne poznajem ga, ali mislim da je OK. Malo ga pogađaju kritike koje dolaze od ljudi izvan "sistema", ali kada se upoznamo uvideće da i od ovakvih ima mnogo koristi.
Jedva čekam dan naš najpoznatiji ihtiolog poseti Niš. Pošto je mušičar, bilo bi mu veoma interesantno i da sa mnom provede što više vremena na terenu. Mogao bi da vidi kako timočki klenovi gutaju moju bambulu i kako izgleda deo toka reke Timok, koji stvarno nema ribe. Ako učini nešto da se taj deo toka, ispod uliva Zaječarske kanalizacije i Borske reke, očisti, uramiću njegovu sliku i zakačiti je iznad radnog stola. Lično ću mu uručiti povelju za zasluge u zaštiti reka, u ime Mušičarske Sekcije USR Nišava. :)
Prošle godine sam obišao tu reku, koju ja zovem Veliki Timok. Kakva je to reka!!! Kakvi virovi, brzaci, prelivi... Kakva moćna klisura! A sve je otrovano otpadom iz Borskih rudnika. Siguran sam da se sa malo ulaganja može dovesti u red i Timok. Tada bi Srbija dobila još jednu veliku, predivnu klendžijsku reku. Hajde, PedjaBG, pomozi da i Borski rudnik dobije isti papirić kao i Džervin!!! P L E A S E !!!! Mnogo je dooobra reka. Mnooogo!

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Ako je verovati onome sto je Dinkic rekao (a ja sam uvek skeptican s oliticarima), privatizacija Borskih rudnika i Majdanpeka se odlaze do zavrsetka strategije revitalizacije zivotne sredine. To bi trebalo da obuhvati i Borsku reku i da lagano povrati Veliki TImok. Vodili su me 2003. u selo blizu Velikog Timoka, od Zajecara preko Salasa prema Negotinu da vidim pejsaz Marsa u dolini te recice, jer sam stalno pitao sto ne idemo da uzmeno uzorak na Velikom Timoku kad smo radili ribarsku osnovu. To je mrtvo, bez bakterija a kamoli biljaka i zivotinja.
E sad jos jednom moram da naglasim: unapred hvala na dobrim namerama sto se plaketa i zahvalnica tice, ali sem da predlozim meni najbolje poznato resenje za bilo koji problem, licno nemam skoro nikakvog sem savetodavnog uticaja ni na politicare koji su sad na funkciji u Mnistarstvu zastite zivotne sredne, niti na njihove sluzbenike koji rade za platu i moraju da rAde kako im se kaze. Ipak, uvek cu nastojati da se iskljucim iz svake price koja mi se ucini losom jer ne zelim da dajem pokrice bilo kome za bilo sta sto je suprotno boljitku ili sto predstavlja toliko lose resenje da ne treba takvo nikom. Ako rese da ipak poribljavaju BTimok saranima i babuskama mesto da ogranice izlov i prave riblje prolaze, niko ne moze da ih spreci, ali u tome necu ucestvovati.
Mixmaster je kreativan i lucidan covek i to je za veliki respekt, a siguran sam da ce s vremenom to biti na dobrobit svih musicara. I dosad je Nis prvi i jedini grad sa udruzenjem koje ima musicarsku sekciju (ili mozda iam i Vranje? Nisam siguran). Taj primat je nesporan, a Mix i Vanja imaju i treba da nastave da nose kroz sopstveni ugled ui ugled musicarskog Nisa. Meni nije problem kao rodjenom Zemuncu i beogradksom zitelju da priznam realno postojece cinjenice, nbastavljajuci da volim svoj grad Beograd, jer je svako normalan vezan za svet koji ga okruzuje i koji mu je blizak i drag. A musicari Beograda su dugo bili i dugo ce biti individualci-solisti, tako valjda  :bye:jednostavno zele.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Do Beograda ne dolaze baš jasne i istinite informacije o niškoj sekciji, ali, ljubazno molim, nećemo sad o tome. Malo ću se osvrnuti na ograničenje izlova, koje pominje PedjaBG.
Na Belom Timoku nije jednostavno uloviti ribu. Naročito je to teško sa skobaljem. Na toj reci skoro da i nema uspešnog sportskog ribolovca skobaljaša. Bio je jedan do prošle godine, ali je, nažalost, umro od raka. Čuveni Cupa iz Minićeva. Ovi ostali su mu bili samo obična publika. Verujte mi, od sportskih ribolovaca ne preti baš nikakva opasnost timočkim skobaljima. Takvih na toj reci skoro i da nema.
Klen je riba koja nije stradala od trovanja i ima je u Belom Timoku mnogo više nego u ostalim srpskim rekama, tako da ne vidim zašto bi smo ga baš u toj reci zaštitili od izlova. Čak i da je tako, znajte da se ni klen ne lovi tako lako. Morate da budete veoma vešt mušičar da ostvarite ulov o kome se na ovom forumu stalno piše. Ostali ribolovci ne mogu ni da priđu timočkim klenovima, a kamoli da ih izlove. Samo po većoj, prolećnoj vodi, na varalicu i prirodni mamac padne po koji monstrum. Najveći je bio 3,700 kg i uovljen je u Debelici, na varalicu!
Jedina pretnja timočkim ribama su ribokradice i vidre. I jednih i drugih ima previše, a ni jedni ni drugi ne poštuju ribolovačke propise, tako da ovo opet nema smisla.
Čak ni ideja o ribljim stazama nije mudra, jer na Belom Timoku nema visokih brana. Najviša je manja od 1 m i nalazi se ispod debeličkog mosta. Po prolećnom, visokom, vodostaju ona se i ne primećuje, tako da skobalji, krkuše (tako ih zove cela Srbija, pa ću i ja), mrene i klenovi, s lakoćom prelaze ovaj slapčić. Dakle, nema nikakve potrebe za tim.
E, ima jedna brana koja sprečava migracije riba, ali ona se nalazi na Velikom Timoku i to, u delu toka koji je prilično zagađen. Kada uhvatimo ministra za gušu i očistimo najbolju klendžijsku reku Srbije (Veliki Timok), onda ćemo i celu branu da srušimo, jer ionako ničemu ne služi.
Molim profesora da se ne ljuti što se protivim nekim idejama njegovih kolega, ali neka još jednom razmisli čitajući ovo što sam napisao.
P.S.
Ako doživim da mušičarim u klisuri Velikog Timoka i on bude čist, bistar i pun svojih prirodnih stanovnika, klenova, a možda i bucova i štuka, odmah ću da legnem i mirno da umrem. Šta drugo da očekujem od života, to je vrh vrhova! Ko to doživi, već je u raju!:lol: :tbumb:

Z

Zakula

Guest
Eeeee,ljudi,a da li ste se pitali shta je sa inspekcijom....??Kazite vi meni,gde su ti ljudi bili,kada su trovachi Timoka pushtali amonijak??Kazite mi gde je tu inspekcija,da proveri Dzervin i ostalu bagru i pita ih gde oni pushtaju sve otrove,u kojoj meri i pod kojim uslovima??Svi treba da se poshalju behind the bars i da se zatvori krug!Jebemti nashu drzavu,nestacemo zbog sitnicharenja i srebroljublja!!! :doh: :doh:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Sad sam na poslu i promenili mi raspored slobodan sam 4 dana mozda odem na Timok vec sutra, pa vam javim posle kakve su posledice nedelju dana posle "kataklizme".  :bye:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mixmaster je napisao(la):
Na Belom Timoku nije jednostavno uloviti ribu. Naročito je to teško sa skobaljem. Na toj reci skoro da i nema uspešnog sportskog ribolovca skobaljaša.

Interesantno, ali to su mi rekli i upravnica i ribocuvari: "Svi su se zalili godinama da nema ribe i nisu verovali onome sto ste u osnovi napisali, a sad se cude otkud ugibe ovolka riba?!" (najvise je uginulog skobalja).
Intimno, ja bih takodje sve nepotrebne brane srusio, ali mi se o tome bas i ne pitamo. Pre neku godinu bilo je price o izgradnji pomicne, tzv. tablaste brane na BTimoku, ali posle mi to vise niko nije pominjao i mislim da bi to bilo dosta dobro kompromisno resenje i za letnje kupace (spusti se i napravi vir) i za prolecno-jesenje migracije riba (digne se i eto prolaza). Naravno, podrazumeva se da ujutru, dok kupaci ne dodju, ili nocu, kad odu, nema harpunasa, npr. I njima bi uz saglasnost vodoprivrede mogli da upravljaju i ribocuvari. Branama, ne harpunasima.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dotakli smo jednu od najvažnijih "osobina" bilo koje bogate reke, posebno Belog Timoka. Sportski ribolovci iz Timočke Krajine prestali su i da pokušavaju da ozbiljno pecaju na toj reci. Zbog toga što ribolov na bistroj i obrasloj reci nije nimalo lak i traži dobrog poznavaoca našeg sporta, skoro svi su prešli na Dunav i obližnja jezera. Ja zaista ne pamtim kada sam sreo sportskog ribolovca na Belom Timoku. Kada iznesem ribe iz njega (ponekad sam preterivao, priznajem) znatiželjni zemljoradnici su se čudili da nekome uspeva da ulovi toliku ribu. Čak i retki s. ribolovci su bili ubeđeni da je Beli Timok siromašna reka. Izgleda da nisu posetili ostale reke. :hammer:
Na toj reci ćemo ubuduće potpuno mirno mušičariti. Sportskih ribolovaca ni ranije nije bilo, a sada će, valjda, i harpunaši i ostale ribokradice da ga napuste. Jedini redovni posetioci B.T.-a su niški mušičari, oni kojima sam pokazao svoj tajni raj.
Proveo sam na stotine veoma uspešnih dana na Belom Timoku. Ravnomerno sam "pročešljao" ceo njegov tok. Nikad nisam sreo sportskog ribolovca koji je kod sebe imao više od jednog skobalja ili par klenova. Jedino se moj ulov "malčice" razlikovao od svih ostalih.
Jedno je sigurno, sportski ribolovci sa Belog Timoka neće upecati onoliko skobalja, koliko je pocrkalo od amonijaka, u narednih 100 godina. Zato, nemojte da ih pravimo na budale i uvodimo njima nekakve "filter-propise", zarad zaštite riba! Uradimo to sa zagađivačima poput Džervina, gradskih otpadnih voda Knjaževca, Svrljiga, Bora i Zaječara, kao i rudnika u Boru, koji sve živo potrova. Nemojte da se zajebavamo!
Zabrana ribolova ili izlova sportskim ribolovcima na B.T. imala bi negativne posledice na riblji fond, jer retki sportski ribolovci, koji ionako ništa ne love, ponekad i pozovu ribočuvare, kad primete mreže, koševe, harpune, bombaše... Bez njih, reka bi bila ostavljena na milost i nemilost nesavesnim građanima (ne seljacima).

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mkse,
U delu kojim prozivas zagadjivace potpuno se slazem s tobom, ali moram da se usprotivim onome gde opet jednostrano trazis da se da sva sloboda ribolovcima.
Ako postoji steta po riblji fond, ona se mora sanirati do stanja pre stete. U periodu sanacije, ribolovci treba da u tome uzimaju ucesce uzdrzavanjem od nosenja ribe, cak i da nije eksplicitno propisano, tu se ne radi ni o znanju, ni o skoli, ni o... ne znam cemu, o zdravoj logici! Pa ni mlad supruznik, brate, ako je iole zdrave pameti, ne nasrce na isecenu prvorotku cim se vratila iz bolnice, iako mu to niko eksplicitno ne zabranjuje! (Kad me vec navlacis da pravim ovakva bizarna poredjenja)
Dakle, ne radi se o odstranjivanju ribolovaca sa reke, vec o tome da pecajuci, ali ne noseci neko vreme ulov, vec vracajuci, borave na reci i cuvaju je. Najgore je kad se ostave tzv. "slobodni dani bez ribolova" radi smanjenja ribolovnog opterecenja, bar u nasim uslovima, jer to je direktan poziv na kradju ribe.
Nemam preteranih iluzija, medjutim, da je ova mera privremenog C & R lako prihvatljiva vecini ribolovaca i da ce biti opste pozdravljena, ali kao i sve drugo sto je neophodno, to je obaveza koja bi se morala izvrsiti. Problem sa ribolovcima je sto nemaju skoro nikakvu drustvenu svest o opstem i javnom interesu, bar kad je treba pokazati na delu nekom akcijom protiv negativnih pojava i posledica, iako o sebi kao ljubiteljima i zastitnicima prirode imaju divno nacelno misljenje. Malo dvolicno, konformisticki, kako li vec...
Eto, odoh "out-of-topics"...

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
potpis pedja
Stvarno nemam snagu da krenem u analizu celog ovog topica, isuvise ima da se analizira, a svelo bi se na anlazu nepotrebnih stvari. Bilo kako bilo u kratkim crtama, nadam se da necu biti isproovciran da sednem i raspisem se, steta se mora sanirati i svi treba da radimo na tome. Ribolovci da se uzdrze od uzimanja ribe, prosto...stetocine u zatvor jos prostije. Drzava da ugradi filtere i ostala ekoloska cudamuda, prosto ali zahteva lovu i za par godina Timok ce biti isti. Da bi preduhitrio recenice kao pa isti je i slicno. Nije, 20 tona leseva je dokaz da nije isti. Da li su to mahom skobalji, koje mi ne lovimo, nije bitno. Ima ih 20 tona manje...ako volimo ovu reku, posle ovoga svi treba da se potrudimo da bude jos bolja.
Salut

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
@ Dr. Lucky :respect1:

Da li iko zna kakve su poslednje informacije sa Timoka?
Da li jos ima uginule ribe u procesu raspadanja?
Da li je voda u samoj reci o.k. za kupanje (posto bih da odem na par dana tamo)?
Da li i dalje smrdi na raspalu ribu, amonijak i sl?
Molim sto brze odgovore. Hvala unapred  :bye:
P.S. Mix (vazi i za sve ostale avanturiste) ako odem veceras ili sutra jel imas herca da dodjes da zajedno popecamo ovo sto je preteklo od amonijaka (ovo shvati kao otvorenu prozivku)? ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pedjo, evo zašto sam ja protiv da Beli Timok bude jedina klendžijsko-sk-mrenska reka na kojoj je obavezan CR:
To bi bio opasan presedan, koji bi sasvim sigurno, kao i sve slične ideje, bio zloupotrebljen. Ostale srpske reke su još ugroženije i otrovanije, pa nikom ništa. Ako na Belom Timoku uvedemo zaštitu riba od sportskih ribolovaca (na bilo koji način), a nismo ga blagovremeno zaštitili ni od ribokradica, ni od trovača, počeće "kiša" zahteva da se to uradi i na drugim rekama.
Kad se na Belom Timoku uvede CR, po potpuno istoj logici će se to uvesti i na svim ostalim rekama Srbije, jer je ovo i dalje jedna od najmanje ugroženih, to jest, najbogatijih ribom.
Nije teško sa mnom biti istomišljenik po ovom pitanju. Zapamtite ove moje reči i proverite njihovu tačnost.
Ja neću više zadržavati ribu iz Belog Timoka. To i bez tog opasnog propisa neće uraditi niko ko ima šta da jede (99 % posetilaca). Najefikasniji sportski ribolovci Belog Timoka, čiji ulov čini 90 % sportski ulovljenih riba na ovoj reci, su mušičari, posetioci ovog sajta. Oni neće iznositi ribu iz Belog Timoka. Ja ću se postarati za to, ne trebaju nam nikakvi propisi koje će sasvim sigurno neko zloupotrebiti.
Pazite, pozajem psihologiju većine ribolovaca i rukovodilaca ribolovačkih udruženja. Već poodavno im smeta efikasnost (uglavnom niških) mušičara i pitanje je dana kada će pokušati da nas nabiju u specijalne revire i uvedu nam posebne propise ponašanja, pod firmom zaštite riba od izlova!? ??? Mnogo im je lakše da zabrane mušičarima da, na primer, love klena od 1.IV do 1. X, gaze vodu, ponesu bilo kakav ulov i slične gluposti, nego da očiste reke i iskorene ribokrađu.
 Ja moram da proučavam, vrebam i otklanjam opasnosti koje nam prete ili mogu da se pojave, jer sam neka vrsta mušičarskog političara, kao osnivač i predsednik niške Mušičarske Sekcije.
Mislim da je uvođenje ovog propisa direktan udar na slobodu mušičara i ostalih ribolovaca i da neće imati nikakav efekat na obnavljanje ribljeg fonda, već sasvim suprotan. To bi bio i direktan udar na CR pokret, jer on ima smisla samo onda kada nije obavezno osloboditi ribu.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Evo link na forum ministarstva za zastitu zivotne sredine. Temu je otvorio kolega ribolovac sa krstaricinog foruma.
Predlazem zatrpavanje postovima u sto kracem roku :yeswink:. Peace

http://www.ekoserb.sr.gov.yu/forum/forum.php?req=main&id=4

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Snimci ribocuvara sa BTimoka.
Ja ser ne bih kupao. U utorak je smrdelo stravicno na crknutu ribu. Mladj se vidi (pogledajte snimke).

Prilozi

• BT1.jpg
    BT1.jpg
    57,5 KB · Pregleda: 182
Vrh Dno