Best In Test 865

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
E pa Zeko, samo ti se čini. Mene odmah isključi iz te grupe. Moj štap mora da ima dušu.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
865 su stapovi koje moji prijatelji koriste za srednje i manje reke. Znaci malo je suvisno stapom duzine 8,6 ft pokusavati najdalje zabacaje (mada ne smeta probati).
Moja ocena na danasnjem klackanju stapova je
1. mesto-RST MPL. Prut ko stvoren za svakojaka arcenja, silovanja, stap sa nenormalnom snagom (pokazao se i dokazao), musicaru pruza apsolutnu sigurnost i kontrolu
2. mesto-EnigmaEMG. Nepodnosljiva lakoca u radu sa njime iako na prvi pogled ne izgleda tako , izuzetno stabilan i cvrst stap koji ne landara slobodno u vazduhu (iako sam sumnjao u ovo), prut koji ribolovca pretvara u virtuoza iako on toga nije ni svestan, rekao bih da stap sam odradjuje sve zamisli ribolovca.
3. mesto-XP i Z-Axis, dva brata , dva sokola , Ne zna se koji je od koga bolji, Stariji brat (XP) kao da trazi od musicara da ovaj vitla sve vise i vise konca i da tezi drugoj obali, dok onaj mladji (Z-A), svojom lakocom, neznoscu (ali i pouzdanoscu) pruza izuzetan osecaj kontrole

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
@Mix

Aj mi molim te,ne bilo ti teško,objasnim kako ste vi to testirali štapove na slapovima Nišave.Nekako mi mnogo spominjete klackanje,a to ja lično ne vidim kao mjerodavan test za određivanje upotrebne vrednosti bilo kog štapa.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
@Pedja kakve veze ima tvoj odgovor sa ovom temom. Tvoje misljenje o 865 stapovima je za drugu temu, jer nema nikakve veze sa ovom.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
rabbit je napisao(la):
@Mix

Aj mi molim te,ne bilo ti teško,objasnim kako ste vi to testirali štapove na slapovima Nišave.Nekako mi mnogo spominjete klackanje,a to ja lično ne vidim kao mjerodavan test za određivanje upotrebne vrednosti bilo kog štapa.

Rabbite, daće Bog, pa će ti ovakvi testovi biti merodavni. Ljudi koji su ovo radili su veoma iskusni poznavaoci mušičarskih štapova i mušičarenja. Kako ja da te ubedim u to? To nije ovde tema. Ako ti je sumnjivo ono što smo mi uradili, ti poslušaj rezultate nekih drugih testova ili, najbolje, sam testiraj štapove.
Samo, molim te, dozvoli svima koji su učestvovali na ovom testiranju da napišu svoje komentare.
Možda je problem u tradicionalnom-niškom mušičarskom žargonu? Kod nas mušičarenje nije stiglo sa Interneta, ima veoma dugu tradiciju i mi ne prevodimo, niti uvek i pod "obavezno", ne koristimo engleske reči. Reč klackanje ćeš morati drugačije da tumačiš. Ako treba izbacićemo rečnik mušičarskih izraza, pa će biti jasnije.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Evo i mog pre svega skormnog doprinosa ovoj temi. Po mom sudu:
1. T&T Vector. Prvi put se susrecem sa T&T stapovima. Stap bas po mom ukusu. Brz, mozda motkast, ali ja takve volim.
2. Sage XP, sta reci o ovom stapu. Pri put sam se susreo sa njim na Belom Timoku prosle godine 904. Drugi suster Drina 905, a juce ono sto ja najvise volim 865. Brzina, lakoca zabacivanja, fantasticna kontrola strune. Voleo bi da sam malo iskusniji da dam uporedni test sa Z-axis om.
3. Enigma. Lak, isuvise lak stap. Kao olovku da drzite u ruci. Prosto vas je strah da sa njim masete. Kao neka pticica u ruci koju mzete lako da zadavite. Medjutim, njegova tezina je super uskladjena sa zilavoscu i tek kada pocnete da masete shatite ozbiljnost stapa.
4. RST MPL Dosta je na forumu pisano o ovom stapu, moje misljenje se uglavnom podudara sa vec napisanim.

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Vidi Mix,kako stoje stvari.Ja nikad nikog ne vrijeđam,pitanje je bilo sasvim logično.Zanima me kako testirate štapove i aj da budem jasniji,šta podrazumijeva klackanje.Stvarno nisam u mogućnosti da poznajem lokalni žargon,nešto i naučim čitajući,ali "klackanje" prvi put sad vidim.Moja molba je bila iskrena,pogotovo što i ja volim štapove od osam i po stopa klase pet.Jedan jedin koji sam poručio je T3 Orvis,narvno,koji nije tih dimenzija nego je 843.Zato,again,nisam ni provocirao ni vrijeđao,nego me interesuje šta ste im radili.
Esam sad jasan?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Meni se posebno dobro pokazalo pet štapova.

Prvi je iznenađujuće lagani Enigma EMG, od čijih 58 g nisam očekivao toliku čvrstinu i snagu. S njim je zabacivanje muve pravi užitak, jer usporenim ritmom daje mušičaru šansu za opuštanje i koncentrisanje na najvažnije detalje i razmišljanja. Međutim, on nije full flex i nema preterani echo-delay efekat, kao svadbarski mikrofon. Jednom učinjen pokret, ne izaziva neželjene vibracije. Kako je japancima uspelo da naprave ovako dobar blank, nikome nije jasno, ali ja moram da se složim sa velikim brojem engleskih mušičarskih instruktora, da je ovo vrhunski proizvod.

Drugi štap koji izdvajam je potpuno drugačiji od EMG-a, i u rukama, pre početka bilo kakvih zabacivanja, deluje kao močuga. Kada uhvatite RST MPL, posle svih ovih štapova, potpuno ste zbunjeni i ne znate da li ta sprava služi za mlaćenje oraha i jabuka. Sve na tom štapu je napravljeno u Nemačkoj, kaže proizvođač, koji se i svojeručno potpisao na ovaj ručni rad.
Posle desetak metara izvučenog konca, počinje da pokazuje svoje kvalitete. Ovaj potpuno čvrst, a umereno težak štap, ima toliko rezervne snage, da ga je teško uporediti sa ostalima. Samo on sa lakoćom izbacuje metre i metre konca, a istovremeno ispravlja ogroman predvez i kontroliše muvu na izvanrednim udaljenostima. Za kratke zabačaje nije toliko dobar, ali je zato u zamaranju krupnih riba neprikosnoven.
Najveća "mana" je što se više ne proizvodi, a to je dovoljno da ga stavim na drugo mesto "Best In Test 865", ali ipak zadržim na prvom, u svojoj kolekciji mušičarskih štapova.

Treći štap, koji je privukao moju pažnju i visoku ocenu je Thomas / Thomas Vector. Nisam mogao da ne primetim njegovu snagu, pravilno raspoređenu i po ukusu pravog mušičara, kome je stalo do kontrole svih tipova muva i krupnih riba na udici. Mesnatost mu donosi veliku masu, ali to neće odbiti pravog poznavaoca kvaliteta. Double Taper i "najmesnatiji od svih", odličan su izbor za bambule, pastrmske nimfe i strimere, ali ne vidim razloga da bude problema i sa BWO, mravima i svim tipovima muva.

A da, tu su i Sage Z-Axis i XP, koji u ovoj dužini ne pokazuju mnogo od svojih najvažnijih kvaliteta, mada su odličan izbor i u 865 varijanti, zbog pouzdanosti, brzine, snage i lepote. Imati bar jedan SAge u svojoj kolekciji znači biti uvek spreman za akciju, bez brige za adekvatnom alatkom. Sage-ovi top-modeli završavaju sve "poslove".

Ostali štapovi su uglavnom duplo jefiniji od ovih koje sam nabrojao, pa u skladu sa tim donekle zaostaju kvalitetima. Ipak, male su razlike i vlasnici Orvis Trident-a, Sharpes-a, Fli-a, Shimana i Fenwick-a, su napravili veoma dobar izbor. Njihovi štapovi, u pravim rukama, daju potpuno iste rezultate. Koliko para, toliko i muzike, je odlična poslovica, koja mi ukazuje na to da su Nišlije za svoj novac dobile pravi spektar melodija!
rabbit je napisao(la):
@Mix

rabbit je napisao(la):
Izvini Rabbit, ako sam zvučao preoštro, ali proveri ponovo moj post i review ovih motki, pa ćeš videti da se ni jednom ne pominje reč klackanje.
Pitanje "Kako testirati štap" zaslužuje posebnu temu. Nije dobro ovde ispitivati koliko je ko merodavan. Ja tvrdim da je ovo testiranje uspelo i da je obavljeno na najbolji mogući način.
Hajde da ne pišemo više o tome, već da ovu temu prepustimo onima koji imaju šta da napišu o samom događaju.

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Pre nego što dam svoju listu favorita, da kažem nešto o samom testiranju. Mislim da su rezultati ovog preliminarnog testiranja su samo subjektivni, dakle, odraz su ličnog afiniteta samog mušičara. Objektivno testiranje zahteva dosta drugačiji pristup ali o tome nekom drugom prilikom, kad budemo organizovali i takvo testiranje. U skladu sa tim, mogu da dam svoju listu na kojoj su se našli štapovi koji odgovaraju mojim zahtevima. Moj imperativ prilikom izbora štapa je osećaj prilikom borbe sa ribom. Posle toga, štap mora da ima performanse koje omogućavaju solidno izvođenje i najkomplikovanijih zabačaja. Na kraju, kad uzmem štap, važno mi  je da osetim da je kao pravljen za mene. I još bih hteo da istaknem da su moje ocene donete samo na osnovu prvog utiska i dosadašnjeg iskustva. Za konačnu ocenu potreban mi je barem jedan ribolov. Evo i liste:

1. T&T Vector - štap koji bih najradije posedovao; više puta sam ga testirao pre ovog događaja i u potpunosti zadovoljava moje zahteve; ostaje mi još samo da mi ga moj prijatelj pozajmi za jedno pecanje pa da počnem polako da skupljam pare.

2. Enigma EM-G - voleo bih da bolje upoznam ovaj štap; privukla me je njegova lakoća, kako fizička, tako i lakoća bacanja.

3. Shimano Biocraft XTR-A - Iako srednje klase, ovaj štap ima odlične performanse; kratko sam ga probao ali me sam naročito bio oduševljen lakoćom sa kojom sam izveo roll, switch i single spey.

Samo da napomenem, na ovoj listi se ne nalazi moj štap(Sage FLi) koji je za mene van konkurencije. :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
kako to, usaglašene rezultate? Ne postoje dva usaglašena mušičara na ovom svetu, pa ni rezultati njihovih testiranja štapova. Evo, moji rezultati su usaglašeni sa mojim iskustvom. Čitaj, Sjekloca, i prouči svaku reč, kao što imaš običaj  :tbumb::

Meni se posebno dobro pokazalo pet štapova.

Prvi je iznenađujuće lagani Enigma EMG, od čijih 58 g nisam očekivao toliku čvrstinu i snagu. S njim je zabacivanje muve pravi užitak, jer usporenim ritmom daje mušičaru šansu za opuštanje i koncentrisanje na najvažnije detalje i razmišljanja. Međutim, on nije full flex i nema preterani echo-delay efekat, kao svadbarski mikrofon. Jednom učinjen pokret, ne izaziva neželjene vibracije. Kako je japancima uspelo da naprave ovako dobar blank, nikome nije jasno, ali ja moram da se složim sa velikim brojem engleskih mušičarskih instruktora, da je ovo vrhunski proizvod.

Drugi štap koji izdvajam je potpuno drugačiji od EMG-a, i u rukama, pre početka bilo kakvih zabacivanja, deluje kao močuga. Kada uhvatite RST MPL, posle svih ovih štapova, potpuno ste zbunjeni i ne znate da li ta sprava služi za mlaćenje oraha i jabuka. Sve na tom štapu je napravljeno u Nemačkoj, kaže proizvođač, koji se i svojeručno potpisao na ovaj ručni rad.
Posle desetak metara izvučenog konca, počinje da pokazuje svoje kvalitete. Ovaj potpuno čvrst, a umereno težak štap, ima toliko rezervne snage, da ga je teško uporediti sa ostalima. Samo on sa lakoćom izbacuje metre i metre konca, a istovremeno ispravlja ogroman predvez i kontroliše muvu na izvanrednim udaljenostima. Za kratke zabačaje nije toliko dobar, ali je zato u zamaranju krupnih riba neprikosnoven.
Najveća "mana" je što se više ne proizvodi, a to je dovoljno da ga stavim na drugo mesto "Best In Test 865", ali ipak zadržim na prvom, u svojoj kolekciji mušičarskih štapova.

Treći štap, koji je privukao moju pažnju i visoku ocenu je Thomas / Thomas Vector. Nisam mogao da ne primetim njegovu snagu, pravilno raspoređenu i po ukusu pravog mušičara, kome je stalo do kontrole svih tipova muva i krupnih riba na udici. Mesnatost mu donosi veliku masu, ali to neće odbiti pravog poznavaoca kvaliteta. Double Taper i "najmesnatiji od svih", odličan su izbor za bambule, pastrmske nimfe i strimere, ali ne vidim razloga da bude problema i sa BWO, mravima i svim tipovima muva.

A da, tu su i Sage Z-Axis i XP, koji u ovoj dužini ne pokazuju mnogo od svojih najvažnijih kvaliteta, mada su odličan izbor i u 865 varijanti, zbog pouzdanosti, brzine, snage i lepote. Imati bar jedan SAge u svojoj kolekciji znači biti uvek spreman za akciju, bez brige za adekvatnom alatkom. Sage-ovi top-modeli završavaju sve "poslove".

Ostali štapovi su uglavnom duplo jefiniji od ovih koje sam nabrojao, pa u skladu sa tim donekle zaostaju kvalitetima. Ipak, male su razlike i vlasnici Orvis Trident-a, Sharpes-a, Fli-a, Shimana i Fenwick-a, su napravili veoma dobar izbor. Njihovi štapovi, u pravim rukama, daju potpuno iste rezultate. Koliko para, toliko i muzike, je odlična poslovica, koja mi ukazuje na to da su Nišlije za svoj novac dobile pravi spektar melodija!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Čekaj, evo još detalja za Sjeklocu:

Enigma EMG je štap koji preporučujem svakome ko je ranijih godina pratio modu brzih močuga, a hteo bi da olakša napore svojoj ruci. Ova sprava ostaje dovoljno čvrsta i pored mase od 58 grama, a ima i dovoljno rezervne snage za daleke izbačaje i teške mamce. Ako nemate potrebu da vitlate u dalj i praktikujete stil mudrog pretraživanja okoline, skoro da nećete ni osetiti da u rukama imate mušičarski štap.
Na njemu je vrhunska pluta, moderni držač čekrka, uzdignuti jednostopalni sprovodnici i pedantno i precizno nanešen zaštitni sloj laka. Blank je predivne cinnamon boje.
Možda ima boljih štapova za bacanje muve i konca u dalj, ali ako ste iskusan mušičar na klena, pastrmku ili lipljena, koji koristi sve vrste zabacivanja i tehnika, nema štapa na ovom testu, koji pruža tako prijatan osećaj kao Enigma EMG.
Naravno, Enigma EMG ostaje na testiranju kod čika Mixmastera, kao i Sage XP, pa preostaje da vidimo rezultate i poređenja ovih i ostalih štapova u ribolovu. Tek tada će uslediti ocene izdržljivosti, kontrole ubodene ribe, ubadanja riba, prilagođenosti raznim muvama....
Sjekloca, ova tema se neće još zatvoriti, ne brini. Još ćeš ti da čitaš naše, a posebno moje testove. Ovo je tek početak. Uživaj! :tbumb:

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Mene interesuje koliko je stapova od ovih na testu imalo za AFTM-u 2 broja , recimo 5-6 ili 6-7 ili kako vec :smoke: :whistle: :p

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Nijedan od testiranih. Zalutao neki Greys G-tec #3-4. :smoke:

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Necu svoj vector da komentarisem ovde jer mi se cini da to nije dzentlmenski.
Iskreno sam veoma prijatno bio iznenadjen enigmom koju bi sad da kupujem nov stap za kolekciju izabrao.Tu je i Lakijev S.of A.,koji sam zaboravio da testiram ovaj put ali sam to cinio ranije i njim sam odusevljen takodje.
Malo sam precenio xp koji mi nije bas legao(da budem iskren samo sam ga sa jednim koncem ovaj put testirao)Sa flijem i exisom sam medjutim ponovo bio vrlo zadovoljan.
Ostali nisu ostavili poseban utisak na mene(ne mislim da su bili losi).

Vrh Dno