BEZBEDNOST

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Jbg kad moram ovako da pocnem topic a povod je da uvek se nesto uradi ili treba da se uradi kada se desi nesto ili podje naopako. Ovog puta cu pokusati da malo nateram MFS da porazmisli o ovom problemu. Pocecu od price jednog poznanika koji je putem Srsko-Norveskog drustva imao priliku da prosle godine ucestvuje u Norveskoj na internom takmicenju izmedju Srbije i Norveske u musicarenju. Ono sto je na mene ostavilo poseban utisak je to koliko su Norvezani dali paznje na bezbednost takmicara. Jedno od toga je bilo da je svaki takmicar bio obavezan da nosi prsluk za spasavanje (koja varijanta prsluka, ne znam). Uz obaveznu ekipu za spasavanje, ekipu hitne pomoci (medicinsko osoblje), strogo pridrzavanje pravila uz prethodno skretanje paznje na bezbednost. Ukratko nista nisu prepustili slucaju. Drugo gledajuci i neke emisije gde su odrzavana takmicenja varalicarenja iz camca i musicarenja iz camca - takodje su bili obavezni prsluci za spasavanje. Trece ne bih da imenujem dva poznanika koji su skoro imali na Drini padanje u Drinu sa veoma losim uspomenama na taj dogadjaj gde su da kazem, jedva izvukli zivu glavu. I da ne nabrajam dalje. Posto ce sigurno neko da kaze da: prsluci smetaju zabacajima, da su skupi i da se nema para za to i jos hiljadu razloga, opsti je utisak da se najiskrenije mora bezbednost samih takmicara podici na mnogo visi nivo. Jer glava ce da svrbi organizatora tek kada se nesto naopako desi a onda nema povratka.

I da zavrsim recenicom gde sam na nekom od nasih foruma procitao "GLAVA JE NAJSKUPLJA"

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Lepa tema!  :tbumb:

Stvarno lep potez Norvezana sa prslucima za spasavanje. Mada sve je to malo preterano zbog bezbednosti, mislim da vise se ide da se prsluci promovisu i prosire medju musicarima.

Jedina stvar koje se plasim na pecanju, a to je SILA VODE! Pomenuo si Drinu i padanje u nju. Ja garantujem da covek moze 'ladno da se udavi u pola metra dubine u kombinezonu! Mozda bi samo pauk (za kola) mogao da ga izdigne iz vode. Inace, kod mene na Limu su se ljudi davili i u gumenim cizmama. Upadnu u vir preko glave i nema ga vise... :(

Najopasnija su nagla pustanja vode iz HE. Ako se ne misli na to a u pola reke si, ogromne su sanse da se udavis. Sada, ovi prsluci mi i nisu neko preventivno srestvo pouzdane prirode. Jeste da su za mirnije vode, ali mozda bi i malo posluzili za nase velike brze reke. Ako mozes, pronadji sliku na netu kako li izgleda taj prsluk!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovo je ozbiljna tema. Pošto je ribolov igra, ribolovci često zaboravljaju da su u prirodi i da svaka igra može da postane opasna. Ribolovac, koji se udubi u zanimljiva dešavanja vezana za lov riba, često zaboravlja na oprez i po sistemu "ovo je samo zezanje, ništa mi se ne može dogoditi" upada u veoma opasne situacije.
Nekoliko puta sam uhvatio sebe kako se noktima držim za stene u klisurama Temske, Tare, Lima, Nišave... a već tri puta sam izbegao davljenje u dubokoj vodi zahvaljujući kombinezonu od neoprena, koji je lakši od vode.
Najbolje što ja mogu da preporučim ribolovcima je da se obuku tako da sa potpunom sigurnošću mogu lako da isplivaju ako upadnu u duboku vodu. U stvari, pre treba misliti o tome nego da li oprema za gaženje dobro diše, izgleda i izoluje.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ja sam ekstremno oprezan na nepoznatim rekama i terenima. Ipak i pored toga sam imao par "neprijatnih" situacija. Distributeri opreme bi morali da uvrste u svoj program i ove prsluke ali naravno da su prihvtljive cene jer bi vecina pre kupila novi kombinezon nego li zastitni prsluk (ukoliko su slicne cene).

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Ja sam ektremno NEoprezan i isuvise puta sam ulazio u situacije gde sam mogao realno da izgubim glavu! Najgore je bilo pentranje po kanjonu Visocice. Ultimativni freeclimbing... Jedva sam se spasio. Ne preporucujem  :doh: Nisam se nikad davio, ali ideja o prslucima nije losa!

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Plase me samo kojekakve zmijurine i ostali reptili. Poskok specijalno. Sto se pentranja po gudurama tice, gde prodje koza prolazi i musicar, mada sam jednom prilikom prosao na Dunavu teren koji ni koza nije videla :D

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Glavni cilj ove teme jeste da se malo razdrmusa svest organizatora takmicenja iz razlog sto ce nekog posle da svrbi sija, kako bi nas narod rekao. Pored svega navedenog nije samo u pitanju bezbednost samog musicara vec i sudije koji se muva iza njega, slucajnih prolaznika i kibicera, na mestima gde se odrzavaju npr takmicenja u FC ili rade demosntracije zabacaja, obezbedti i markirati prostor kako neko iza ne bi dobio po licu, vratu ledjima - bic bozji, i takvih i slicnih situacija ima na pretek.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
par puta je i meni dobro doslo kamenje sto strlji iz vode  :D ali i bistra voda zna da prevari...cini ti se plitko kada zagazis samo pola metra dalje voda vec do usiju  :D tu sam skolu dobro prosao pa sada extremno pazim i ne gazim iznad pupka. Ipak, mnogo sam razmisljao o tim prslucima. Npr. na jezerima, mirnim tokovima  reka  prsluk za spasavanje može biti vrlo dobro došao, posebno moru, ako se lovi iz kajaka ili kanua. Kada god da sam hteo loviti na moru uvek sam se držao onog nepisanog pravila...ako domačina nema na moru da love nema ni ti tamo šta da tražiš. Ipak kako je vreme nekada nepredvidivo i na savršeno mirnom moru zna da iznenade veliki valovi koji mogu biti za nekoga i kobni. Dobar sam plivač ali zlu ne trebalo valja imati taj deo opreme.
Bratič (Nikola-Niđo) od moje babe je bio ronioc i spasitelj na dunavu + strastan pecaroš. Zadnji dan u život je proveo u ribolovu. Lovio je sa tečom na dunavu iz čamca. Iznenada se pojavila košava i prevrnila čamac. Teča nije znao nikako da pliva i Niđo dade sve od sebe da ga spase i zaista spasio ga. Ovaj se uvatio na prevrnut čamac i držo ga se ko pijan plota. Niđu uhvatio grč i još ga povuče neki deo opreme, tu se negde nađe i vir...i utopi se niđo.  :'( Imao je svega 30+godina. Bilo je to davno, davno, davno na dunavu. Neponovilo se! Zato kada god ja idem na vodu setim se te priče od moje bake. U mojoj familiji su mnogi strasni ribolovci pa tako sam i ja...ali treba glavu čuvati i opreza nikada nije dosta.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
A oko padova, par sam imao kada sam bio samo do kolena a bacakao sam se kao najveci davljenik  :D. Oko struka i preko nikad. Tada idem mm po mm  :)

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Mozda postoji neka DIY varijanta nekih pljosnatih balona koji mogu da se prikace sa unutrasnje strane kombinezona. Imam nekih ideja, jos samo vreme da nadjem da ih realizujem.

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Postoji varijanta prsluka sa bocom. Potpuno je opusten dok se ne povuce rucka, kada se napumpa i dobije funkciju - spasavanje. Jednom prilikom prosle godine, kada je moj drugar Miloja  iz Bajine Baste postao srecni tata malo se popilo. Spavao sam svega sat vremena i produzio na vodu onako pijan u svitanje. Kod plavog camca sam bacao i nekako po inerciji krenuo za musicom. Nemam pojma koliko sam vremena proveo pod vodom, ali znam samo da sam isplivao ispred kolege koji je bio 20-ak metara nizvodno od mene. Samo me je pitao, pa dobro kamarad sto se zajebavas?! Tada mi je prvi put pao na pamet pojas, ali ga jos uvek nisam nabavio. Cim krenem negde JAT-om, nabavicu jedan :)

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
pa sad na drini oko MFS-a mogli bi prsluke da podele, nikad se ne zna

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Jedna od stvari koja može biti jako korisna da se ne nadjete u vodi preko ivice kombinezona je i "wading staff". To je štap kojim pipkate dno ispred sebe dok gazite :yeswink:
LINK
Druga korisna stvarčica je prsluk na naduvavanje. Dok se ne aktivira ne zauzima puno mesta. Postoje 2 vrste automatsk i manuelni. Automatski se sam aktvira kada upadnete u vodu (kako nemam pojma), manuelni ima ručicu ko na padobranu koju sami povučete. U prsluk je ugradjena bočica sa CO2 koja ga vrlo brzo puni.
LINK
Obe ove stvarčice pominje O.Edvards (mislim u filmu u kome objašnjava lov strimerima).
Postoji i 3. stvar koja u ovim situacijama koja može biti korisna, a to je pojas za kombinezon
LINK
Pojas je dobar zato što neće dozvoliti da vam udje voda u kombinezon, a i drži vam ledja tokom pecanja, pa manje bolU :D U ovom klipu jedan kolega mušičar iz BiH to objašnajva
http://www.youtube.com/watch?v=EtQPKMkfKTg

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ovo pod 3. moze i da se napravi vrlo jednostavno, jos i ako je efikasno nema mu zamene.
Ajd nek se javi dobrovoljac da testira sistem, ja placam pivo.  :lol:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
cerebrum je napisao(la):
Ovo pod 3. moze i da se napravi vrlo jednostavno, jos i ako je efikasno nema mu zamene.
Ajd nek se javi dobrovoljac da testira sistem, ja placam pivo.  :lol:
Ovo pod 3 imaš da kupiš i za manje para nego ovaj Cabela's. Imaju oni pojasevi za tetetanu mislim da su oko 5-10€
Zeka se kune u taj pojas pošto ima problema sa ledjima.

Vrh Dno