Bobina

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
U nekom od postova Sebastian napisa da mu bobina kida konac i da zato koristi jači konac,...
Bobina je jako važan deo pribora, naročito ako radite sa tankim koncima (reda veličinee 8/0, spiderweb,...) i SVAKAKO vredi svaki EUR koji date za nju. Vrlo je važno i da bobina lepo drži kalem, da ne klizi sama od tereta ali takođe ne sme ni da steže konac previše!!!
Moja je preporuka da svaku bobinu koja kida konac lepo bacite, i da kupite bar običnu indijsku sa keramičkim uloškom. Ja već par godina uživam sa ovom sa slike dole - Tiemco Ceramic Bobbin, ali odlične su i Griffin, i mnoge druge. Bez alata nema zanata - a i štedi dragocene živce :D

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Nekim ovde prisutnima si već dao isti ovaj savet uživo pa te još nisu poslušali :blush: :-[ :whistle:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
slažem sa sa Milančetom i več sam odlučio kupiti neku sa keramičkim vrhom, ali ne da bacam moju staru jer kida samo ove tanje konce i poslužit če mi kao rezervna jer nekada bi mi dobro došle dve u isto vreme.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Moraću i ja da pređem na keramiku. Moja bobina je počela da cepa i konac od kevlara!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Mixmaster je napisao(la):
Moraću i ja da pređem na keramiku. Moja bobina je počela da cepa i konac od kevlara!

uffff, sad mi lakše kada znam da se ne mučim samo ja sa kidanjem  :D :bleh:  ;) Njagore mi je kada treba da fiksiram nešto pipkavo na maloj muvi i ono puc.......... :mad:aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :'(  :hammerhead:  :machinegun: :rambo: :lurk:

Ovaj mesec garant kupujem jednu takvu keramičku.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Samo keramika dolazi u obzir. Sve ostalo je zajebancija koja kad tad izda.
  Desilo mi se skoro da je i moja bobina (sa keramickim izlazom) pocela da kida :mad:. Popizdeo sam i nisam mogao da verujem. Kao pravi sitnicar uzmem lupu i uperim svetlo da vidim gde je pukla. Kad tamo - iznenadjenje. Na jednom kraju cuci sitna tackica, uzmem skalpel i skinem je. Mislim da mi je prsnula sitna kap super lepka i da je ona pravila probleme-vise ne.
Seb proveri stanje kod tebe posto znam da i ti baratas sa raznim lepljivim materijalima

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Kuzma je napisao(la):
Samo keramika dolazi u obzir. Sve ostalo je zajebancija koja kad tad izda.
  Desilo mi se skoro da je i moja bobina (sa keramickim izlazom) pocela da kida :mad:. Popizdeo sam i nisam mogao da verujem. Kao pravi sitnicar uzmem lupu i uperim svetlo da vidim gde je pukla. Kad tamo - iznenadjenje. Na jednom kraju cuci sitna tackica, uzmem skalpel i skinem je. Mislim da mi je prsnula sitna kap super lepka i da je ona pravila probleme-vise ne.
Seb proveri stanje kod tebe posto znam da i ti baratas sa raznim lepljivim materijalima

hvala kolega, pregledat ču kakvo je stanje u cevčici moje bobine... :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Danas sam konacno kupio keramicku bobinu. Istu kao one gore na slici sto ih je Milance postavio (TMC Ceramic Bobbin).  Malo sam se igrao i reko da navezem jednu musicu sto nisam mogao vec neko veme otkako mi moja stara pocela kidati konac. Odmah sam uradio malu jednodnevku sa telom od povoskanog svilenog konca. Telo krem a rebra hrđasto smeđa.
Sa bobinom sam prezadovoljan. Dok sam motao malo sam testirao celu stvar. Odmotavo i namotavo i "sto" puta tako. Super fini tanki svileni konac je ostao bez ikakve greške...što sam toliko čekao da ju kupim, sam bi si dao minus kada bi mogao  :doh: :D Toliko sam živaca izgubio sa starom bobinom i finim koncima, taman da završiš muvu i ono konac puče i sve se razmota  :mad: :p :'( ili čak i ako sve uspe je onako neuredno i  :p...uglavnom, svi koji to niste još nabavili neka vam ne bude žao para za taj delič opreme...zaista vredi.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
što sam toliko čekao da ju kupim, sam bi si dao minus kada bi mogao
pa dacu ti ja minus :hammer:
salim se, zao mi zato sto ti je jednodnevka vrh

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Nedavno sam kupijo C&F bombinu i prezadovoljan sam prvo sto ne kida konac a drugo mnogo lagana kao pero taman za male musice i tanke konce.....................

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
oholi je napisao(la):
što sam toliko čekao da ju kupim, sam bi si dao minus kada bi mogao
pa dacu ti ja minus :hammer:
salim se, zao mi zato sto ti je jednodnevka vrh

:D sada znam tko mi lupa minuse i zasto :hammer: :lol:

Moram da napišem još i to. Takve bobine su zaita nešto prekopotrebno ako želite motati finim tankim koncima, posebno na malim udicama. a zadovoljstvo u motanju takvom bobinom je neuporedivo veče nego sa običnom, sada znam zašto neki kažu "a staru zavitlaj u smeče".  :) Inače mnogi iskusni vezači sa takvim bobinama savetuju da se te bobine koriste samo sa tankim i finim koncima.

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Ja mislim da je potrebno sto vise ovih alatki. Nikada necu da sednem i motam 30 istih musica. Smotam par komada pa menjam boju... Nervira me da menjam kaleme svaki cas. Imam tri komada i to vidim kao minimum. Redovno mi na musici vise po dve bobine i smatram da je to normalno u izradi velike vecine muva. Samo mi treba neka ciji je presek cevi uzak tek toliko da kroz njega prodje konac. Izgleda da ce to morati da se pravi. Ako neko zna gde mogu da nabavim ovakvu alatku - cenicu informaciju

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
I ja koristim 3 ali dve za konce (keramicke) i samo to da uzmes i nista drugo a one stare za zicu i sl.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja sam imao veliki problem sa bobinom koja je kidela konac i to ne u toku izrade muve nego kad treba da je završim tj. vežem čvor. Ja sam lepo nabavio dovoljno tanku bakarnu žicu i polirao izlaz i z bobine. Kako? Veoma jednostavno. Provlačenjem MNOGO puta kroz cevčicu poravnao sam istu i evo na slici se vidi kakav konac, sada , ovih dana koristim i na kida se.

Prilozi

• bob 002.jpg
    bob 002.jpg
    99,9 KB · Pregleda: 440

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
uživač je napisao(la):
Ja sam imao veliki problem sa bobinom koja je kidela konac i to ne u toku izrade muve nego kad treba da je završim tj. vežem čvor. Ja sam lepo nabavio dovoljno tanku bakarnu žicu i polirao izlaz i z bobine. Kako? Veoma jednostavno. Provlačenjem MNOGO puta kroz cevčicu poravnao sam istu i evo na slici se vidi kakav konac, sada , ovih dana koristim i na kida se.

:tbumb: i ja cu to probati sa starom bobinom.

Vrh Dno