BOJKOT ribolovackih dozvola- DA ili NE ???

BOJKOT ribolovackih dozvola- DA ili NE ???

• Ukupno glasača
    26

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
To su sad neki novi fazoni koje forsira lenja inspekcija: da se dozvola mora kupiti pred ribolov, a ne u toku ribolova. Misli se na dnevnu. Njih uvek mrzi do neba da rade svoj posao, ali ih retko mrzi da uzmu plate. Osnovni smisao zivota je da pravno-administrativno "pokriju" sebe, da ne govorim  nesto eksplicitnije. Nema ni govora o stvarnim aktivnostima koje bi mogle popraviti stanje na vodama, ni spram korisnika, ni spram krivolova, niti spram zagadjivanja. Jednostavno, drzavni aparat i administrativni sistem su jalovi. To se najbolje vidi sa Belim TImokom iletosnjim trovanjem - nista se ne desava, kao ni oko zastite Temske, kao ni oko zastite sliva GOleme reke (Babin zub), kao ni... nigde drugde. Samo prazne price i otimacina pod pokroviteljstvom drzave i nadeleznih ministara.
A kad cemo tek sa takvim pravilom kupovanja dozvola videti ribocuvara na vodi, ne smem ni da pomislim. DosAD SU bar jurili one sto su bez dozvole da naprave prihod za svoje plate i krkanluke. A sad...

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Mislim da je najpostenije poci sa kintom za dnevnu na pecanje , pa kako rade ribochuvari takva ce rachunica i da bude tj ako vas kontrolisu manje od 5 puta godishnje nema te rachuna da placate godisnju, a ako vas kontrolisu svaki put na vodi, vadite godisnju. ;)

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
DNEVNU DOZVOLU bi morao čuvar da ima NA VODI!!! To je uobičajeno tamo gde se dosta koriste dnevne dozvole i gde čuvari redovno kontrolišu vodu (Gradac, Drina npr). Ako čuvar NEMA dnevnu dozvolu, vratite ga u udruženje po nju!!!

V

vaga

Guest
  Iz svega sto smo do sada naveli moze se zakljuciti da smo oko ovog pitanja uglavnom istomisljenici,medjutim ne mogu da se slozim oko jedne stvari.Ne bih da ulazim u diskusiju da li je kod nas najeftinija dozvola od drugih zemalja ili ne,hteo bih samo da podsetim koji je tamo standard a koji je kod nas kao i cinjenicu da u okolnim zemljama ipak postoji neka kultura ribolova,svest,kodeks i sl. kao i organizovanost korisnika voda u smislu ocuvanja voda,poribljavanja i dr.
  Ja se bavim sportskim ribolovom vise od 20 godina,ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim ali zadnjih 5-6 godina koliko pratim situaciju na terenima u okolini Leskovca ( mislim na reke ) ne znam da li je bilo 2-3 poribljavanja.I ako je bilo,na zna se u kom obimu a vise nego sigurno je da nije dovoljno.
Mogu oni da poribe ali je dzabe jer je krivolov jak
  Ja cu uvek da platim dozvolu ali pod uslovima da mi korisnik garantuje da ribe ima,da nema krivolova,da je voda cista,da sam bezbedan na vodi ( pre par godina umalo da ne poginem od stapina bacenog u vodu,da ne pricam o lovcima koji u potrazi za lovinom pucaju u sve sto se mrda pokraj vode ) i sl.
Ja volim da pecam ali sto rece Sebastian "imam ja i drugih zanimanja",pa ako se ne stvore neki normalni uslovi za bavljenje ribolovom,boze moj...idemo dalje.
  Sto se tice tzv. "dnevnih" dozvola ima jedan fazon: izvadite u udruzenju al zamolite sluzbenika da ne upisuje datum koriscenja,jer niste sigurni kog dana cete je iskoristiti,i tako masete dok ne upisete datum...Provereno :dance:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
St.Igor je napisao(la):
Mislim da je najpostenije poci sa kintom za dnevnu na pecanje , pa kako rade ribochuvari takva ce rachunica i da bude tj ako vas kontrolisu manje od 5 puta godishnje nema te rachuna da placate godisnju, a ako vas kontrolisu svaki put na vodi, vadite godisnju. ;)
Upravo tako Igore :yeswink:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Milance je napisao(la):
DNEVNU DOZVOLU bi morao čuvar da ima NA VODI!!! To je uobičajeno tamo gde se dosta koriste dnevne dozvole i gde čuvari redovno kontrolišu vodu (Gradac, Drina npr). Ako čuvar NEMA dnevnu dozvolu, vratite ga u udruženje po nju!!!

Vodite racuna da novo tumacenje zakona od strane mocne inspekcije ne dovede nekog u neprijatnost zato sto nije kupio dnevnu dozvolu  pa izasao na pecanje.
Analogija: do 2005. jedinstvena dozvola bila je po zakonu, a onda je odjednom novim tumacenjem to postalo nezakonito i svako ribarsko podrucje je moralo da izdaje svoje dozvole koje su vazile samo na njemu.
Kako se kome cefne i koliko para mu treba da uzme, tako menja tumacenje. I niko mu ne moze nista.

Vaga, na stranu sto nije dobro poribljavati iz mnogo razloga, ali ni ne vredi poribljavati ako se nemilce krade. I na Gradcu, gde je prpisan C&R rezim, poribljavali su ove godine i to i maticnim primercima jer je riba POKRADENA neradom ribocuvarske sluzbe, koja samo sluzi da naplacuje dozvolu ionako ispravnim musicarima, ili da naplacuje "dobrovoljnu donaciju" ili "prilog" neinformisanim nesrecnicima posle maltretiranja, a ne da hvata krivolovce.

Ali kod nas ionako sve funkcionise manje-vise lopovski i to je iznenadjenje samo za naivne.

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Hmmmm.... jebem li ga....

Dakle, ovako:
godisnja dozvola = 4000 (kupovati ili ne?)
dnevna dozvola = 500 (kupovati po potrebi)

Ako me kontrola ufati 8 puta, pa platim po 500 kinti - to mu je cetiri iljadarke...

Ako kontrola nastavi da me fata? To je onda malko vise od 4000...

Nesam pametan koje da radim....  :'(

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Ma nista strasno, nesam ni sum, pa ide dalje. :hammer: Ali kako nisam lep, al' sam glup, nesto razmisljam:
Najbolji nacin sprovodjenja bojkota je odlazak na skupstinu onoga ko distribuira ili jos bolje, izdaje dozvole (mada ako sad dobijemo cetiri tajkuna za celu Srbiju, ne da nece imati skupstinu, nego cak ni srpsku: mucenik Ceda ne moze da izdejstvuje za Mishka Deltu ni komisijski "no-no") i najaviti bojkot godisnjih dozvola ako... E sad sta ako? i onda biti dosledan u nekupovanju dozvole... dokle? I koliko ce biti ucesnika bojkota? i kako ce se sirem krugu ribolovaca pruziti za to prilika - upoznati ih se sa bojkotom i ciljevima? I da li bojkot znaci apstiniranje od kupovine dozvole i od pecanja zajedno, ili samo igranje zmurke sa cuvarima po vodama usred bela dana (kad zmurki vreme nije - mislim da taj poslednji vid bojkota, opet, lici na obican krivolov izvrdavanjem kupovine dozvole...). Dakle, puno je teskoca za vrsenje pravog bojkota, ali to ne znaci da ga ne treba izvrsiti, naprotiv; samo, glupo je raditi ga na nacin da u startu ne uspe i odmah propadne.
Misim da to lici na uvod u organizovan i uredjen nacin da se bojkot napravi.

V

vaga

Guest
  U sustini bojkot,bilo koje vrste je samo prvi korak.On svakako i da hocemo ne moze biti masovan,iz vise razloga.Dovoljna je samo iskra,samo varnica koja ce vremenom upaliti pravu vatru.Bitno je da mi musicari,polazim od sebe istinski zaljubljenici u prirodu,ljubitelji celokupne flore i faune tj. svih prirodnih lepota na vreme shvatimo potrebu organizovanja i okupljanja zbog jednog i jedinog zajednickog cilja:borba za opstanak ekoloskog sistema zbog svih nas a pogotovo za buduce generacije.Jer mi ako ne krenemo sami u borbu,niko nece.
O nekim konkretnim akcijama vec sam govorio ranije a evo sada cu opet da ponovim.Za ovo sto sad pricam spreman sam da krenem u bilo koje doba.
Postoje razni oblici bojkota a evo i najjednostavnijih:
1. odstampati letke sa programom aktivnosti na kojima bi se licno angazovali,podeliti udruzenjima,clanovima,prijateljima,poznanicima,prolaznicima,medijima,ekoloskoj organizaciji i dr.
2. upoznati udruzenja sa namerom aktivnog ukljucenja,volonterskog u sve aktivnosti vezane za ocuvanje ekoloskog sistema
3. upozoriti i upoznati organe gonjenja,preko ili van udruzenja u nameri aktivnog sprecavanja narusavanja eko-sistema
4. i na kraju nase aktivno ucesce,otome sam vec pisao.Ce se okupimo,malo druzimo i recimo sredimo priobalje negde,ma maksimalno ga ocistimo,pa tako kod tebe,mene i td.
  Pa od tad na dalje,snimamo situaciju i ako vidimo da neko sere i zagadjuje mi viknemo cuvari,panduri i svi ostali,ma dignemo uzbunu do sto jedan i nazad.A ako niko ne reaguje,kazni pocinioce i ne otkloni nastalu stetu,jednostavno preuzmemo pravdu u svoje ruke skupimo se i oderemo barabe.
E onda ce oni nas da tuze zbog batine i to moze samo da zavrsi sud u Strazburu.
  To je neki pocetak a dozvole ce izvadimo,neka sa upozorenjem da ako se prethodno ne shvati ozbiljno,postoji mogucnost da i mi pocnemo da se ponasamo kao prekrsioci,i jos gore.
A onda bog nek nas sacuva sve...

P.S. A sta mislite da i mi budemo ko Siki sledecu godinu,da vidimo dal ce se nesto promeni... :smoke: :whistle:

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
A da oformimo nevladinu organizaciju, sa potencijalnim doniranjem iz inostranstva? ... Da maznemo i malko love sa strane...? ::)

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
??? Nije losa ideja, ali kako i za sta? Ima li nekog ko ce to da vodi, tj. da se aktivno ukljuci u to? Mislim da smo se bas zatrcali daleko, al' 'ajde da vidimo dokle.

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Ma, ne brini... Cim je lova u pitanju - ima da osmislimo nesto extravagantno.... A do tad ce i Miks da se vrati... valjda! :whistle: :whistle:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Sjekloca je napisao(la):
Ma, ne brini... Cim je lova u pitanju - ima da osmislimo nesto extravagantno.... A do tad ce i Miks da se vrati... valjda! :whistle: :whistle:

Pa ne znam bas tacno sta si hteo da sugerises poslednjom recenicom: pisi "propalo" ili nesto konkretnije? Sto se mene tice, i ja cu  8) :whistle:

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
pedjabg je napisao(la):
Sjekloca je napisao(la):

Pa ne znam bas tacno sta si hteo da sugerises poslednjom recenicom: pisi "propalo" ili nesto konkretnije? Sto se mene tice, i ja cu  8) :whistle:

Kud je MIX?Nisam u toku...

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Otis'o da promovishe Serbian way of fly fishing po belome svetu sa Lakijem :) I to decembra! Jebote! :p
http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=1233.0

Vrh Dno