Brzina rasta lipljena

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Grupa engleskih istraživača je, na čuvenim rekama Wharfe, Ure, Itchen, Dee, Dever..., uradila prosečnu veličinu lipljena po starosti, i to izgleda ovako:

1. godina 12-16 cm
2. godina 17-28 cm
3. godina 26-34 cm
4. godina 31-38 cm
5. godina 32-41 cm

Po ovome, lipljen, kao i ostali salmonidi, brzo raste. Ovo znači da bi, kada bi uspešno poribili neku reku lipljenima starim jednu godinu, već nakon tri godine u istoj mogli živeti solidni primerci, koji bi se mogli čak i mrestiti.
Šteta što u Srbiji nema stručnjaka za veštačko razmnožavanje lipljena, jer bi redovnim poribljavanjem dobili mnogo novih, kao i brzo obogaćivanje opustošenih prirodnih staništa.
yorkshire-grayling.jpg

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Milance je napisao(la):
Po mojim laičkim saznanjima na Drini čak i brže!

Slozio bih se! U izobilju hrane imaju veoma ubrzan rast za razliku od onih iz reka manje bogatim hranom. Plus sto rastu extremno veliki  :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pogledajte ovaj video http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=lipljen.wmv

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
do koje temperature naseljava reke, koju temp. maximalno trpi, naravno ako ima kiseonika?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
kod mene na bohinjki sam video mnogo lipljenčića u dužini od 15-20cm. Za tri godine ako ih neuarče kormorani, štuke i mladice mogli bi da budu pravi lepotani. Krupnih sam nešto ređe viđao  :'(

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovaj je starac [flash=400,400]http://www.youtube.com/v/wfWeXP_tVB4&feature=related[/flash]

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja sam jednog komada od 50+ snimio u Savi bohinjk u Bohinju, ako nađem taj video postavit ču ga...kakvu jarko naranđastu i veliku repnu peraju je imao da je više ličio na arktičkog lipljana, ogroman je bio i prekrasan...

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Imao sam cast da gledam mrest lipljana. Zao mi je da nisam imao adekvatnu opremu za snimanje. Muzjak prebaci lednjo peraje preko zenke koja tada pocne da izbacuje ikru. Sjajan prizor. Zanima me od koje godine zivota je lipljan polno zreo? Jos jedna stvar, ako lipljan zivi 5 gina, da li su komadi preko 50 prerasli na brzinu u 5-oj godini, ili su ukrali i sestu godinu zivota?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Mužjaci su polno zreli sa 2-3, a ženke sa 3-4 godine života. U tom uzrastu, ribe su dugačke između 20 i 40 cm.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
compshop je napisao(la):
Imao sam cast da gledam mrest lipljana. Zao mi je da nisam imao adekvatnu opremu za snimanje. Muzjak prebaci lednjo peraje preko zenke koja tada pocne da izbacuje ikru. Sjajan prizor. Zanima me od koje godine zivota je lipljan polno zreo? Jos jedna stvar, ako lipljan zivi 5 gina, da li su komadi preko 50 prerasli na brzinu u 5-oj godini, ili su ukrali i sestu godinu zivota?
Ne deluje mi logicno da lipljan zivi samo 5 godina, a oni od 50cm svakoako bi morali biti stariji.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Lipljen je riba koja može da doživi 15. rođendan (zabeleženi maksimum), a obično su oni od 50 cm stari preko 7 godina.
Kada bi u neku bogatu reku (Nišavu kad ugrade filtere u Pirotu) ubacili dvogodišnje lipljene, čekali bi samo 5 godina da budu ogromni, a već za 3 godine bi bili kilaši!
EH, ta Nišava! Pogledajte kako izgleda nadomak Niša. Sve ima, ali lipljena ne. :doh:
Lovim klenove na suvu muvu broj 16, 0.12 mm struna, lagan štap...sve je kao na Tari, samo... :-X :(

main.php

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Lipljen je riba koja može da doživi 15. rođendan (zabeleženi maksimum), a obično su oni od 50 cm stari preko 7 godina.
Kada bi u neku bogatu reku (Nišavu kad ugrade filtere u Pirotu) ubacili dvogodišnje lipljene, čekali bi samo 5 godina da budu ogromni, a već za 3 godine bi bili kilaši!
EH, ta Nišava! Pogledajte kako izgleda nadomak Niša. Sve ima, ali lipljena ne. :doh:
Lovim klenove na suvu muvu broj 16, 0.12 mm struna, lagan štap...sve je kao na Tari, samo... :-X :(

main.php

Stvarno predivna reka. Ako postoji bilo kakva sansa da se ubaci lipljan steta propustiti i valjalo bi fokusirati se na to. Ljudi radite nesto, pritezite, pokrecite, angazujte i MFS i dajte da se svi zalozimo za tu reku.

Samo mi ne pominji lagan stap klase 5:)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Lipljen je osetljiv na zagađenja, a Pirot nema filter. Nišava proguta i isfiltrira govna već posle 10 km, ali nisam siguran da bi lipljen to preživeo. Možda i bi, jer pastrmka odlično podnosi vodu Nišave. Čak joj i pogoduje njeno neverovatno bogatstvo hranom. Ako lipljen preživi otrove, oduševiće se trpezom koja ga čeka na dnu. Ima da raste brže nego na Plivi.
Treba da se okupi tridesetak mušičara iz cele Srbije (svi će posle da ih bockaju) i sa Drine prenese bar 300 lipljenčića starih 1. godinu. Sve u jedan vir, da se ne pogube.
MFS bi mogao da nam obezbedi odobrenje nadležnog ministra, da istorijska akcija ne bi bila ilegalna. Ako uspe- dobro je. Ako ne- nikoga nećemo oštetiti, a dobro ćemo se zabavljati. :)

349232573_6bee3f7c6b.jpg

Vrh Dno