Bucov 2010

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Doista mi nije jasno zasto kod vas ima tako puno malih dok su veci, cini mi se, rijetki. U Savi na dijelu oko Zg ovakvi mali su iznimno rijetki. Zapravo, vrlo rijetko se ulove manji od 1,5 kg dok je prosjek znatno veci, cesto preko 3. Na donjem dijelu Save, oko Siska i Lonjskog polja je slicna situacija. Samo ih puno vise tamane pa ih je brojcano manje na vecu povrsinu vode. Izgleda da se mrijeste u Dunavu, a onda putuju uzvodno Savom. Ne vidim drugog objasnjenja.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ima ih naravno u Dunavu velikih ali i jako puno malih ali stvarno je jako zanimljivo da je prosek u Savi 2-3kg i vise!
Mada koliko znam u Zapadnoj Moravi koja je slican tip reke poput Save kod tebe u ZG, isto je prosecan bucov veci nego u Dunavu. Koliko sam cuo a i video prosle godine kada sam pecao dva dana na Z. Moravi klena, ima dosta krupnih bucova i nisu retki ni oni 4-5 kg!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Nravno da u Dunavu ima ogromnih komada, prema veličini reke verovatno i većih nego u Savi,ali je to na pola Dunava!Ovde kod mene postoji mesto ispod hidroelektrane koje obiluje komadima preko 5-6 kilograma,ali se to mesto nalazi na samoj granici naše i rumunske vode,na kilometar od obale :eek:Tamo idu samo oni sa jakom vezama u pograničnoj policiji,jer je to praktično zabranjeno mesto!E sad,u obalama Dunava svakako ima krupnih komada,ali daleko ređe nego na Savi,koja je, koliko sam uspeo da vidim,na delu kod Zagreba prava mušičarska reka,tako da ti macani koji se hvataju ordiniraju i u plićim delovima reke,i dostupniji su nego na Dunavu!Stepen svesti o tome kako je bucov zaista sportska riba koju treba sačuvati, verovatno je mnogo viši u susednoj državi nego kod nas!Ovde je bucov kolateralna šteta,kako mrzim taj izraz,i najviše strada u zimovnicima kada ga satiru mrežama!U selu iznad Kladova koje je poznati zimovnik ove ribe, svake godine strada veliki broj krupne ribe od strane prepodobnih alasa!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ima na dunavu i osamkilaša mnogo ali kako zveki reče to je daleko do obale, uglanom je tako. živiosam na obali dunava par godina i nagledo sam se svega i svačega po tom pitanju. Takve komade loviše samo likovi sa čamcima. na sred dunava neki sprud, sečam se toga kao danas, posle toga velik zavoj i nagla dubina a do tamo samo čamcem more...e kakvi su tamo komadi lupali, onda isto jedan udaljen sprud od šljunka posle nekog otičića...kakvi su tamo komadi radili i kakve su komade od tamo donosili ... samo kada se setim. Dunav ima stvarno ogromnih bucova, mislim i rekordnih primeraka ali takva mesta treba pronaći i za to uglavnom treba imati čamac.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Sretna okolnost na zagebackom dijelu Save je da vecina ribolovaca koji tu ribu doista znaju loviti pustaju sve sto ulove. Iako i kod njih ima dosta slucajeva loseg manipuliranja s ulovom kod pustanja i slikanja. Osobito kod ribolovaca varalicom. Tu ribu kod pustanja ne treba odlagati na kamenje, beton, sljunak, maltretirati dugotrajnim slikanjem. Mekna trava ili plicak, maksimalno pola minute van vode. Najbolje otkacivanje u vodi.

Nazalost ni opca situacija nije bas idilicna. Imali smo i pomora zbog industrijskog zagađenja i razdoblja pojacanog interesa za lov te ribe kod mesarske populacije ribolovaca. Jos prije 10 godina bolen od 5+ kila bio je uobicajen dnevni ulov. Danas, uz puno vise zalaganja, godisnje ulovim niti 10 riba te kategorije.

Inace, po mom dubokom uvjerenju, lov velikih bolena/bucova po povrsini vode je top A klasa musicarenja. Na sat vremena od kuce voznje mogu uloviti desetine lipljana dnevno ili pastrvu preko 60 na nimfu kad pozelim. To je vrlo lijep ambijent i daleko od loseg pecanja. Ali, po adrenalinu i dozivljaju ni blizu Save.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
alp je napisao(la):
Inace, po mom dubokom uvjerenju, lov velikih bolena/bucova po povrsini vode je top A klasa musicarenja.

Jeste,i ja sam zbog njega počeo da mušičarim!
Inače,ljudima koji dođu kod mene u goste,ili ih slučajno sretnem u pokušaju da ulove bucova na vodama na kojima i ja lovim,obavezno ispričam kako je,kada sam ja počeo da lovim ovu izuzetnu ribu,mesto na keju ispod hotela Đerdap,bilo jedno od najjačih bucovskih mesta na Dunavu!Tamo je na potezu od stotinak metara bilo savršenstvo za lov bucova!Veliki broj krupnih riba,popularni špic koji zadire u Dunav i pravi dugačak liman gde nije bilo šansi da se provuče strimer bez strahovitih udaraca,raubovanje u jatu u samoj obali,kidanja,...
Danas stojim na tom mestu i gledam sa gostima mrtvu vodu,na kojoj se u sezoni ulovi dvadesetak  riba preko kilograma!
Mreže su razlog ovakvom stanju na nekada fantastičnom bucovskom mestu!

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
alp je napisao(la):
Doista mi nije jasno zasto kod vas ima tako puno malih dok su veci, cini mi se, rijetki. U Savi na dijelu oko Zg ovakvi mali su iznimno rijetki. Zapravo, vrlo rijetko se ulove manji od 1,5 kg dok je prosjek znatno veci, cesto preko 3. Na donjem dijelu Save, oko Siska i Lonjskog polja je slicna situacija. Samo ih puno vise tamane pa ih je brojcano manje na vecu povrsinu vode. Izgleda da se mrijeste u Dunavu, a onda putuju uzvodno Savom. Ne vidim drugog objasnjenja.

kod mene u Dravi jedno vrjeme (oko mresta) kao da nestanu.iako prije i poslje (vise prije) se lovi dosta krupnih.sa 6 mj. se situacija normalizira i ima ih normalno (puno manje nego prije 10-15 godina).za sada zivimo u uvjerenju da se odu mrestiti iza Pitomace na sljuncane plicke.

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
Večeras su bili raspolozeni za igranku,par na suhom i popravak rekorda za 9 cm.

01082010071.jpg

01082010075.jpg

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
napravio sam drugi bandar, i upecao par sitnih, veliki je samo pratio strimer, nije hteo da ga pokupi po mutnoj vodi.

Prilozi

• bucov (Medium).jpg
    bucov (Medium).jpg
    136,5 KB · Pregleda: 88

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Borise oće li više da se odmuti taj nesrećni Tamiš ,ovde je toliko mutan da je to katastrofa šta mu radite to bre u Rumuniji ?

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
Izgleda da nece za nedelju dve da se izbistri. Ponovo padale kise u planinama. Mislim da razlog je to sto ljudi iz tog kraja posekli sume, samo zile drveca moglo da upije neku vecu kolicinu vode, tako da,  kada pada kisa ona se slije na sve strane, a navise na tim planinskim putevima a svaki od takvih puteva je pun prasine i prljavstine od silnog nosenja drva. I sve ovo se ulije sa puteva u nekoj finoj pastrmkoj recici i na kraju stize kod nas. Tamis je dug 339,7 Km do tebe mozda je na nekih 320 i sve ne stize da se izbistri(sedimentacija) a u rumuniji je duzine 241,2 km.

Vrh Dno