Buduci stap!

Trout Heaven

Junior member
Učlanjen(a)
28.11.2014.
Broj reagovanja
0
Pozz,planiram da uzmem novi stap,cekrk  i strunu...
Za cekrk sam se vec odlucio,ali problem je stap,ima ih toliko mnogo da nzm koji da uzmem  :drool:
Dajte neki predlog,bilo sta od sage,vision,hardy,orvis,redington,greys....a da budzet je oko 500-550 evra za stap  ;)

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
413
zavisi sta ces da pecas I gde,,ako su manje recice ( Gradac npr ) onda neku #3 ili #4, vece reke #5 ili #6..u sustini univerzalac ti je neka klasa 5 od 9 fita..znaci Sage One #5, Orvis Helios 2, Marryat, a brate koji god hoces za taj kes..

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
371
Trout Heaven je napisao(la):
Pozz,planiram da uzmem novi stap,cekrk  i strunu...
Za cekrk sam se vec odlucio,ali problem je stap,ima ih toliko mnogo da nzm koji da uzmem  :drool:
Dajte neki predlog,bilo sta od sage,vision,hardy,orvis,redington,greys....a da budzet je oko 500-550 evra za stap  ;)
Mislim da je neophodno imati odredjeni "staz" da bi se odlucilo koji stap iz najviseg ranga uzeti. Treba vremena za nauciti sta ti odgovara/ne odgovara, sta hoces, sta zelis, sto i Maric rece gde, sta i cime ces loviti itd... Tek onda dolaze slatke muke informisanja o performansama pojedinih stapova. S druge strane, dok budes musicario stapom koji vec imas, ako nista drugo, naleteces na nekog musicara koji ima vrhunski stap pa ga zamolis da probas kako ti lezi
Ja bih tako...

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
413
Ja ne bih Vrana..odmah bih pucao na Sage One da sam pocetnik a da imam kes ( moje misljenje )..u sustini uvek mozes da ga prodas ako ti dune klinac posle nekog vremena, nego da kupujes neki od 100e pa preprodajes pa od 200e pa od 300e I na kraju vise izgubis nego da si odmah kupio top stap..sreca pa sada moze odmah da proba neki skuplji stap jer ima dosta kolega sa foruma koji ce mu izaci u susret.

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
371
Ne mislim da treba promeniti dosta stapova da bi dosao do pravog, ima vise nego povoljnih stapova kojima moze da se peca dovoljno dugo da bi se uslo u tehniku i spoznale sopstvene mogucnosti i zahtevi. Smatram da se jedino tako moze do stapa koji je bas za tvoju ruku...

Trout Heaven

Junior member
Učlanjen(a)
28.11.2014.
Broj reagovanja
0
Maricu pecam na najcesce na Vlasinskom jezeru klena,jaza...ali takodje cesto svratim do neke salmonidne reke tako da neki univerzalac...Ne znam kakva su vam iskustva sa Sage tcx  :blush: ali msm da je dovoljno ,,krut,, za jezero i dovoljno ,,mek,, za reke  :smoke:

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
413
Simpsone objasni coveku za TCX  :D opet ja tebi kazem za to sto si nabrojao Sage One 590-4 i cao :)

m.org

Newbie
Učlanjen(a)
16.12.2009.
Broj reagovanja
0
nemas jaza na Vlasinskom jezeru, to sto ribolovci zovu ''jaz'' nije jaz nego jadranska crvenperka, poreklom sa Ohridskog jezera, gde je zovu ''pisa''
za to sto trazis, bice ti dobar svaki stap, ne brini ...

mdzivdzan

Newbie
Učlanjen(a)
25.01.2015.
Broj reagovanja
0
Zdravo Trout Heaven. Pre svega moram da naglasim da se u potpunosti slazem sa Vranom oko nacina izbora stapa, mada i sam hocu da kupim stap koji ti je Maric preporucio samo u klasi 4. Moje iskustvo u vezi stapova je skromno ali posto si pomenuo da  uglavnom pecas na Vlasinskom jezeru i nekam rekama okolo, gde i ja vrlo cesto pecam, nadam se da ti moje misljenje moze biti od pomoci.

Na Vlasini je, to si verovatno vec i sam video, vreme bas promenljivo i u toku dana te mogu snaci ‘sva cetiri godisnja doba’ . Cesto se desava  da izadjes na vodu i da je sve super, jezero kao staklo, a onda odjednom krene vetar koji ti moze praviti ozbiljne probleme prilikom zabacaja, pogotovo ako pecas sa obale. Dubina na kojoj ces nalaziti ribu je razlicita, varira od perioda godine, i takodje imaj u vidu da i jedno hladno popodne moze da gore ohladi vodu bas dosta pa ces cesto pecati i strimerima. Na zalost ribe je u jezeru jako malo, mozda najmanje ikada, i svakako ces morati da je trazis a to znaci da ces na razlicitim mestima nailaziti na razlicite uslove I pravce duvanja vetra.

Tako da ti je po meni #6 9ft pun pogodak za Vlasinu.

Sto se reka kod nas tice mislim da ce ti stap kojim pecas na Vlasini fino zavrsati posao I na njima.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Najbolji savet je da ne slusate Marica. On da zna nesto kupio bi sebi stap. :D

Prvo, onako skroz iskreno, mene bi bilo sramota da pucam 500-600e za stap za Vlasinsko jezero i pecam klena. Niti podcenjujem klena kao ribu, niti teren na kom bi pecao ali bih pre uzeo neki jeftiniji stap i platio instruktora da me nauci da bacam ili ostatak para investirao u ostalu opremu (garderoba, 2-3 tipa struna, cekrk sa rezervnom spulnom,...)

Kupis li Sage One ili bilo koji iz top kategorije, pa shvatis da si se zajebao u duzini, klasi ili tipu stapa osudjen si u startu na gubitak od 200-300e i mukotrpno cekanje kupca koji ce da izvadi kesh.

Na tvom mestu bih pratio oglase, eno ti covek prodaje T&T Vector 866-3 ako bas hoces iz kategorije tih skupljih.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.490
Bravo Bojane... ljudi koliko god mislili o Bojanu u raspravama svasta... oko pribora je izuzetno potkovan...

Trout Heaven

Junior member
Učlanjen(a)
28.11.2014.
Broj reagovanja
0
Samo da se zna ja ne kupujem stap specijalno za Vlasinu i klena za to vec imam stap,nego hocu da imam pro stap za salmonide u 99% slucajeva a nekad da svratim s njim na Vlasinu  :hammer: :smoke:

Trout Heaven

Junior member
Učlanjen(a)
28.11.2014.
Broj reagovanja
0
Dzivdzane ti si mi preporucio 6.icu i to vec imam.Sestica ti sluzi samo kada ima vetra da mozes vise da bacis i uopste da bacis,ali kada gore nema vetra,kad je mirno,mogu ti reci da bi i stap klase 3-4 zavrsio posao.Na zalost ribe gore skoro vise i nema a i to sto ima je k'o saka  :-[
Sesticu imam ocu jednu cistokrvnu peticu pretezno za salmonide  :bye:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Trout Heaven, niko to nece moci da uradi umesto tebe. Mozes da slusas preporuke "uzmi ovaj ili uzmi onaj", opet ces na kraju morati sam da odlucis. Ljudi su pristrasni, vezuju se za pribor emotivno, sto nema neke veze sa realnoscu. Svako ce ti dati razlicit savet prema svojim afinitetima a ne prema tvojim. Zato probaj sto vise stapova pa onda odluci sta ti se najvise svidi. Samo da bi adekvatno probao stap moras da znas da rukujes sa njim u sto vise situacija. Zato bih ti savetovao da kupis nesto za pocetak pa polako ka boljem i adekvatnijem. Ne nasedaj na reklamne trikove proizvodjaca tipa "ovaj baca pravo", "ovaj najlaksi na svetu" i ne bacaj velike pare na stap jer za 300-350e moze da se kupi vrhunski koji ce bacati pravo i biti medju najlaksim na svetu. E jedino ako te bas svrbi jos tolika kolicina para, onda uzmi bilo sta jer najbolji stap NE POSTOJI.

Vrh Dno