Cekrk i struna klase #0

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
da... u pravu si sto se tice daljine pecanja i velicine riba . u pravu si i za trojku ali glavna mana mu je sto je mnogo lak kanap. malo da duva vetar ribolov je gotovo nemoguc dok sa stapom klase 4 ili jos bolje 5 mozes sasvim lepo da pecas.
moze i neka cvrsca  malo brza trojka ali to je stvarno donja granica ako se pribor posmatra kao nesto sto sluzi da olaksa ribolov . ako neko hoce iz nekog razloga sebi da komplikuje pecanje onda moze i dupla nula  :)

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Da, vetar može da smeta, ali sve dok je slab ili bar umeren, ne predstavlja baš prevelik problem. Na manjim vodama, gde zabačaji nisu dugi i gde je malo kanapa u igri, u vetrovitim uslovima pomaže da se na štap #3 stavi kanap #4. To čak i moje prilično mekane trojke dobro podnose. Neka brža, snažnija trojka, poput Sage XP, to ne bi ni osetila.

Takodje, dosta je česta zabluda da je trojka loš izbor za nešto krupnije ribe,a toj zabludi često doprinose i sami vlasnici trojki, tepajući svojim ljubimacima sa "igračkica" i pominjući neke silne muke kojima ih izlažu. Istina je da se ljudi boje za svoje štapove-ljubimce kad ih riba malo jače savije. Znam za mušičara koji je kukao da će kalifa od oko 35 cm da mu polomi 4-ku od 9 fita.  ::)

Još jedna zabluda je da zamaranje traje duže nego snažnijim priborom. Evo tri ribe koje sam izvukao medium 3-kom od 8 fita. Sve tri zajedno su izvučene za manje od 10 minuta. Dakle, oko 3 minuta po ribi. I jedan snimak izvlačenja potočare  od 40 cm, medium trojkom od 6 i po stopa. Na ovo treba dodati još 15-ak sekundi, dok "kamerman" nije ukapirao da se nešto dešava, sve u svemu, ukupno manje od minut posla.

https://www.youtube.com/watch?v=DlcRAk-UHEM

p.s. Sjebasmo Mariću oglas dibidus.  :doh:

Prilozi

• trojka.JPG
    trojka.JPG
    72,6 KB · Pregleda: 34

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Na Gradcu može i dupla nula,jako kratki izbačaju i da duva neznam kakav vjetar.
Za takve tipove voda ja bih uzeo dvojku iako imam trojku ful flex i vadio sam razne ribe sa njom a i pastrmke preko 40cm!
Koristio sam je na dosta voda Srbije i BIH veći je fazon ukomponovati čekrk i strunu.
Čekrk da bude jako lagan i struna da lijepo legne na tako mali kotur.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
nemoguce je da riba polomi stap . ko tvrdi da je to izvodljivo nema blage veze sa pecanjem. stap na ribi moze da polomi ribolovac svojom greskom .
ne znam ljudi sta da vam kazem  :) ja pecam 90% sa sesticom . lakse se baca , dalje bacim jednim zamahom nego peticom iz dva tri puta , vise kanapa podignem sa vode , ne smeta mi ni veoma jak vetar ...a kad ubodem krupniju ribu i ode mi u maticu i krene nizvodno vratim je sa mnogo manje muke nego sa laksim stapom . to su prednosti jaceg pribora koje mi olaksavaju pecanje i ne mogu da prihvatim argument da ce mi biti vece uzivanje da izvucem ribu laksom klasom i da zbog toga treba da zrtvujem sve pogodnosti koje sam nabrojao i koje mi olaksavaju pecanje .
tomi . ko uglavnom peca na dve tri duzine stapa i ima potrebu da nabavi pribor prilagodjen takvom ribolovu pozdravljam odluku da kupi i nulu . ali kupiti stap cekrk i kanap zbog jedne reke i 5-6 dana pecanja godisnje? to za moje rezone nije prakticno. ja sam takav. sve posmatram i prilagodjavam realnim potrebama . znam da nismo svi isti zato razumem i one koji nameravaju da nabave ili vec imaju pribor o kojem govorimo  :)

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Lovimo na različitim vodama, različite vrste riba, pa je i normalno da različito gledamo na stvari. Ja potpuno razumem da ti na Moravi loviš 6-icom. Odeš na klena - ne trebaju ti neki jako tanki tipeti, ne bojiš se kidanja. Pojuri bucov, brzo se prilagodiš. To je odlično, nema šta.                                   
Na mojim vodama je ( ne račinajući strimerisanje ) 6-ica nepotrebno jak pribor. Četvorka je neki optimum, ali ni sa trojkom nema problema.

Inače, delim tvoje mišljenje da je nabavka jedinica, nula, duplih i trostrukih nula ( ?! ) prilično iracionalan potez. Mada, mušičarenje je pre svega strast , a strast i racio retko idu ruku pod ruku.  :D

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
MM je napisao(la):
Četvorka je neki optimum, ali ni sa trojkom nema problema.
to je to . razlicite ribe i voda ali princip isti . i kod mene je sestica taman mera ali i sa medium peticom moze da se peca . zato ja pecam sesticom . lakse mi brate  :D cim mi je lakse znaci da vise uzivam u pecanju  :tbumb:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
Vec trecu godinu koristim trojku u lovu na bassa isto je koristim I za lov klena na drini, od kako sam je nabavio moje musicarenje se svelo na samo taj stap..... ostali su u futrolama I u ormaru.. trojka je majka..kanap koristim airflo velocity #4 I supper sam zadovoljan mogu da bacim muvu na 20 I nekad kusur metara sto je sasvim dovoljno jer sve preko toga mi nije potrebno.....

isako

Junior member
Učlanjen(a)
13.02.2013.
Broj reagovanja
0
Drugar je na gradcu pecao peticom fast akcije, ribu je bez obzira na velicinu vadio za 30 sekundi maximum. Uzivanje u ribolovu i zamaranju ribe mu je bilo odsutno sve dok mu nisam dao moju cetvorku medium fast. Rezultat je da je lik odma prodao peticu, kupio cetvorku a malo je falilo da kupi troju.

MarkoTimokRiver

Senior member
Učlanjen(a)
18.12.2009.
Broj reagovanja
0
Ja koristim komplet klase tri i ne planiram da menjam.Za dry fly je extra ali teze ide sa strimerima mada kad hocu samo na strimere onda nosim peticu.Trojka je medium i extra je sve dok ne udari kilas e onda nastaju problemi pogotovu ako se upetlja u travu ili se zavuce pod granu,balvan,kamen i sl.Letos na Crnom Timoku klen kilas se zavuce u podlokanu obalu-chkalj i bilo je dosta natezanja jedva sam ga izvukao.Jednom se jedan upetljao u potopljenu granu pa sam morao da udjem u vodu kako bi odmrsio a mislim da bi sam peticom izvukao i klena i granu,jbg.Ali kako je sve manje kapitalaca uskoro ce vecina preci na trojku.A sto se tice bacanja uglavnom mogu svuda da dobacim muvu sa trojkom.
Sto se tice #0 mislim da je to potpuno neupotrebljivo na rekama poput Timok,Nisava,Mlava,Toplica,Temska,mislim da bi nula posluzila za Crnovrsku reku na Staroj planini.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
pecanje laksim priborom u ovom slucajau trojkom ima  i ativne strane a ti si ih marko pomenuo...rizik je uvek veliki da se riba izgubi pogotovu oko granja i kakvog krsa u vodi..ja sam izgubio lepih bassova ove godine bas zbog toga ,slabijim priborom vece ribe kontrolisu borbu..trojka mi isto nije mogla spasiti beg velikih klenova na drini u jacoj vodi,ode u granje za sekund...sve je to deo ribolova...ali kao sto rekoh pre #3 ne menjam ni za koji drugi stap..univerzalac...
nego mene muci sta ce 0 stap za gradac??? to ce biti mrcvarenje riba do iznemoglosti..kad udari kilasica bice kidaj tipet vuci rukom :hammer:

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Maricu pročitaj:

http://ultralightflyfishing.com/forum/viewtopic.php?f=66&t=7040

Vrh Dno