Prinudjen sam da revidiram prvu recenziju, tacnije kratki prvi utisak, o G3/Vibram. Ergo, ovo je iskljucivo moj licni stav i zakljucak izveden nakon ca. 10 dana x ca. 10 sati nosenja. Prvo estetski dozivljaj: cipele su mi se svidele na netu, na polici u radnji, u ruci, spakovane u kutiji, na nozi u radnji, kod kuce... ali na vodi sacuvaj Boze kako su mi ruzne. Nisam u stanju da pronadjem adekvatne reci kojima bih izrazio svoje gnusanje. Mala digresija, ja sam fanatik za cipele i one su mi najvazniji deo garderobe od kad znam za sebe, tu sam minuciozan do srzi. Kad pogledam dole, na nogama mora sve da pase ali kod ovih mi dodje da povratim, sreca pa sam u vodi ceo dan i ne bodu mi oci mnogo.
Odvratno, fuj.
Udobnost: Imam srecu da su mi obe noge u milimetar iste duzine, relativno uske tako da mi konfekcija uglavnom odgovara i ako negde ima problema pogodjene su mi obe noge podjednako. Nosim 44 i G3 sam uzeo 12 jer sam u radnji probao sa neoprenskim carapama i to je bilo perfektno. Sada sam ih nosio sa srednje tankim kompozitnim carapama i srednje tankim carapama od alpaka vune. Prvih par dana je bilo ok, stabilno, malo tesno u pocetku ali nakon
break in perioda krenula je cudna dinamika. Neopren se ugazio (nove pantalone) i danas mi je noga plivala levo desno samo je zvonilo! Cipele su osim toga, jezivo teske (mokre bar 5 Kg.!!) najteze od svih koje imam i to znacajno teze. Kad ih skinem mogu iz mesta da preskocim auto, dobio sam upalu svih misica na nogama, cak i nekih za koje nisam ni znao da postoje. Inace trcim, vozim bicikl, skije i snowboard kao manijak. Trebam li jos nesto reci? Kad hodam po asfaltu tako odvratno lupaju, poput vojnickih cokula, imam utisak da marsiram a jaja mi se tresu, amortizacija nula poena. Osecaj je kao da sam vezao dve drvene klocne za stopala. Toliko su visoke jer je djon debeo, mislim da bih lakse hodao na stiklama. Kad preskacem sa kamena na kamen pravi je rulet hocu li se docekati stabilno jer je gaziste ne proporcionalno visini cipele i jednostavno nije u balansu. U cipelama za snowboard se osecam kao u papucama na sofi ispred tv-a. Hodanje po ovom kamenju sa slike dole je avantura
par excellence, stradaju i kolena i kukovi, sreca imam dobro osiguranje.
Dobre strane: kvalitetna i robusna izrada (videcu koliko ce izdrzati - mada je to irelevantno s obzirom da ne nosim samo njih), Vibram Idrogrip djon bez ikakvih metala relativno dobro koci po kamenju u vodi, osim sitnog peska apsolutno nista ne prodire unutra, brzo se suse i drenaza je brza. Clanak stoji stabilno jer je sa svih strana odlicno zasticen a raspored veza je precizan kad stegnem pertle, gotovo kao u cipeli za skijanje. Izrazena nabudzena guma na prednjem delu kape je dobra jer stiti cipelu i nogu od kamenja ali je istovremeno nezgrapna i smeta jer kacim o sve na tlu. Tesko se navikavam da nogu podizem vise nego kod normalnog hoda. Cipele se lako nazuvaju i izuvaju. Prakticne ose na zadnjem delu cipela za lakse navlacenje ili nosenje medjutim stoje nabudzene ispod navucenih gravel guards.
Facit: Popularan model poznate sminkerske/snobovske firme koji nicim ne moze da opravda originalnu preterano visoku cenu. Moja ocena: od mogucih 5* dajem 2* Alternativa: Andrew, Patagonia, Korkers, Orvis.