Čisto šlihtanje*

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Lekcija broj 1 iz mušičarske psihologije​

Među svim ribolovcima, pa i mušičarima, postoji samo jedan razlog za zavist ili mržnju. Nas ne zanima kakva je nekome žena, auto ili novčanik. Ribolovca ne može ništa da pogodi kao uspeh ili boljitak kolege ili rivala (može biti i jedno i drugo) u ribolovu. Nikad nisam upoznao bilo kog sportistu, ribolovca, a ni mušičara, koji priželjkuje tuđ uspeh ispred svog. Svaki sportista želi da bude bolji ili najbolji. Sve što nije u skladu sa tim ciljem, najblaže ćemo nazvati neprijatnost, a najčešće je veoma bolno.
Kulturni smo i civilizovani ljudi, pa potiskujemo i prikrivamo tu prirodnu osobinu. Međutim, ako pokušamo da je potpuno zanemarimo, mušičarenje će prestati da bude sport, a mi ćemo ostati bez ikakvih ribolovačkih ambicija. Zato ja, posle 22 godine mušičarskog staža i poznanstva sa nekoliko stotina mušičara, znam da je uspeh ono što se u individualnim sportovima, poput našeg, nerado deli sa drugima.
  Dobar ribolovac je kao dobar jebač. Njega će rivali (kolege) uvek oceniti kao lošeg čoveka, ali ne zato što je zaista tako, već samo zato što trti ono što oni ne umeju. Naravno, niko to neće priznati. Zato se ja ponosim ogromnim brojem minuseva i malo me začuđuje i brine to što imam i najveći broj pluseva, iako ne mislim da sam najbolji mušičar na svetu.
A o svom stilu pisanja i govora itekako treba voditi računa. Ja se baš trudim da se prilagodim ukusu onih koji poznaju ili žele da upoznaju mušičarenje, a nimalo ne marim za one koji ovde samo zalutaju. Ubeđen sam da bi, kada bi svi prihvatili ovakav stil, ovo bio, ne najbolji mušičarski forum bivše YU, već celog sveta.
Dobrodošao nazad, 100ko! Nema potrebe ni da se šlihtaš, ni da kritikuješ članove foruma. Čitaj i piši o Belom Timoku, štapovima, muvama i dobrim ulovima. Ja, na primer, volim o tome.
Počni da brineš o adekvatnom priboru i muvama, kao i da tempiraš najbolje vreme za "bekstvo" iz Beograda ka jugoistoku. Pošto još ne znaš da mušičariš, slušaj i čitaj što više od onih koji znaju ono što bi i ti želeo. Ako si ti Beli Timok Fun Club member, znaš li ko bi morao biti predsednik tog kluba? Potrudi se da budeš dobar prijatelj sa onima koji će ti zaista pomoći i uštedeti ogromno vreme i novac, samo zato što si simpatičan.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
O presvetli proroče  ;)
Nikad nisam upoznao bilo kog sportistu, ribolovca, a ni mušičara, koji priželjkuje tuđ uspeh ispred svog. Svaki sportista želi da bude bolji ili najbolji. Sve što nije u skladu sa tim ciljem, najblaže ćemo nazvati neprijatnost, a najčešće je veoma bolno.

Naravno da niko ne priželjkuje tudj uspeh ispred svog, ali postoji nešto što se zove sportski duh. Znaš to otprilike izgleda ovako. Recimo ti i tvoj drugar igrate fudbal za 2 različita kluba nekad on pobedi nekad ti, ali ste ipak drugari i gotivite se. Nije poenta da ti mrziš nekog zato što je bolji od tebe i da ljubomorišeš već da stoički podneseš svoj neuspeh, a ako te uspeh tvog prijatelja ne ugrožava kao što je to slučaj u riblovovu, da mu čestitaš i da se sledeći put više podrudiš pa da ti budeš bolji.
Seti se olimpijskog gesla važno je učestvovati, a ne pobediti. Naravno da je lepo kad pobediš, ali gde bi tu bila čar ako bi stalno svi pobedjivali bilo bi dosadno.

Hvala ti na dobrodošlici. Nažalost za razliku od tebe koji si ovaj sajt više puta samoinicijativno napuštao ja sam to učinio zahvaljujući mom dragom kompjuteru. :doh:

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Da potpuno se slazem sa 100kom,a sto se tice sportskog duha--OBJASNICU
Kod mene nije vazno ucestvovati????
Ako idem unapred u bitku sa znanjem da cu je izgubiti bolje necu ni ici..?
Da se nelazemo vazno je pobediti ma koliko to drugi osporavali----
-----POZDRAV------

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
tacno tako blue fox, ali ipak pecanje nije od vitalnog znacaja za zivot tako da uvek idem i sa boljima od sebe-da nesto naucim.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Nisam spomenuo ni slucajno da osporavam tudji uspeh,niti da mi tesko pada kada je neko bolji pored mene,sta vise izuzetno mi je drago jer kao sto kazes ima sta da se nauci.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Da se nadovezem
Sa nekimko ce ti preneti znanje jasno i precizno
A ne sa kojekakvim (profesorom) koji ce u fazonu "ajde mali na vodu tamo bacaj ja cu reci dali je ok ili nije"
Pomeni to su DEDE

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Kod moj kompanjon iz ribolova lepo prođe, bez obzira da je to moj otac, prijatelj ili poznanik, meni je drago kao da sam ja imao uspešan dan. Kada sa dobrim prijateljima idem na pecanje uvek kažemo da SMO upecali to i to, ili ovako ili onao prošli. To se zove EKIPA!  8)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Naravno, postoje druženja i ekpie, ali ako se bar malo udubite u sportsko mušičarenje, biće vam potrebno što više rivala. Ne postoji ni jedan sport bez toga. Neki kažu da im je protivnik riba. Svašta! Zbog čega bi nedužna životinja bila neko s kim se čovek nadmeće. To je prikrivanje istine, koja kaže da čovek u sportskom ribolovu, plivanju, trčanju, skakanju... ima želju da se istakne kao najsposobniji među ljudima za neki izazov. Džabe ja skačem dva metra u dalj, kada moje komšije sve redom skaču po 7m. Nema teoretske šanse da budem srećan zbog toga, ako sam iole normalan čovek, pa još mužjak.
Puno puta sam mušičario sa kolegama koji redovno imaju slabiji ulov. Neki se nerviraju zbog toga i trude da što pre savladaju sve tehnike i upiju što više znanja, kako bi dosegli visok nivo. To su oni koji postaju uspešni mušičari. Međutim, ima i onih koji sve vreme insistiraju na tome da su kupili mušičarski pribor da bi udisali svež vazduh, razgledali ptice, radovali se tuđem ulovu ili zamahivali u prazno. Mene ne mogu prevariti, jer imam jednostavan test za takve. Jednostavno, pustim ih da ulove bar 100g više ribe od mene. Odjednom, počinju da mere svoj ulov sa mojim i počinju da (navodno) razmišljaju drugačije. Taj test uvek daje iste rezultate.
To je samo stvar prikrivanja ili razotkrivanja prirodnih nagona. Ja sam čovek koji voli da razotkriva najprimitivnije ljudske osobine i ne volim da sam okružen ljudima koji ih po svaku cenu potiskuju. Treba shvatiti da  savremen čovek treba da, dok boravi u prirodi, istakne svoje urođene osobine, a ne da ih i na tom mestu, prikriva.
Preporučujem mušičarima da, kao i uvek do sada, slobodno upoređuju svoj ulov sa kolegama (ili rivalima) i ne prikrivaju svoj ponos ili ljubomoru, u skladu sa ostvarenim ulovom, to jest, rezultatom. Ja to uvek radim. Onaj ko nas uči drugačijem pristupu našem sportu, negde debelo greši.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Mix ceo ovaj tvoj post se može opisati jednom rečenicom:
-Ko ima veći...?

Većina ljudi voli da ima što veći ulov to je apsolutno logično, ali nisu iskomplexirani i ne smeta im što je kolega upecao više ribe ili veću ribu od njih. Ne možemo svi u svemu da budemo najbolji. Neko je bolji u košarci neko u šahu, neko u muljanju sa parama, neko u švaleraciji, ima ljudi koji su vrhunski stručnjaci u svojim profesijama, a ima ljudi koji su odlični mušićari ali su u ostalim sferama života truba. Treba naći ravnotežu u svemu i naravno uvek težiti ka tome da budeš što bolji u tome što radiš, ali ne preterivati!!!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
100ku za podpredsednika!  :D

Inače, svi smi mi pomalo u pravu, pa i Mix kad kaže da je lepo biti prvi, makar u svom selu...  :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Kao po starom običaju, ispade da ja pokušavam da se hvalim, jer sam bolji mušičar od 100ke i Gocija, koji tek treba da počnu da mušičare. Promenite malo sliku u svojoj glavi. Evo primera:
Zamislite šta oseća mušičar koji dvadesetak godina mušičari lipljene na Limu i živi pored te reke, a poznat je kao ekspert i pojavi se neko iz Niša ili Pirota, ko nikad Lim nije ni video i počne serijski da vadi krupne lipljenove, kao niko ranije. Zamislite ovu sliku, kao izmišljeni primer.
Zamislite šta može da oseti ponosni niški mušičar ako dođe neki Beograđanin i svojim muvama počne da vadi kilaše iz Nišave, tu gde ovaj ni jednog od preko 200 g nije izvukao.
Nećete mi valjda opet reći da među mušičarima i ostalim ribolovcima nema ljubomore?
Kada bi neko navatao više ribe od mene na Nišavi, ja bih mu svaki dan na ovom forumu po jedan minus davao. Pa još kada bi mi svaki dan kenjao kako se to radi, ja bih još petoricu nahuškao da ga bombarduju minusevima.
Tako ja objašnjavam svoje minuseve, zbog kojih je i otvorena ova tema. Em vatam, em pišem kako se to radi. Gadna kombinacija.  :hammer:

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
157
Potvrđujem Mixovu priču. On pada u tešku depresiju kad neko uhvati više ribe od njega. A još teže podnese kad ništa ne uhvati. :doh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
100 % tačno, ako izbacimo ovo "tešku". Jedino se radujem kada neko ostvari ulov za koji sam i ja zaslužan. Inače, uopšte mi nije po volji da bilo ko drugi vadi i na bilo koji drugi način maltretira ribe iz reka koje posećujem.
Ne mogu da poverujem da je bilo ko srećan kada, na primer ja, povadim ili iznabadam, silne ribe, a on sutra treba tu da peca. Takvog mušičara još nisam sreo. Ima onih koji mogu to "na nogama" da podnesu, ali više je onih koji ne mogu (od mene-nikako) da sakriju zavist i gutanje knedli.
Samo, to je dobro. Najgore što može da zadesi naš sport je da se pretvorimo u gomilu flegmatičnih bacača muve u dalj ili kolekcionara skupocene mušičarske opreme. Nama ovaj sport treba da donosi što više osećaja koje u svakodnevnom okruženju, porodici, školi ili poslu, potiskujemo. Bez ljubomore na boljeg sportistu, nećemo osetiti ni ponos kada smo mi bolji.
Da je sport u nadmetanju samo sa ribom, izmislili su mušičari izgoreli od neispunjene želje da budu uspešni u poređenju sa drugima. Kao što se ne može nadmetati medved sa mačkom, ili slon sa konjem, kao ni baba i žaba, tako se ne može nadmetati ni čovek sa vodenim životinjama. Mogu se upoređivati samo ljudi, međusobno, u tome ko će uloviti više i dokazati da je bolji sportista ili lovac (ovo se može protumačiti i kao bolji mužjak-jebač). Zbog toga se neoprostivim grehom u sportskom ribolovu smatra izmišljanje ulova ili prikrivanje njegove stvarne veličine.
Mušičari sveta, neka vam cilj bude da postanete najbolji i najveštiji, što znači, najuspešniji. Budite ponosni kada ste od nekog bolji, a ljubomorni kada ima boljih. Ne dozvolite da postanete deo sve brojnijeg pokreta onih koji su nezainteresovani za bilo kakav rezultat u svom sportu i teže da mušičare odvoje po daljini izbačaja, broju potrošenih novčanica, lepim muvama..., a ne po ulovu, jedinom rezultatu lova veštačkom muvom.

Vrh Dno