Da li je preživela Tara?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Prošle jeseni je na ulazu Tare u Nac. Park Durmitor veliko klizište preprečilo reku Taru. Nekoliko dana Tara nije ni tekla nizvodno od tog mesta. Kada je napokon probila prirodnu branu ponela je strahovit mulj i bila je potpuno mutna, sivobraon boje. Da li je preživeo tarski lipljen, pastrmka i mladica? Zna li neko odgovor na ovo pitanje?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Dobro pitanje, vec smo na to i zaboravili!!! Ima li nekog iz blizine aktivnog na sajtu!!!

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
Ja pretpostavljam da su ribe uspesno prebrodile ovu prirodnu katastrofu ,ali ono sto sam letos video kada sam bio u Bastasima i raftingu Tarom tesko da ce da prezive
podvodne puske,dinamit(ovo istina nisam video ali sam cuo),mreze ,tirolac - a cuvara nigde nema mozes da radis sta hoces blago receno RASULO

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Ljetos sam i ja posetio Taru , i o istom dogadjaju pisao na sajtu, i mogu da potvrdim Saletov post, 4 dana ni jednog cuvara a price lokalaca su za neverovati , tirolac je tamo najmanje zlo :(

veso

Newbie
Učlanjen(a)
14.05.2007.
Broj reagovanja
0
Upravo se spremam da poslije duže pauze kampujem na najatraktivnijim mjestima u CG, Zaista ne znam koliko je ribe uginulo prilikom odrona brda, želim da vjerujem da nije mnogo.
Začudio sam se stanjem tj. nebrigom za riblji fond u Tari. Prije 15-ak godina nije bilo tako. No Tara nikad nije ni bila posebno bogata ribom. Pretpostavljam da ste mlađi ljudi, ja imam 53 god. pa ako ima starijih koji su bili u nekad slobodnoj Pivi, potvrdiće da je vrvjela ribom. Tara ni približno. Pošto se lično uvjerim, podnijeću vam raport i moja zapažanja ;)

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
veso je napisao(la):
Upravo se spremam da poslije duže pauze kampujem na najatraktivnijim mjestima u CG, Zaista ne znam koliko je ribe uginulo prilikom odrona brda, želim da vjerujem da nije mnogo.
Začudio sam se stanjem tj. nebrigom za riblji fond u Tari. Prije 15-ak godina nije bilo tako. No Tara nikad nije ni bila posebno bogata ribom. Pretpostavljam da ste mlađi ljudi, ja imam 53 god. pa ako ima starijih koji su bili u nekad slobodnoj Pivi, potvrdiće da je vrvjela ribom. Tara ni približno. Pošto se lično uvjerim, podnijeću vam raport i moja zapažanja ;)

Ja kasnim dosta, ali tema je veom bitna.
Veso, da li imas nekih novosti?

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Mesto zlocina! Posto vec cetiri godine odlazim na Durmitor da planinarim, potrudim se i da posetim Taru malo se brcnem(smrznem se kao  :-\...) i uzivam u lepoti a ove godine sam i splavario.
Prosle godine spustim se u kanjon sa ostakom ekipe u Selo Tepce koje se nalazi na obali tare. Brckamo se mi tamo a blizu nas neki lokalci koji su strpljivo sacekali da krenemo i kad je ostalo svega par ljudi oni bez ikakvog blama bacise dinamit u vodu pocese da skupljaju mrtvu ribu! :mad: A ove godine po zavrsetku splavarenja pokupim stap i bez ocekivanja da cu uhvatiti nesto pocnem da se setam uz taru i da bacam varalicu, lokacija je Scepan polje mesto gde se Piva i Tara spajaju i prave Drinu. Prolazim poret terase jedne kafane na obali a lik se dere jarane, jarane dodji da ti dam jedan "zeleni plovak" ivuces osigurac i bacis ga i imas ribe koliko hoces!
Eto jedan mali uvid sta se desava na Tari. Inace reka i kanjon su cudo nevidjeno to preporucujem svakom da poseti.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mozda bih i posao u nekim sumnjivim trenucima  :lud: ako bi mesto "zelenih plovaka" ili nobelovog mamca mogao da se igra paintball, ovako mi se ne rizikuje  :hammer:
Price o tome da je krivolov nemilosrdan i bez mere vec su folklorne; bilo je naznaka da kolasinsko udruzenje zadovoljavajuce pokriva teritoriju svoje opstine cuvanjem, a pokojni divan Trebaljevac Vladimir Lale Perovic mi je o svojim mladim danima na Tari, ali i kasnijim goscenjima prijatelja sveze ulovljenim lipljenima, svakom gostu po jedan, kadgod se najave dan ranije, sa zadovoljstvom pricao, kao sto je tmurno pominjao vec i on, pre 4 - 5 godina, podvodne puske i mirne mladice pod stenama. Dakle, Tara mozda nije bila bogata kao Piva, kako Veso kaze, ali ni pustosena kao sada, kako vi koji ste bili skoro svedocite. A brda su padala u Taru i padace, ali ona nece zatrti ribu, ni tu, niti igde drugde. Da je tako, vec bi sve ribe izumrle.

VELJKO

Senior member
Učlanjen(a)
17.05.2008.
Broj reagovanja
12
Na zalost Tara je sve manja zabavna za ribolov...mnogo godina sam je obilazio i provodio prelepe trenutke na toj reci ..ali zadnih godina cak i Kolasin nije uspeo da sacuva onu ribu koju su imali pre mnogo god...moje razocarenje je  veliko..a reka je prelepa i imalo je mnogo ribe tamo pre...

Vrh Dno