Da li si purist?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Iako se pre njega lovilo suvom musicom mnogi i dan danas smatraju da je Frederic M. Halford otac musicarenja suvom. On svojom prvom i najpoznatijom knjigom Floating flies and how to dress dem, iz 1886 zapocinje pravi mali rat protiv onih koji upotrebljavaju mokre ili nimfe, nazivajuci cak takav nacin lova nemoralnim. Za njega i njegove ucenike( poznati kao puristi) postoji samo jedan jedini nacin pravog sportskog musicarenja: suvom i to uzvodno zabacivanje.
            Danasnji puristi koriste samo suve i emergere koji plivaju u vodenom filmu bez ogranicenja u zabacivanju ( iako i sad ima u Engleskoj purista veoma odanih Halfordovom nacinu musicarenja).

Za sebe bih rekao da sam 90% purist. Onih desetak mi odnosi mokri March Brown i Invicta ( retko)  Nimfe volim da vezujem ali mi ih riuka retko odabira pored reke. Vise volim da izazovem ribu na povrsinu nekim atraktorom nego da je jurim po dnu. A vi?

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ni blizu!  :blush:

Obožavam da na rekama lovim krupne pastrmke strimerima. Posle 16 godina varaličarenja, navučen sam na to da mi riba udari silovito, što jače to bolje, da izbije štap iz ruke kad tresne i da me izuje iz cipela. To mi je nekako mnogo veći trip nego kad je unapred vidim dok se podiže ka suvoj mušici, pa sam spreman...

A posle udaraca, kada je riba na štapu, mnogo mi je zanimljivije ako je upecana na suvu muvu, jer je štap slabiji, predvez tanji, plus udica manja pa postoji veća šansa da se otkači. Sa priborom koji koristim za lov strimerima borbe nisu baš neizvesne...

Kada pecam na nimfe najčešće koristim indikator i to pecanje poredim sa pecanjem na plovak, i nimalo ga ne cenim. Ali je to često najproduktivnija metoda na potocima gde pecam, pa je često koristim, iako se ne može reći da uživam pecajući na nimfe. Zadatak koji sam sebi postavio je da se što pre odviknem od upotrebe indikatora kao plovka, dok protiv indikatora koji se koristi samo za detekciju udaraca nemam ništa protiv.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Iako nisam lovio salmonide mušicom,moje je mišljenje da ovakav način mušičarenja i treba da ostane pripadnost 19.veka!Kada sam prvi put pročitao nešto o ovom načinu ribolova,pripisao sam to engleskom bizarnom poroku da u svemu moraju pronaći nešto od čega bi napravili tradiciju.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Cika englez spomenuti svakako jeste doprineo razvoju musicarenja I s akscentom na suvu musicu ali I uveliko navukao snobovski karakter koji je dodatno podvucen od strane njegovih sledbenika. Koliko god da je hteo da oplemeniti ovo omalovazavanjem drugoga je uradio isto tako I stetu u shvacanju pojma musicarenje ili ti fly fishing. Bogat covek sa puno vremena moze kako hoce. Treba postivati sve te njegove napore I doprinose, zivio je za ff ali... ;) nije ni sve bas tako kako je on zamisljao. Ja za sebe kazem da sam purist 100% ali za mene to znaci da lovim samo musicarskim priborom I tehnikom sve ribe koje su mi po volji.Nikako pa nisam puris tj. da se ogranicavam samo povrsinskim imitacijama odredjenih insekata.I ja mnogo cesto forsiram suvu ako lovim ribe koje se hrane na povrsini jer mi je neverovatan dozivlj gledati dok riba izranja te kupi suvu musicu sa povrsine.To je za mene vrh vrhova u musicarenju ali nije jedina planina I jedini vrh ;) na koju se mi valja penjati.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Ja obožavam kad mi Bucov pokupi suvog Gurglera sa površine  :drool:

No stvarno bez šale mušičarenje suvim muvama  sa laganim štapom i bez opterećivanja sistema ,dok se lipljan i pastrmka hrane po površi je stvarno nešto najlepše što se može doživeti na nekoj kristalno čistoj  reci ili potoku ..

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
citam ovu temu i razmisljam.....ko je purist i cemu ta podela?od skora se bavim musicarenjem i hvatao sam na suvu,kao i na strimera...a planiram da se oprobam i sa nimfom........po meni,treba biti sto svestraniji da bi upoznao tehnike do tancina,da u svakoj datoj situaciji mozes da se nadmudrujes sa ribom......po meni,biti purist u tom prvobitno suvo-musicarskom smislu.....i nije neka opcija.... ???

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Nisam nikako! Čak se i ne sećam kada sam poslednji put pecao suvom mušicom. U zadnje vreme mi je nekako mnogo bliži lov strimerima. Volim mušičarenje suvim mušicama ali ga retko praktikujem.

drogi

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2008.
Broj reagovanja
1
Musicarenje=imitiranje prirode tj. insekata i riba za mene...
Na klena 95% idem suvom
Pastrmka 99% nimfa i 2% strimer
Covek koji nemenja misljenje je tvrdoglav i ogranicava se... za tim nema potrebe...
Ja uzvima u svekom musicarenju cak i ceskom metodom koju mnogi nepodrzavaju...
Sloboda izbora

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
mito, pa dvojku prepolovi i jednu jedinicu prihvati kao imaginarnu jedinicu...matematika je čudo :hammer:.

Vrh Dno