Da se ja pitam bilo bi ovako...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Svi mi ponekad poželimo da utičemo na svet oko sebe. Voleli bi da smo selektori fudbalskih reprezentacija, predsednici vlada, kraljevi, gazde u kući, pa i "ministri za sportski ribolov". Kada bi nam bila data ta vlast u ruke, svi problemi bi se lako i brzo rešili.
Ja sam se jutros probudio razmišljajući o tome i zapisao sledeće:

Da se ja pitam bilo bi ovako:

1. Zabranio bih svaki ribolov na izvorišnim delovima svih pastrmskih reka
2. Dozvolio bih ribolov samo mušičarskim priborom na većini pastrmskih reka
3. Bilo bi obavezno polaganje ispita, tj. poznavanje života riba, propisa ribolova, pravilnog oslobađanja ulova... za sve ribolovce.
4. Ukinuo bih najmanju dužinu ulovljenih riba, štiteći krupne (a ne sitne!) ribe od izlova
5. Dozvolio bih sportskim ribolovcima da rade šta hoće sa ribama koje su već ubili
6. Zabranio bih lov ribe trokrakim udicama
7. Proširio bih mušičarske revire na takozvane tople vode
8. Napravio bih specijalne revire (akumulacije) za mrežaroše, dinamitaše i ostale nesportske ribare, gde bi dobro plaćali za svoj «hobi», od kojeg su neizlečivi
9. Zabranio bih prihranjivanje riba
10. Dozvola za spotski ribolov bila bi jeftina, a vode bi čuvala specijalna služba MUP-a, a ne takozvani ribočuvari, koji su praktično nesposobni za to

Sad ne mogu da se setim ili smislim još neku «mudrost». Siguran sam da će ove ideje mnogi razumeti i prihvatiti, ali pouzdano znam da će mnoge zbuniti ili čak iznervirati.
Malo ste se uspavali. Hajde malo da raspravljamo (ne i svađamo) o idejama za poboljšanje sportskog ribolova i mušičarenja.

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
Iako nisam iz Republike Srbije potpuno se slazem sa njihovim programom koji sam procitao na ovim stranama i mislim da on vec u startu rjesava velik broj gore dotaknutih ideja na logicniji i pravno vredniji nacin, stoga nema potrebe da jos dodatno se raspravlja imate program pa ga svojom saglasnoscu provedite u stvarnost da Vam i mi iz Bosne dodjemo u goste na bogate vode bilo tople ili hladne.

Pozdrav S Ilija

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Delimicno mogu da se slozim sa tvojim predlogom. Ovih 10 stavki koje si nabrojao su toliko neprihvatljive da je to strasno. Nikad se nisam bavio nametanjem svog stava, ali sam se do kraja borio i boricu se da odbranim svoj! Posto je ovo tema u kojoj je dozvoljeno raspravljanje onda neka tako i bude.

Odgorovi na tvoje predloge:

1. Delimicno mogu da se slozim, sa ovom stavkom.

2. Nikako ne mogu da se slozim, u ovoj zemlji posteno dozvolu placaju plovkarosi, varalicari, musicari....sve u svemu sportski ribolovci, kojima je potrebno omoguciti da uzivaju u onome za sta su platili, ni malo nije posteno uraditi takvu glupost i dozvoliti da u lovu salmonida uzivaju samo musicari. Postoje reke na kojima je nemoguce obavljati musicarenje, male su, obrasle...to su idealni tereni za one koji bi voleli da varalicare, a takvih reka je mnogo. Vece reke koje su dovoljno siroke i pogodne za musicarenje treba ih staviti pod taj rezim. To je sasvim normalno, mislim da je pametno salmonidne reke staviti pod rezim C&R, strogo cuvati i sacuvati, a za one koji vole da kolju, postoje manja vestacka jezerca, pa cak na pogodnim mestima iskopati manja vestacka jezera, poribiti kalifom ili nekom drugom ribljom vrstom, dozvoliti ribolov uz dnevnu dozvolu (dovoljno visoku da bi to jezero moglo da zivi), a svaku uhvacenu ribu moguce odneti uz placanje trzisne cene po kilogramu. Mnogo je ljudi koji zive u takvim predrasudama da su ribe koje su sami uhvatili nekako sladje od onih kupljenih u ribarnicama.

3. E ovo je vrlo dikutabilno pitanje, Mix je delimicno odgovorio na ono sto je mislio, sa ovim moram da se slozim, ali i da dodam. Prvo u skolama bih uveo obavezan predmet ekologiju, od prvog razreda do zavrsnog u osnovnim skolama, bas iz razloga sto ocuvanje zivotne sredine treba da postane sveobuhvatna opsta kultura. Sada je to vrlo jadno ubaceno kroz nekoliko lekcija iz biologije. Decu treba voditi na izlete u pridodu, kako bi na najlepsi nacin doziveli bogatstva koja su nam na dohvat ruke. Sto se tice polaganja ispita, sa tim se slazem, ali da bi nesto polozili prvenstveno je potrebno omoguciti sticanje znanja, znaci moraju se otvarati skole u ribolovnim udruzenjima, na kojima ce se najpre deca, zainteresovala za jedan od najuzbudljivijih sportova, a pre toga nauciti ih osnovnim cvorovima, nacinu montiranja pribora,.... i omoguciti prve ribolovne korake na vodi uz obavezan nadzor instruktora. Deci mladjoj od 15godina treba davati besplatne ribolovne dozvole uz obavezno pohadjanje skole ribolova.

4. Prvo lovna duzina je jedna glupost! Ukoliko bi vode stavili pod rezim C&R, lovne duzine ne bi nam bile potrebne, jer je najpametniji nacin za one koji vole da nose ribu ona vestacka jezera pa cak i neke manje reke, gde mozes da lovis pod posebnim uslovima, a ribu po trzisnoj ceni da ubijas.

5.Sportski ribolovac nije onaj koji ubija ribe, a narocito prodaje!!! Toliko glupa teza da je suvisno bilo sta dodavati ili komentaisati.

6. O ovoj tezi necu posebno komentarisati, danasnje varalice su uglavnom izradjene sa trokrakim udicama, dakle, ovim bi ti zabranio ribolov varalicarima sto je besmisleno. Zna se koliki je stepen ostecenosti ulovljene ribe varalicom, zbog toga za takve ribolovce treba povecati cenu dozvole kako bi se sve drzalo pod kontrolom. Obavezan C&R.

7. Nije los predlog za one koji to vole da rade, svakako treba napraviti barske revire gde ce oni koji vole da musicare stuku, bodorku, babusku..... uzivati uz obavezni C&R.

8. Ovo nije hobi vec kriminal. A krminalcima nije mesto na vodi nego iza brave.

9. Jos jedno besmislena teza, ovo nema veze sa musicarenjem, ali sa plovkarenjem svakako. Ribolov bele ribe na plovak je besmislno izvoditi bez prihrane. Tako da je ovo neosnovana tema.

10. Ribolovna dozvola ne moze da bude ni jeftina ni skupa, vec tacno onoliko vredna onoga sto se za nju nudi. Ovo je vrlo diskutabilno pitanje i mnogo faktora utice na visinu dozvola za "Sportski ribolov". Sve dok se ne usvoji zakon o koncesiji bice ovako kako je sada. Jedan ribocuvar nece sebe i svoju porodicu, a narocito svoju imovinu izlagati opasnosti zarad pisanja neke pirjave za ubijanje ribe ispod mere ili sl. za nekih pisljivih 10.000-15.000din. Sve dok se ne usvoji predhodno navedena dopuna zakona, nista od onoga sto bi zeleli da imamo, necemo videti. Po meni ribolovna dozvola ne bi trebalo da bude ispod 100e jer je ekonomski neopravdano da bude jeftinija, a najvaznije da ribolov nije socijalna kategorija, vec sport! Treba se ugledati na zemlje iz okruzenja koje uspesno posluju, a mi hocemo da budemo najpametniji, da sve znamo, zato nam je stanje ovakvo. Prvo sto se kod vecine ribolovaca komentarise o ceni dozvole je, "uh ja moram da uhvatim 50kg ribe da prodam i izvucem troskove." Ej bre ljudi ne placamo mi dozolu da bi prodavali ribu nego da bi uzivali u ribolovu to su razlicite stvari.

Da ne bude drugacije, da neko ovo protumaci kao svadju ili prepirku moram da nagovestim da je to moje licno misljenje, svako ko se ne slaze samnom neka to argumentovano iznese, sve se prihvata!

bojan

Junior member
Učlanjen(a)
14.03.2007.
Broj reagovanja
0
Svaka čast Sumadinac,vrlo zrelo i pametno razmišljanje!!

bojan

Junior member
Učlanjen(a)
14.03.2007.
Broj reagovanja
0
Slažem se i sa tobom Mix, samo mi se stavke 4,6,9 čine malo ....ne znam koliko imaju smisla.Da i tvoja četvrta točka mi nije jasna pogotovo.Što si pod tim mislio?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Mrzi me sad da objasnjavam zasto, ali kao solidan poznavaoc zivota riba i stanja na nasim vodama, veliki sam pobornik postovanja ribolovackih propisa, ali i najveci protivnik Catch & Release filozofije. Verujem da cu biti pokretac nekog pokreta suprotstavljenog primitivnom maltretiranju zivotinja, ubadanjem i zamaranjem skoro do smrti, neduznih zivotinja. U stvari, prvo sto cu potraziti na Internetu su moji istomisljanici sirom sveta, protivnici Catch & Release izivljavanja, zapadni strucnjaci cije sam tekstove puno puta citao.
Toliko o Sumadincevoj ideji da sve reke budu "zasticene" C&R-om.
A sad da odgovorim Aspu. Njega cudi to sto bih ja stitio maticne ribe, a ne mladj. Evo veoma prostog objasnjenja. Zamisli reku. U jednom viru imas 300 pastrmki od po 15 cm, 50 od po 25 cm, 10 od po 30 cm i samo 2 od po 45 cm. Zar nije najbolje da ribolovac koji to zeli ponese najmanju, a ne najvecu koju ulovi?
Pod 6, su trokrake udice. Odlican nacin da se riba probusi na tri ili sest mesta! To i nije toliko strasno ako ribolovac ubije ulovljenu ribu. Ali ako mora ili zeli da je oslobodi, pocinje strahovito maltretiranje te zivotinje. Izvacenje 6 udica iz usta baesne pastrmke zahteva cvrst stisak i dugotrajno kopanje po njenom zdrelu i ustima...
Pod 9 je prihranjivanje riba. Ubacivanje prihrane (hleba, mirisa i ostalih gluposti) u zatvorene vode dovodi do veoma ozbiljnog zagadjenja tih voda. Najcesce, ribe i ostali organizmi ne pojedu to sto ribolovac ubaci i pocinje razvoj organizama kojima ce se sigurno dopasti. Bakterije, alge... Prenamnoze li se, voda ce promeniti boju, kolicinu kiseonika i mnogo drugih osobina, sto moze da dovede do nepovoljnih uslova za mrest, pa i zivot nekih vrsta riba...

simon

Junior member
Učlanjen(a)
05.09.2006.
Broj reagovanja
0
1.Kako majketi mislis da nabodes ribu na 6 mesta??????
prvo i prvo ona uzme jednu trokrtaku stomacnu ili repnu i ona se gotovo nikad ne nabode sa sva tri kraka u usta(bar se menu to nije desavalo)vec jedan, eventualno 2!!!
2.Slazem se i ja da treba stititi velike a ne male ribe jel velike ce jednim mrestom visestruko obnoviti populaciju ulovljene sitnine.
3. gde si ti video vir sa toliko pastrmke,kamo srece da postoji.pa ta od 45 pojede sve manje ribe.
toliko o tvom poznavanju zivota riba...

misha

Junior member
Učlanjen(a)
03.01.2006.
Broj reagovanja
0
Potpuni Catch & Release kod nas je po meni totalno nemoguc. Mozda je bolje uvesti minimalnu i maksimalnu meru kako bi se zastitio podmladak ali i maticni primerci riba.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Moram da napisem samo jednu stvar sa jednim okom.
Simone druze bolje citaj i uci i ne komentarisi materiju gde si slab!
Ja se sa nekim stavkama slazem sa nekim NE ali moje misljenje za par dana kada mi bude bolje!

simon

Junior member
Učlanjen(a)
05.09.2006.
Broj reagovanja
0
Da znao sam da ce me neko odnah nabosti onde gde sam tanak i onde gde najvise boli.
Laki bas ti hvala postigao si ono sto si hteo.
Inace jedan sam od retkih koji se moze pohvaliti da sam prohodao sa stapom u ruci,isao sam sa caletom i stricem u ribu od kad znam za sebe.tako da mi malo ko moze popovati o pecanju na plovak,olovo i varalicu.u musicarenju sam nov al i tu brzo napredujem.INACE U MOM POSTU NE PISE NISTA O MUSICARENJU VEC O OSNOVAMA"POZNAVANJA RIBA I NJIHOVOG ZIVOTA".
I osnovno nisam hteo uvrediti MIX-a samo da mu malo otvorim oci.smejace mu se neko!
A VI OSTALE KOLEGE NAVALITE NAPADAJTE I ZEZAJTE ME DOK MOZETE AL ZNAJTE, BICE DANA ZA MEGDANA, MOJI DANI TEK DOLAZE!!!!!!!!!!!!I VI STE NEKAD BILI POCETNICI SAMO SE TOGA NE SECATE!!!!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Druze smanji dozivljaj malo, niko te ne napada, iskreno bas me zabole da te vijam po forumu i zajebavam, imam nazalost prece stvari u zivotu da radim. Ja sam ti dobro namerno napisao da ne komentarises nesto sto sam nezans dovoljno, ali tvoja mladost dolazi do izrazaja. Naravno da tvoje vreme tek dolazi, pametno ga iskoristi, ne nerviraj se previse jer to nije zdravo!

bojan

Junior member
Učlanjen(a)
14.03.2007.
Broj reagovanja
0
Slažem se sa mishom da bi trebala postojati minimalna maksimalna mjera za zaštitu riba i to bi bio po meni najpametniji potez.Ali moram reći opet da prema teoriji koju iznosi Mix o mjeri riba,mala riba ili bolje reći MLADA riba već u samom startu nije ekvivalentna onoj velikoj,tj nema pravo da naraste i jednog dana postane debela i velika,da raste,da se mrijesti..A

bojan

Junior member
Učlanjen(a)
14.03.2007.
Broj reagovanja
0
Objašnjenje za prihranu u zatvorenim vodama,Mix sad mi ima više smisla,tako da se zahvaljujem na objašnjenju,ali bi volio da mi daš neki sajt ili stranicu na netu gdje bi to mogao pročitati i proanalizirati tu podtemu.
Istina da pastrva osjetljiva na maltretiranje, ali da li se te trokuke udice odnose samo na pastrvu ili druge ribe,ako samo na pastrvu,onda bi to moglo donekle proći ali opet su tu zakinuti varaličari(možda samo jedna trokuka,bez kontrakuka na varalici..?)
P.S. Veliki Mix nemoj da se ljutiš ili osjećaš uvrijeđenim,nemam tu namjeru nego želju da diskutiramo i mijenjamo mišljenja!(ovo vrijedi za sve članove ove teme!)

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
E ovako moram prvo Mixu da odgovorim na ono o C&R vodama. Prva stvar za koju cu se zalagati jeste da se borim protiv mesara, robolovaca iz koristi, onih sto trguju ulovljenom ribom navodno kao sportski ribolovaci. E posto ce uskoro biti usvojen zakon o koncesiji, pa ce svaki gazda odrediti pravila igre na vodi, na kojima sigurno nece biti mesta za gore navedene "alase". Posto ce doci do utrkivanja, ko ce bolju reku da uzme, jer je ribolovni turizam kovnica novca samo sto neki toga nisu svesni, svaka reka ce biti "izdata"! Tako da nece biti tradicionalnog davljenja riba u kesi, u mrezama, odnosenja pastrmcica, klencica i stukica ispod mere i sto mi je najdraze prodavanja ribe! Joj sto volim ovo da kazem.

E sada ko koliko zna o varalicarenju nije mesto ovde da se raspravlja, Simone forum iskoristi da postavis pametna pitanja posto si pocetnik u musicarenju kod tebe postoji hiljadu i jedno pitanje za kojima place forum, zajebi prepirke i okreni se onome sto te zanima!

Moram par reci da kazem u vezi trokrakih udica. Taj nacin ribolova se nikada nece ukinuti niti steti ribi. Mnogo je lepse nakon zamaranja ribe nezno joj otkaciti troktaku, a ne trokrake, koje se najcesce zavijaju u ribu sa jednim eventualno sa dva kraka, u ekstremnim slucajevima sve tri (ali to samo kod manjih primeraka, ali za iskusnog varalicara oslobadjanje ribe od toga predstavlja rutinu). Mnogo lepse je tako umorenu ribu nezno vratiti u vodu nego u kesu, znam i ja da je potocara 10e po kilu i da je odlican biznis, zato je najbolje trpati u kesu, E PA NE MOZE TAKO!!!! Da ta riba ne moze da opstane do sada bi Djetinjom plivale mrtve potocare i klenovi,....glupost. Svaka riba treba da dobije sansu da prezivi, kolika joj je sansa to zavisi od ribolovca, ako naidju budaci kao gore navedeni koji kupe kao usisivac sanse su joj da umre u vrelim dubinama najlonske kese 101%, ali ako se nadje na udici savestnog ribolovca, sanse su joj mnogo vece cak u 95% slucajeva riba prezivi.

Sada nekoliko reci o onom prihranjivanju, neki ljudi se nadju ugrozeni na vodi ukoliko plovkarsi koriscenjem razlicitih primama na belog crvica mlate bodorku ili babusku, za razliku od onih sa mahacima. Poraz je tezak ali ma koliko bio bolan treba to gledati sa vedrije strane! Druga stvar da primame negativno uticu na ribu sada ne bi bilo sarana, skobalja i babuski ugojenih kao svinje na Sjenickom jezeru da nije ribolovaca i prihrane hlebom. Nije to lavor da ukoliko se baci kugla hleba, voda se zagadi, to je toliko smesno da nemam reci.

ducia

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2005.
Broj reagovanja
0
1. Zabranio bih svaki ribolov na izvorišnim delovima svih pastrmskih reka
OVO JE OK (zastita pastrmske mladji)

2. Dozvolio bih ribolov samo mušičarskim priborom na većini pastrmskih reka
MENI JE I OVO OK (ali samo zato sto postoji ono "na vecini", znaci ostavlja se mogucnost drugim ribolovcima da na nekim rekama "utole svoju zedj")

3. Bilo bi obavezno polaganje ispita, tj. poznavanje života riba, propisa ribolova, pravilnog oslobađanja ulova... za sve ribolovce.
MENI OVO NE PADA TESKO ALI MISLIM DA NIJE SKROZ OK (iz prostog razloga sto bi ribolov onda postao polu-profi ili profi kategorija a ne hobi. Ipak mislim da je to vise stvar ribolovacke kulture i opsteg obrazovanja nego obaveza)

4. Ukinuo bih najmanju dužinu ulovljenih riba, štiteći krupne (a ne sitne!) ribe od izlova
ISKREN DA BUDEM NEMAM NEKI POSEBAN STAV (razumem i ovu mix-ovu ideju isto kao i druge ideje koje su iznete. Ja sam ipak pre za C&R (tako se i ponasam))

5. Dozvolio bih sportskim ribolovcima da rade šta hoće sa ribama koje su već ubili
NE SLAZEM SE (kao sto rekoh nisam pristalica profesionalizacije ribolova a ova "uredba" bi mogla do toga da dovede)

6. Zabranio bih lov ribe trokrakim udicama
OVO JE (izvini mix-e) TOTALNO BESMISLENO (moj stav se uglavnom poklapa sa onim sto je vec izneto od strane kriticara ove stavke u prethodnim postovima)

7. Proširio bih mušičarske revire na takozvane tople vode
TOTALNO PROTIV (ko zeli da peca na toplim vodama moze, nek izvoli, ali da se te vode cuvaju samo za musicare, nema smisla)

8. Napravio bih specijalne revire (akumulacije) za mrežaroše, dinamitaše i ostale nesportske ribare, gde bi dobro plaćali za svoj «hobi», od kojeg su neizlečivi
OVO NECU NI DA KOMENTARISEM (ovim bi dao potpuni legitimitet kriminalcima)

9. Zabranio bih prihranjivanje riba
AKO SE MISLI NA PASTRMSKE REKE ONDA MOZDA I DA BUDE OK (a ako se misli na sve vode onda mislim da je ovo apsurdno. Treba dati i drugima (sarandzijama...) priliku da uzivaju)

10. Dozvola za spotski ribolov bila bi jeftina, a vode bi čuvala specijalna služba MUP-a, a ne takozvani ribočuvari, koji su praktično nesposobni za to
SA OVOM STAVKOM SE NAJVISE SLAZEM (mislim da su oba predloga potpuno logicna. Verujem da bi ukupan prihod od dozvola na godisnjem nivou bio veci jer niko ne bi rizikovao da zaradi "fleku" u dosijeu za male pare i vise ljudi bi placalo, a i onako vec pustose reke (sa tim "ekstra" novcem moze vise da se poribi). Ovaj drugi deo je potpuni pogodak. MUP i to 0-24 7 dana u nedelji. Sve krivolovce u zatvor gde im je i mesto (bar na par sati da se pokenjaju))

I jos dodati:
11. Ekologija u skolama
Neko je ovo vec rekao ali nije dodato u "zapovesti". Ljudi ovo nam je neophodno da bi stvorili svest o "kvalitetu" prirode i time je ocuvali.

Vrh Dno