Da se ja pitam bilo bi ovako...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Odlični komentari! Ducia je dodao i jednu svoju ideju, a trebalo je svi da iznesu svoje ideje. Naslov "Da se ja pitam..." nije se odnosio samo na Mixmastera. Treba dodati što više pametnih ideja
Dobra je ovo tema. Ono što je dobro neke nervira, no to je sasvim normalno.
Napisah da bih ja zabranio trokrake udice. Da, zabranio bih upotrebu tih naprava na svim vodama. Skinuo bih ih sa varalica, mušica i ostalih mamaca. Prosto mi je čudno kad me jedan (pa makar i budući) mušičar pita zašto. Jednostavno, to je nesportska naprava, mnogo nesportskija čak i od pecanja prirodnim mamcem, vaser kuglom ili tirolskim drvcetom. Sa trokrake udice nemoguće je skinuti ribu, a ozbiljno je ne oštetiti. Ne bih ja bio protiv trokrake, kada bi ribolovac bio dužan da odnese sve ribe koje ulovi, ali postoje propisi koji nalažu da se ribe, ponekad, nepovređene vrate. Sa trokrakom udicom to je nemoguće.
Ovo o revirima za mrežaroše je polu-zajebancija, ali možda i jedino rešenje. Oni već imaju svoje vode. Velike reke itd. Ali ovaj hobi ili biznis, ne bi bio kriminal kada bi ljubiteljima izlova ribe nesportskim sredstvima omogućili da to rade na posebnim revirima (jezerima), koja mogu da budu i privatna. Plaćali bi skupe dozvole za to i ne bi smetali na sportsko-ribolovnim terenima. Možda bi ih to smirilo. Sigurno ih neće obuzdati ribočuvari, a još manje ribolovci koji im iz potaje prete strogoćom. Najviše im pogoduje ova C/R sekta, koju kao da su sami napravili. Ovo je fazon kao sa "lakim" drogama. Hajde da legalizujemo takav ribolov na određenim revirima, zar ne vidite da su se ljudi navukli? Ovako nose pištolje i upadaju u kriminal. Tada bi to bili obični alasi, kao na Dunavu, Savi, Jadranu... S njihovim parama obogatili bi atraktivne sportske vode.
A ovo o bacanju "hrane" u vodu, jednom rečenicom. Zabranio bih bacanje bilo čega u vodu. Smeće, fekalije, đubriva, otrovi, pa i raznorazne gluposti koje ribolovci bacaju. Sve je to zagađenje i to, opasno! Naravno, na svim vodama. Posebno na ravničarsdkim i stajaćim. Pa valjda vi mušičari znate da uspešan ribolov nije potrebna prihrana riba. to je i nesportski!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mixmaster wrote:
Sa trokrake udice nemoguće je skinuti ribu, a ozbiljno je ne oštetiti.

Posto si toliko tvrdoglav, moram da te odvedem na ribnjak, da zveknes jedno deset kalifa, da ih ja uspesno i nezno oslobodim udica i da za par dana navratimo da vidimo koliko je stradalo. Stvarno si smesan, samo budak moze da ubje ribu skidajuci joj trokraku. Svakako da postoje nezgodno ubodene udice, ali smirenoscu svaka riba se oslobodi samo ako hoces, a oni koji nece najlakse je da kazu crkla dok sam joj skidao udice. To je glupost bre. Po tebi bi svaki ribolovac kome mladica ili pastrmka pokda varalicu morao da juri po reci da je ubije jer se nabola. :hammer: Ne budi smesan! Svaka riba moze da se oslobodi, samo ako se ima zelja!

Mixmaster wrote:
Najviše im pogoduje ova C/R sekta, koju kao da su sami napravili

Ovo nisu lepe reci!!!! Vec se okreces stvarima o kojima nije dozvoljeno raspravljanje na forumu. Najteze mi je sto nam se smeju stanovnici zemalja iz okruzenja zbog takvih i jos mnogo gluposti. Pazi Mixe, ja postujem nacin ribolova C&R, to nikako nije sekta (procitaj negde sta znaci sekta pa se onda vrati na forum sa izvinjenjem), tako da vise od 80% sportskih ribolovaca sveta bavi se ribolovom upraznjavajuci plemeniti stav uhvati i pusti, znaci svi oni su sektasi. Povedi racuna oko izbora reci, brkas pojmove!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Laki potpuno bi bilo pogresno zakljucavati temu o kojoj tek treba da polemisemo (ne i da se svadjamo)!

ducia

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2005.
Broj reagovanja
0
Posto ste me smorili sa ovom pricom o trokrakim udicama, probao sam da smislim kompromisno resenje. Mislim da bi najpametnije bilo zabraniti sve udice sa povratnom kukom. Takve udice (bez kuke) bi omogucile da C&R bude OK, riba bi pretrpala min. ostecenja i imala velike sanse da nastavi normalan zivot uz min. pretrpljenog stresa.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ducia Potpis! To sa udicama bez kontra kuke je perfektna stvar na vodama ili sportskom ribolovu. Ja udice bez kontrakuke iskljucivio koristim vec 3godine. Znaci samo njih. Kada sam u srbiji musicario neke ciprinide i kada su ovi moji videli kakve udice imam su mi se smejali. Kazu sto ne uzmem nove udice a ne da koristim te "oštečene" :-D :lol: Barem na salmonidnim vodama bi to bilo obavezno kada bi bilo po mome. Uveo bi to i na druge vode ali ne sve.

Laza

Senior member
Učlanjen(a)
25.02.2006.
Broj reagovanja
0
moje misljenje je da vi ne shvatate za trokraku udicu, na vodama gde pecam ljudi kao pecaju na trokraku, a u stvari kada niko ne gleda, grebu dok ne polome stap!!!
Simone kako mene ne napadaju, i ja sam mlad po godinama???

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Evo ja cu da te napadnem :lol: nemoj paliti vatru u vezi sa Simonom! Ovde se govori o stetnosti ribolova varalicama sa trokrakim udicama, a ne o grebanju.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ova tema se pretvorila u raspravu sa Sumadincem. On se toboze razume u ribe i njihovo povredjivanje. On ce trokrakom udicom nabrcati ribu i osloboditi je, a da ona ne pretrpi nikakve posledice. Svaka mu cast, ali ja ne poznajem nijednog tako vestog "rukovaoca" ribom. Od riba on poznaje samo pastmske. Nikad nije video kako izgleda stuka koja je progutala trokrake udice. problem je u tome sto jos uvek neki musicari, kada im kazes riba, zamisle pastrmku!
Juce sam imao prelepo musicarenje stuke. Odlicno sam prosao. Ali, po ko zna koji put, posmatrao sam varalicara kako redom zakucava sitne stuke na svoje trokrake udice i gnjececi neduznu mladj, vadi ih kljestima, jednu po jednu. Jadne stukice tresu glavice, instinktivno stiskaju celjust, ali varalicar se zuri! Radi stuka i on nema vremena da se zamlacuje kojekakvim neznostima. Treba brzo iscupati tri ili sest udica iz nemirne ribice. Taj je juce iznabadao desetak stukica i rekao mi da ce danas ponovo tako. "Uzimam samo krupne"-hvali se, ne znajuci koliko je ostetio vodu na kojoj peca. Vraca sitne i kaze da je to "Catch & Release". Sekta je to.
Dosta o trokrakim udicama. Trebalo je da pisemo o tome sta bi uradili da smo na vlasti. Ja ostajem pri tome da bih zabranio proizvodnju, prodaju i upotrebu trokrakih udica. Vi koji volite trokrake, ne treba da se plasite zbog toga, ja nisam na vlasti i necu ih zabraniti.
Dodao bih jos jednu stvar. Uveo bih razlicite cene dozvola za one koji pecaju jednom nedeljno i za one koji pecaju svaki dan (ja!). Takodje, omogucio bih ribolovcima, koji bi da love vece kolicine riba od (trenutno) dozvoljenih, da doplate i ponesu vise od onih cija bi dozvola bila jeftinija. Sve moze da se plati i nadoknadi, pa i to. Medju nama ima takozvanih mesara, koji se ne zadovoljavaju ogranicenim ulovom. Naplatimo im duplo i omogucimo im da se i oni zadovolje. U stvari, medju musicarima je vecina takvih, koji bi voleli da plate i da ponesu svoj eventualno veliki ulov kuci.
Prosto je: Umesto da platis dnevnu dozvolu 25 eura za jednu ribu, ti platis 50 za dve! Umesto da platis 3500 dinara za 5 kg bele ribe dnevno, ti platis 7000 za 10 kg. E, a onda te pare odu kod proizvodjaca mladji i ribocuvara, pa oni visestruko obogate reku. Logicno, zar ne?

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ti sve ovo pretvaras u raspravu. Koliko sam mogao da primetim tema je "Da se ja pitam bilo bi ovako...", sta ti mislis da ce svi imati jedno misljenje. Pogresno se ophodis na svaku temu. Ne znam zasto, ali kad stvar krece uzbudljivim tokom, ti se okreces ponizavanjima. Mixe ne mozes mene da ponizis sa izjavama koliko ko poznaje svet oko sebe na osnovu poznanstva od dva-tri dana. Glupo je to, ja se nikad nisam mesao u ono sto ti znas ili ne znas jer te uopste ne poznajem, proveli smo par dana druzeci se i to je sve. Uopste ne znam tvoje vrline i tvoje slabosti, nadam se da cemo se bolje upoznati, ali nikako mi na pamet ne pada da govorim "Mix zna samo sta je klen. Mix ne zna nista, Mix je pocetnik....", ja to ne znam i necu u to da ulazim. Glupo je komentarisati o ljudima koje jedva poznajes! Ako si ocekivao da cu ja pasti na ove tvoje provokacije, pogresio si! To sto ja ne poznajem sta je stuka uopste nije sramota, jer zivim u planinskom kraju isto tako nikad nisam video bodorke. Ja mogu da kenjam tako za vas da nikad niste videli lipljena (cast izuzecima koji su videli i upecali), ali sigurno imam vise dana provedenih loveci lipljena sto na tirolac sto na mahac od bilo koga od vas iz Niskog kraja. NE MESAM SE U MUSICARENJE RIBA KOJE NE POZNAJEM, to me nervira i kod drugih ljudi. Ako bih se zainteresovao za njih, sigurno necu uci u temu da kenjam, nego cu uci kao potpuni pocetnik koji zeli da nauci o ribama koje ne poznaje, to nije sramota to je vrlina. Greska je stiditi se neznanju, covek koji je spoznao koliko ne zna, mnogo vredi! Resio sam ove sezone da probam musicariti klenove, nikad to ciljno nisam radio i sugurno necu uci u temu mudrovajuci, nego sa 1001 pitanjem koje cu postaviti iskusnijim ribolovcima u lovu te ribe.

Kod vas je dominantan klen, stuka, bodorka, kod mene pastrmka, lipljen i mladica. Ne znam sta tu ima lose! Bezsmisleno je raspavljati o takvim cinjenicama! Tako da Mixe ostavi se tih gluposti i okreni se temi. Raspavrljajmo o temi, zato je i otvorena, dosta je vise gubljenja vremena na glupe prepirke, to samo vodi u lock!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ti sve ovo pretvaras u raspravu. Koliko sam mogao da primetim tema je "Da se ja pitam bilo bi ovako...", sta ti mislis da ce svi imati jedno misljenje. Pogresno se ophodis na svaku temu. Ne znam zasto, ali kad stvar krece uzbudljivim tokom, ti se okreces ponizavanjima. Mixe ne mozes mene da ponizis sa izjavama koliko ko poznaje svet oko sebe na osnovu poznanstva od dva-tri dana. Glupo je to, ja se nikad nisam mesao u ono sto ti znas ili ne znas jer te uopste ne poznajem, proveli smo par dana druzeci se i to je sve. Uopste ne znam tvoje vrline i tvoje slabosti, nadam se da cemo se bolje upoznati, ali nikako mi na pamet ne pada da govorim "Mix zna samo sta je klen. Mix ne zna nista, Mix je pocetnik....", ja to ne znam i necu u to da ulazim. Glupo je komentarisati o ljudima koje jedva poznajes! Ako si ocekivao da cu ja pasti na ove tvoje provokacije, pogresio si! To sto ja ne poznajem sta je stuka uopste nije sramota, jer zivim u planinskom kraju isto tako nikad nisam video bodorke. Ja mogu da kenjam tako za vas da nikad niste videli lipljena (cast izuzecima koji su videli i upecali), ali sigurno imam vise dana provedenih loveci lipljena sto na tirolac sto na mahac od bilo koga od vas iz Niskog kraja. NE MESAM SE U MUSICARENJE RIBA KOJE NE POZNAJEM, to me nervira i kod drugih ljudi. Ako bih se zainteresovao za njih, sigurno necu uci u temu da kenjam, nego cu uci kao potpuni pocetnik koji zeli da nauci o ribama koje ne poznaje, to nije sramota to je vrlina. Greska je stiditi se neznanju, covek koji je spoznao koliko ne zna, mnogo vredi! Resio sam ove sezone da probam musicariti klenove, nikad to ciljno nisam radio i sugurno necu uci u temu mudrovajuci, nego sa 1001 pitanjem koje cu postaviti iskusnijim ribolovcima u lovu te ribe.

Kod vas je dominantan klen, stuka, bodorka, kod mene pastrmka, lipljen i mladica. Ne znam sta tu ima lose! Bezsmisleno je raspavljati o takvim cinjenicama! Tako da Mixe ostavi se tih gluposti i okreni se temi. Raspavrljajmo o temi, zato je i otvorena, dosta je vise gubljenja vremena na glupe prepirke, to samo vodi u lock!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ma jok, Sumadinac. Nema kod vas i kod nas. Meni je Ivanjica "kod nas". Ako mislis da medju 300 musicara iz Nisa ima puno majstora za bodorku i stuku, varas se. To nigde ne pise i nije istina. Tacno je da samo nekolicina uspesno lovi musicom ove ribe. Nislije i musicari Juzne i Istocne Srbije su vrsni musicari salmonida. Pastrmske reke Istocne Srbije su sinonim za musicarenje. Musicari iz Nisa su cak i pobedili na 90 % takmicenja u musicarenju pastrmki i lipljena, a neki su bili i najuspesniji instruktori lova upravo tih dveju riba. Cak su i musicari iz Vranja osvajali mnogo znacajnije trofeje u musicarenju lipljena od bilo kog musicara iz bilo kog drugog kraja Srbije.
Naravoucenije, lipljeni iz Rzava, Drine ili Lima su i nasi, jednako kao i svakog ribolovca koji zivi blize ili dalje od njih, a plati dozvolu da ih lovi. Kada bi postojale vase i nase ribe i reke, ja ne bih mogao normalno da pecam ni u selima okoline Nisa, jer bi me seljaci mogli veoma lako optuziti da sam ugazio u "njihovo".
I eto jos jednog dodatka na ono "Da se ja pitam..."
Ja bih omogucio ribolov u celoj Srbiji sa jednom dozvolom!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mixmaster wrote:
Ma jok, Sumadinac. Nema kod vas i kod nas. Meni je Ivanjica "kod nas". Ako mislis da medju 300 musicara iz Nisa ima puno majstora za bodorku i stuku, varas se. To nigde ne pise i nije istina. Tacno je da samo nekolicina uspesno lovi musicom ove ribe. Nislije i musicari Juzne i Istocne Srbije su vrsni musicari salmonida. Pastrmske reke Istocne Srbije su sinonim za musicarenje. Musicari iz Nisa su cak i pobedili na 90 % takmicenja u musicarenju pastrmki i lipljena, a neki su bili i najuspesniji instruktori lova upravo tih dveju riba. Cak su i musicari iz Vranja osvajali mnogo znacajnije trofeje u musicarenju lipljena od bilo kog musicara iz bilo kog drugog kraja Srbije.
Naravoucenije, lipljeni iz Rzava, Drine ili Lima su i nasi, jednako kao i svakog ribolovca koji zivi blize ili dalje od njih, a plati dozvolu da ih lovi. Kada bi postojale vase i nase ribe i reke, ja ne bih mogao normalno da pecam ni u selima okoline Nisa, jer bi me seljaci mogli veoma lako optuziti da sam ugazio u "njihovo".
I eto jos jednog dodatka na ono "Da se ja pitam..."
Ja bih omogucio ribolov u celoj Srbiji sa jednom dozvolom!

Svaka ti je na mestu, samo sto nesto nisam siguran u te pobede (90%) u lovu lipljena, ali nema veze. Svidja mi se narocito ova posladnja recenica, ja se slazem da dozvola bude 100e za godinu dana i da vazi u celoj Srbiji.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja ne bih ni naplacivao dozvolu. Bila bi besplatna, ali bi se polaganje ispita za nju placalo. Ja zamisljam drzavu koja sama cuva svoje reke, a ne prepusta to ribolovcima i njihovim udruzenjima...
uh, preterah sa ovim utopistickim pros...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ne vidim gde je Quote opcija, pa moram ovako.

Mix reče u tački 6. "Zabranio bih lov ribe trokrakim udicama".

A onda malo kasnije i: "Ali, po ko zna koji put, posmatrao sam varalicara kako redom zakucava sitne stuke na svoje trokrake udice i gnjececi neduznu mladj, vadi ih kljestima, jednu po jednu. Jadne stukice tresu glavice, instinktivno stiskaju celjust, ali varalicar se zuri! Radi stuka i on nema vremena da se zamlacuje kojekakvim neznostima. Treba brzo iscupati tri ili sest udica iz nemirne ribice. Taj je juce iznabadao desetak stukica i rekao mi da ce danas ponovo tako. "Uzimam samo krupne"-hvali se, ne znajuci koliko je ostetio vodu na kojoj peca. Vraca sitne i kaze da je to "Catch & Release". Sekta je to."

Potpuno se slažem sa Mixom da nije nimalo dobro po neku vodu pecati omanje ribe varalicama sa trokrakim udicama i pritom tvrditi da si pristalica UiP pokreta. Oštećuješ i povređuješ sitnu ribu, a nešto kao šatra Uhvati i Pusti... U takvim situacijama je najbolje ili prekinuti pecanje ili promeniti ciljnu vrtsu ribe ili značajno povećati varalicu kojom se lovi kako bi se koliko-toliko izbegli sitni primerci. Ako teško oštetite ribu, tako da su šanse veoma male da preživi, pa makar ona bila i ispod mere, najbolje je da je odmah ubijete. Teško povređena riba koja ima šanse da preživi se treba vratiti u vodu pa šta joj bog da...

Vidim da imate lepu temu pod nazivom Važnost UiP ribolova. Tu ima puno korisnih saveta kako postupati sa ulovom.

Nego ja bih se vratio na trokrake udice. Bio sam u subodu na Moravici i lovio potočare. Uhvatio sam i pustio 3 komada na voblere sa 2 trokrake udice. 2 su se veoma nezgodno ubole prednjom trokom koja je landarala levo desno za vreme izvlačenja. Jedna se potkačila preko oka, a drugoj je upala sa spoljne strane ispod škržnog poklopca... Preživeće one ali niji mi bilo nimalo drago što sam ih upecao. Zato sam skinuo prednju trokraku i ulovio još tri, koje su bile mnogo manje povređene. Ipak, i dalje mi se nije sviđala ta zlokobna trokraka, pa sam uzeo jedno pače 4 i precvikovao mu po jedan krak na obe udice. Pola sata kasnije sam uhvatio na njega potočaru od 37 cm, koju sam zbog dvokrakih udica uspeo da otkačim za sekund i slikam dok je vraćam.

pustanje37cmsc8.jpg

Prepravio sam još nekoliko voblera u dvokrake i testiraću ih neko vreme i ako ne bude mnogo promašaja i otkačinjanja otićiću i korak dalje i prepraviti ih u jednokrake.

Mislim da bi bilo dobro da se slično pravilo ozakoni na nekim vodama. Moj predlog je da probamo da proširimo Uhvati i Pusti revir na Moravici još nekih 4-5 km nizvodno od kafane Suncokret, tj. od mušičarskog revira. Na njemu bi važilo pravilo zabrane lova prirodnim mamcima i trokrakim udicama. U suprotnom će varaličari veoma brzo ili izloviti ili dobrano oštetiti većinu pastrmki iz dela ispod mušičarskog revira... Ja sam već pričao o ovome sa mnogim varličarima i svi do jednog se slažu da se revir proširi. Šta kolege mušičari misle o ovome? Mislim da bi Mix mogao dosta da pomogne oko realizacije ove ideje... A i lepo bi bilo videti jednog protivnika UiP koncepta kako se bori za uvođenje UiP revira, pa još mešano mušičarsko/varaličarskog... :lol: Mix?

forelle

Junior member
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Pa zar u kodeksu ponasanja sportskih ribolovaca "JUZNA MORAVA II" Nis pod clanom 16. ne stoji ovo:

Na pastrmskom reviru na reci Moravici od Brane Bovanskog jezera nizvodno do mosta kod kafane Suncokret dozvoljen je ribolov iskljucivo musicarenjem na vestacki mamac po sistemu "uhvati i pusti".

PA stoga, pored ovog clana 16., me interesuje sledece:

Kako mozete da prijavljujete ove pastrmke koje su ulovljene na voblere?

Unapred se izvinjavam Gociju zbog moje reakcije na njegov post, a razlog je taj sto nije naveo tacno u kom je delu revira bio. U zadnje vreme sam na potezu revira od mosta do mosta vidjao dosta varalicara iz Krusevca, Aleksinca i Nisa koji tamane pastrmke mepsovima i ostalim varalicama, pa me je zato malo pogodila ova tema.

A i mislim da ova tema u vezi trokrakih udica i voblera nije primerena ovom sajtu, nekako mi je vise za sajt www.varalicar.com

Vrh Dno