Opa, pala prozivka, napred moderatori!
A za Mixmastera radi rekapitulacije, nize samo citati, bez da se bilo sta karakterise bilo cime, osim boldovanjem, pa nek' ucesnici foruma sami sude o logickom i informacionom sadrzaju boldovanih delova:
Moram, ipak, da napomenem (mada sumnjam da ce imati smisla) da se nagrada "Hugo & Nebula" daje za naucnu fantastiku, a ne mentalnu fantastiku.
A za Mixmastera radi rekapitulacije, nize samo citati, bez da se bilo sta karakterise bilo cime, osim boldovanjem, pa nek' ucesnici foruma sami sude o logickom i informacionom sadrzaju boldovanih delova:
Mixmaster je napisao(la):...Njegova priča je interesantna i tu nema ničeg čudnog ili lošeg, samo se ne slažem sa njegovom definicijom "finoće".
Ja znam da čovek može da se profini, ali ne vidim zašto i kako bi on to mogao da uradi kao mušičar.
Fin čovek se može transformisati u primitivnog mušičara, a veoma primitivan i glup čovek u "finog" mušičara. Tu leži glavna zloupotreba mušičarenja, preko koga se kamufliraju i ljudi sa najgorim osobinama.
Na primer, lopov, prevarant, kriminalac ili čak ubica (ljudi), veoma rado će se transformisati u finog gospodina, na mestu gde ga niko ne prepoznaje onakvog kakav je u stvarnosti. To je jedna vrsta pranja duše. U mušičarskom svetu, mi ne ulazimo u to koliko je ko fin izvan njega, već koliko je fin kao mušičar, dok boravi na vodi. To je najveća greška i naša osobina koja privlači sve više najgorih primitivaca u svet mušičarenja, namazanih svim maskirnim bojama, koji se pridržavaju "džentlmenskih" manira na vodi.
Stvar je jednostavna, mušičarenje je i igra transformacije. Na vodi si obrnuto od onoga što si kod kuće. Ako si na poslu ili kod kuće fin, u prirodi imaš potrebu da se preobratiš u divljaka i zadovoljiš onu svoju stranu, koju si zapostavio. Ako si primitivac, mućkaroš, loš čovek, u prirodi ćeš se maskirati u finog gospodina, jer to nigde drugde ne umeš, niti možeš biti.
...
Mixmaster je napisao(la):Mislim da se kao mušičar ne može biti manje ili više fin. Čovek može da bude fin ili ne, a kad se transformiše u mušičara, može da bude samo vešt ili ne, bucovdžija ili pastrmkaš, C/R ili ubica, 905 ili 865 fan...ali to da li je fin, lep, kulturan, čist, simpatičan... i ostale osobine, su njegova lična stvar. U to se nije pristojno mešati čoveku koji je platio da uživa na vodi, mušičareći.
Za nekoliko dana u Engleskoj, upoznajući njihove revire, mušičarske običaje i same mušičare, shvatio sam da se kod njih niko ne meša u finoću ili bilo šta kod drugog čoveka ili mušičara. Ako neko plati da mušičari na nekom terenu, najmanje pristojno je posmatrati ga, proučavati njegovu finoću i slične intimne stvari. Dok plaća i poštuje gazdine propise, njegove ostale osobine nikoga ne smeju da interesuju.
Moram, ipak, da napomenem (mada sumnjam da ce imati smisla) da se nagrada "Hugo & Nebula" daje za naucnu fantastiku, a ne mentalnu fantastiku.