Dali srpski musicari treba da se profine?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Opa, pala prozivka, napred moderatori!
A za Mixmastera radi rekapitulacije, nize samo citati, bez da se bilo sta karakterise bilo cime, osim boldovanjem, pa nek' ucesnici foruma sami sude o logickom i informacionom sadrzaju boldovanih delova:

Mixmaster je napisao(la):
...Njegova priča je interesantna i tu nema ničeg čudnog ili lošeg, samo se ne slažem sa njegovom definicijom "finoće".
Ja znam da čovek može da se profini, ali ne vidim zašto i kako bi on to mogao da uradi kao mušičar.
Fin čovek se može transformisati u primitivnog mušičara, a veoma primitivan i glup čovek u "finog" mušičara. Tu leži glavna zloupotreba mušičarenja, preko koga se kamufliraju i ljudi sa najgorim osobinama.
Na primer, lopov, prevarant, kriminalac ili čak ubica (ljudi), veoma rado će se transformisati u finog gospodina, na mestu gde ga niko ne prepoznaje onakvog kakav je u stvarnosti. To je jedna vrsta pranja duše. U mušičarskom svetu, mi ne ulazimo u to koliko je ko fin izvan njega, već koliko je fin kao mušičar, dok boravi na vodi. To je najveća greška i naša osobina koja privlači sve više najgorih primitivaca u svet mušičarenja, namazanih svim maskirnim bojama, koji se pridržavaju "džentlmenskih" manira na vodi.
Stvar je jednostavna, mušičarenje je i igra transformacije. Na vodi si obrnuto od onoga što si kod kuće. Ako si na poslu ili kod kuće fin, u prirodi imaš potrebu da se preobratiš u divljaka i zadovoljiš onu svoju stranu, koju si zapostavio. Ako si primitivac, mućkaroš, loš čovek, u prirodi ćeš se maskirati u finog gospodina, jer to nigde drugde ne umeš, niti možeš biti.
...

Mixmaster je napisao(la):
Mislim da se kao mušičar ne može biti manje ili više fin. Čovek može da bude fin ili ne, a kad se transformiše u  mušičara, može da bude samo vešt ili ne, bucovdžija ili pastrmkaš, C/R ili ubica, 905 ili 865 fan...ali to da li je fin, lep, kulturan, čist, simpatičan... i ostale osobine, su njegova lična stvar. U to se nije pristojno mešati čoveku koji je platio da uživa na vodi, mušičareći.
Za nekoliko dana u Engleskoj, upoznajući njihove revire, mušičarske običaje i same mušičare, shvatio sam da se kod njih niko ne meša u finoću ili bilo šta kod drugog čoveka ili mušičara. Ako neko plati da mušičari na nekom terenu, najmanje pristojno je posmatrati ga, proučavati njegovu finoću i slične intimne stvari. Dok plaća i poštuje gazdine propise, njegove ostale osobine nikoga ne smeju da interesuju.

Moram, ipak, da napomenem (mada sumnjam da ce imati smisla) da se nagrada "Hugo & Nebula" daje za naucnu fantastiku, a ne mentalnu fantastiku.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Svako bi bio ponosan da mu neko proučava svaku napisanu reč. Ako PedjaBG ovako nastavi, pomisliću da je važnost koju mi pridaje itekako zaslužena.
Hvala, PedjaBG, za to što si nauku zbog mene zapostavio. Nećeš se pokajati što moje mudrosti čitaš češće od ihtiološke literature, obećavam ti. :tbumb:  :firends:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Vidim ja bata Zeko da dok ti ne uzmes tojagu u ruke da ce ovde bit' belaja ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno