Danas sam kupio...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Ok. To je taj. Afs od 35grama i 11,9m duzine je za klasu #9/10. Imam jedan te klase ali Sink3/Sink5 i odlicno pase stapu 9/10 i 13,6ft. 
Seb. Prijateljski savet. Slobodno krati tu glavu. Preteska ti je i videces ogromnu razliku kasnije. Za tu klasu je jedan metar=4grama. Bez razmisljanja odseci taj metar pozadi ( licno bih isao na 1.3m).

Dobices kracu glavu i donekle srazmernu snazi stapa. Ne misli da ces je upropastiti jer uvek mozes napraviti omcicu i na tom odsecenom delu, spojiti ih omcicama, i ponovo imati istu glavu, ako zelis. Nista se apsolutno ne menja.

Veruj mi da ce se AFS ponasati MNOGO bolje tako skracen, i duze ces bacati sa apsolutno istim velicinama musice.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
cool...to sam i imao u mislima isto jer sam vec vidio da neki tako rade, da one odsecene komade puste ako im zatreba duza i teza glava za duzi i jaci stap....ok, bas cu da probam.

Najvise me je kocilo to seckanje jer nisam znao kako ce se to ponasati sa ovim mojim strimerima...mada sam u zadnje vreme jako smanjio moje strimere i lovim relativno kratkim strimerima (oko 10cm).

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Na taj nacin se jedna ista Glava moze koristiti za dva stapa razlicite klase. Skraceni deo za laksi, a dodavanjem odsecenog dela, za tezi stap. Sam to radim.

Fazon je sto je taj spoj, kod tezeg stapa, dosta blizu samog vrha stapa, tako da nema nikakvog cimanja ili bilo kakve promene karakteristika glave. Nista ne gubis.  ;)

Za velicinu strimera mozes samo izregulisati malo predvez, ali ti ni to nece trebati jer si preteskom glavom mnogo gubio na snazi stapa. Mnogo bespotrebnog rasipanja energije. Videces da ces sa skracenom glavom moci bacati i vece od onih sto si koristio.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hvala nesp na savetima, secno sam ga na 1,3m kako si I savetovao, jos mora na test. Onaj odseceni komad sam spakirao mada sumnjam da ce mi trebati jer jos dugo ne planiram kupovati pravi DH. Bar dok lovim na ovim mojim relativno malim rekama.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
To maestro.  :tbumb:

Obavezno javi kako je bilo posle probe. Sva sledeca kracenja, ako ti je Glava jos uvek teska, nemoj da ti prelaze 20cm. Kvrcni malo, pa probaj, opet kvrcni malo pa opet probaj....

Reci mi samo za tezinu Skagita koju su ti preporucili, da li si ih zvao ili imaju nesto na svom sajtu? Imas li neki link?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
evo, nisam izdrzao morao sam posto imam tu srecu da mi je ulica rasvetljena da taman fino vidim I po noci bacati....lakse I bolje je to na vodi ali ja sam morao da probam pa makar I na suvom....ma to je divota jedna.....stavio sam neki moj upredeni kratki lider kojega mi nije steta I na kraju neku tubicu od 15cm cisto da vidim. Dakle, ako bi bio na vodi I stavio polilider bi sve bilo jos bolje....cini mi se da je to to....leti dalje I mnogo lepse. Kada uradim svic kast I doslovno ga ispucam I drzim vrh stapa jos visoko napravi stvarno lep loop dok se ne ispravi....ma ludnica....vidim da je velika sansa da ako se jos malo vise budem bavio DH svetom da ce to nacisto da me zaludi....  :doh: Hvala nesp.

ps.

tu je tabela za taj model u razlicitim tezinama http://www.tforods.com/support-and-resources/resources/deer-creek-line-recs.html

Moj je ovaj zadnji wt9

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Ova njihova tabela je u najmanju ruku neozbiljna. Preporuciti za Switch stap Scandi glavu klase 9/10 od oko 35 grama je jedini primer na svetu. Debelo su se zajebali. Da ne navodim ostale primere iz Switch serije, ali ovo ni u snovima ne stima.

Za dvorucnjake im je tabela sasvim ok ali su za Switch debelo podbacili. Preporuciti za tvoj stap Skagit glavu od 570/600 gr, je cista ludost. Pa tu tezinu baca dvorucnjak od 15ft #10/11!!!!!!

Nema ni jednog Switch stapa #9 za koji proizvodjac moze reci da baca te tezine! Neka najmaksimalnija merka ne prelazi 28 grama.

Probaj tu Skagit glavu i videces sam, samo pazi na stap. Ne preopterecuj ga da se ne slomi.

Izvini sto sam mozda malo negativan i sto ti kvarim merak  :blush: , ali nije tvoja krivica, ti si pravilno postupio, ali su oni ili napravili greske u pisanju ili im je neki duduk ovo pisao.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ma kakvi kvarenje meraka. svakako je dobro doslo svako iskreno dobronamerno savetovanje...  :tbumb: ma nije to problem, I njega cu da secnem ako treba  :D odlucio sam se igrati u tom smeru sa tim kanapima pa neka I kosta....tako se najbolje ucis kada na svojoj kozi sve osetis  :hammer:

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Nikako ne seckaj Skagit Seb. Ako mozes zameni ga u radnji ili ga prodaj.

Ma zato sam te i pitao za koji ti stap treba ta Glava. Reko da se nisi opet podnovio  ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ok. ma ne mislim ga prodavati....svakako cu da probam pa ako mi se ne dopadne pustit cu ga da stoji I saceka svetlo dana kada uzmem neki pravi spey stap...ionako imam I to u planu ali ne tako skoro....probat cu I onda ako bude budjavo cu to da pisem ovima iz TFO....onda verovatno kupujem neku kratku skagitku od oko 400 greina.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Ne znam kolika bi bila postarina oko slanja, ali bih ti mogao naci neki dobar malo koriscen dvorucnjak, kad se odlucis. Evo recimo, prodaje se Scott T2H 14,6 ft #8/9 za 240 evra. Star par godina i samo nekoliko puta video vodu.
Ima dosta slicnih oglasa ovde.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Seb, nekoliko dobronamjernih savjeta utemeljenih na prakticnom iskustvu i dobrom poznavanju price:
1. Nista nemoj kratiti!! Nemas (jos) dovoljno iskustva za to raditi, a najvjerojatnije ni ne treba. Ono sto ti se cini da ne valja stavi u ladicu do daljnjega.
2. Tablica koju si stavio je najvjerojatnije Ok. Rio ima slicne vrijednosti. Taj stap koji imas nisam probao, ali neke druge iz TFO stapove jesam i tezine su bile ok. Po meni, drzi se nize brojke, ali ne nize od toga. Skagit nacin bacanja nema nista zajednicko sa tehnikom bacanjea scandi struna koje su znatno lakse (15 do 30 posto) za isti stap. Strune koje si kupio (500 i 525 graina) po svemu sudeci bit ce prelagane za skagit nacin bacanja na tvom stapu. Tu si se, dakle, najvjerojatnije zaje...o. Utjehe radi ne preko granice upotrebljivosti. Iako za konacan sud treba probati.
3. Ono sto je bitno, za switch stap nemoj kupovati dugacke strune. Ambush je Ok, Skagit Switch isto. AFS je predugacka za u ribolovu ugodan nacin bacanja na stapu te duzine. Previse mjesta iza i previse fizikalije. Rio Scandi Short je najblizio tome sto trazis. Mada i to treba probati s praznim predvezima. Opcenito, gledaj strune krace od 10m.
4. Pusiona na strunama je normalna stvar dok ne dobis osjecaj kako to radi i koje su razlike u scandi i skagit nacinu bacanja. Tako da si to nemoj uzimati k srcu i unaprijed racunaj da ces istresti za jos jedan stap u krivim strunama.
5. Nemoj trenirati taj nacin bacanja na suhom. Od toga nema nikakve koristi i jedino sto mozes je ostetiti strunu. To se trenira samo na vodi, po mogucnosti tekucoj.
6. Ako kupujes DH stap nemoj gledati nista jace od osmice, jer i to pretesko za prilike u tvom kraj (koji mi je prilicno dobro poznat).

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hvala ALP, ma ja sam spreman usao u tu igru da cu na pocetku da spusim par puta  :hammer:....malo sam se I okolo po netu pre pozanimao ko sta koristi ali nista konktetno bas o mom modelu....I na kraju sam se odlucio voditi njihovim tabelama pa cu da vidim polako....to da nije za na suho je 300% istina ali toliko me je uvatilo da sam morao da probam inace ne vezbam na suvom sa svic stapom. Ove glave sto sam uzeo su vec bile na nekom snizenju tako da nista nisam platio po punoj ceni ali nemav ni to veze jer znam I ovako da cu jos da kupim po koju  :D

Sa tim AFSom sam prosle godine bas fino lovio a ovo je bilo krstenje stapa sa tom glavom http://www.musicarenje.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=4749.0;attach=56826;image, koso popreko pa na drift sa tonucim polyliderom I za mene sam solidno daleko bacao muvu ali osetio sam uvek da mi nesto fali I da nije to samo moje ne znanje bacanja nego da nesto ne stima...I istina je AFS je predugacak za moj svic.

ps. stvarno jedva cekam da mi stignu ove glave pa da I njih probam. Ovaj ambus ce biti dobar I za moj SH wt12  ;)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
sebastian je napisao(la):
...onda verovatno kupujem neku kratku skagitku od oko 400 greina.

Cisto da bi imao orijentaciju, 400 greina je skagit struna koju koristim na stapu klase 5. To mu je taman iako moze i sa 350, pa i 450. Prvo mu je za skagit prelagano, a drugo malo pretesko. Usporedbe radi za taj isti stap koristim skandi glave 310 i 330 greina. Znaci na tvojoj devetki je 400 greina u skagit verziji nista. Jedan moj dobar prijatelj ima TFO DH. Isprobavali smo dosta, 600 greina za skagit je malo. Mada ovaj tvoj stap nisam probao. Imam switch osmicu. Za skandi koristim 450-480, za skagit 525-550. Tvoj je klasu jaci. Dakle...

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Za tonuci poly Ambush ce ti biti preporod nakon AFS. S ribolovne strane. Kada bi silovao zabac u dalj AFS bi bio bolji. Ali ti nemas tekucu vodu gdje ti neka ekstremna daljina treba. S druge strane imas bezbroj mjesta gdje ti treba zabac od 20-25 m bez prostora iza.

PS. Ako si glavu vec krstio i bilo je ok, pogotovo ju nemoj rezbariti skarama.

Vrh Dno