Tmc, kako kazes najbolje sam da naucis... al brze ide ako slusas iskusnije.
Jedan pismen pokazatelj ti je plasman u ligi. Maric je tu negde oko prvog mesta od pozadi.... tihomir prosle godine mogao da ne peca poslednje kolo i opet bi bio prvi....
Sto se osecaja tice, u pravu si da se ne oseca kao kod dzigovanja... slican je princip jako uglavnom al opet drugaacije. Svakako da ce ti to iskustvo pomoci.
Davno negde sam gledao emisiju o pecanju na baltiku... razliku izmedju lika koji odvaljuje ribu i onog sto peca dosta manje je pravilo to sto ovaj sto kida ribu osim osecaja oslanja se i na gledanje u kanap. Riba je uzimala tako da nije udarac bio jak... uglavnom krene za mamcom, pokupi ga i nastavi u istom pravcu, opustanje kanapa je bio signal za kontru.
E isto je i u nimfarenju, pricam o direktnom nimfarenju.
Uglavnom se riba oseti.... al razlika u broju ulovljene ribe dolazi i zzbog pracenja i reagovanja na te mikro pokrete sajtera. (podrazumevam da je prezentacija dobra)
Svaka promena koja nije dosla od tvoje ruke na sajteru, podrhtavanje, zastajkivanje.... treba da se kontrira... nekad je to milion kontri u prazno.... nekad u ribe...
Da bi nimfu vodio uspesno, jako retko ce lider i tipet da budu ravna linija tj 100% zategnuti, jer ako jesu onda si prebrz, vuces nimfu kroz vodu... sistem opustis malo.... e ta opustenost dok se ispravi i stap odreaguje treba vremena, ako kontriras tad kontrirao si na vreme....
E sad, ako ne vidis pa se ta zakrivljenost ispravi, pa osetis udarac.... i to je mahom ok... samo je prva opcija produktivnija....tj obe zajedno...
Nadam se da sam ti objasnio dovoljno razumljivo....a ti lepo na vodu i pecaj i stici iskustvo jer se ono racuna...
I jos nesto, pecaj ako mozes prvo na bogatoj vodi, bogatom po broju pastrmki.... ako pecas na opustosenoj mnogo ces sporije uciti.
Licno sam najvise na gradcu naucio jer je bogata voda, ali da budes kompletan ribolovac gradac nije ni blizu dovoljan.
Na bogatoj vodi stices refleks, ucis neke situacije...na fivljim vodama dolazis sa nekim predznanjem i predstavom sta se i kako radi....
Danas kacim jedan video o nimfarenju, a u petak sledece nedelje ide jos jedan...
Probacu da editujem jedan udarac da ti plasticno objasnim ovo ispricano....
Sent from my DUK-AL20 using Tapatalk