DEFINICIJA MUŠIČARENJA

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
55
Kako smo se dokacili u raznim temama polemike da lije musicarenje ovo ili ono. Koja je tehnika vise ''musicarska'', evo teme...

Naime u knjigama o mušičarenju, o prvim tragovima te tehnike i sl, nekako se vezuje za Britaniju, odnosno možda su je oni nasli negde u kolonijama kao tehniku lova ribe veštačkim mamcima pa su je prisvojili. Bilo kako bilo činjenica je da se prvi koliko je meni poznato tragovi o mušičarenju javljaju u plemićkim krugovima u Engleskoj. Oni su je nosali sa sobom po svetu kao nešto prefinjeno i samo njima dozvoljeno.

Činjenica je da postoje tragovi takvog načina lova ribe i u drugim zemljama, Makedoniji i Staroj Grčkoj i sl. Nama balkancima to dolazi mnogo mnogo kasnije. U svim pričama o tradicionalnom mušičarenju priča se o plivajućim kanapima (strunama) kako god i mahom plivajućim mušicama vezivanim od raznih prirodnih materijala. Kako se razvija tehnika lova i vezivanja tako se razvija i tržište raznoraznim materijalima, pomagalima, unapredjuje se pribor itd.

Korak po korak dolazimo do današnjih dana....štapovi raznih klasa duzina i performansi (cena), kanapi za ove ili one ribe ili vode, mušice raznih tipova i vrsta, udice za ove ili one imitacije isl.

Ono o čemu bih da pričamo je vidjenje mušičarenja. To je kod mene ribolov vec svima poznatim priborom, štap sa čekrkom i kanap, ali ono što je bitno IMITACIJE PRIRODNIH INSEKATA i poznavanje entomologije. Ne sada profesor sa fakulteta nego osnovno razlikovanje insekata, faza i vremena u kome možemo imitirati insekte koje riba trenutno jede.

Meni je čar u tome da dodješ na vodu gde nema ili ne poznaješ nikoga, nemaš potrebu bilo šta da koga pitaš, pogledaš desavanja i znakove na vodi, i odabereš muvu kojom ćeš da loviš ribu koju opet tražiš na nekim delovima reke. To je za mene MUŠIČARENJE, nadmetanje sa rekom i ribom, i pokušaj da je prevarimo.

Baš bih voleo da ovu temu raširimo i iskomentarišemo iz svih uglova i raznih mišljenja.

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
1.763
ovo zadnje što si napisao i je mušičarenje, u potpunosti...
mušičarski pribor, štap rola i td... razvojem tehnika i svakodnevnom revolucijom ulazi u sive zone... tolerira se sve više tehnika kao mušičarenje...

po meni jedna udica, jedan predvez, jedna žnora, štap i rola su mušičarski pribor... tradicija govori o fly castingu kao osnovu mušičarenja, tenkara govori o fly castingu, nove generacije ga ne poznaju a mušičare

kako kod plovkaroša nije dozvoljen lov bez plutajučeg plovka tako bi i mušičarenje trebalo biti određeno nekim granicama... ulaženjem u neke zone koje graniče sa mušičarenjem i dodavanjem ili oduzimanjem nekih osnovnih komponenti kako bi sebi olakšali i ulovili više riba ulazimo u pitanje etičnosti, samosvijesti... kulture i folklora, što je zapravo mušičarenje i do kojih granica seže, jer će uskoro čekrke zamijeniti stacionirane role, na štapove će se stavljat sve vodilice s oksidnim prstenovima, a ručke na štapovima će biti sa sve većim butnim dijelovima... tako je krenula evolucija, po meni u negativnom smjeru

radodeyan

Senior member
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
46
Više puta sam do sada pisao da je musicarenje za mene, samo pecanje na suve muve.
Pecam i ja na nimfe s vremena na vreme, ali cim vidim bilo koji znak javljanja na površini odmah se prebacujem na suvu muvu.
Bez obzira na količinu i veličinu ulovljene ribe.

easyrider_

Full member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
538
tako je krenula evolucija, po meni u negativnom smjeru
Da je bogdo samo u musicarenju tako... vec neki period pokusavam da nadjem tacku, momenat kad smo krenuli nizbrdo, uopsteno... kako moze da se naziva napredak ono sto vodi u rupu...?
Sto bi rekao Rambo za turbofolk...ko bi se nadao da ce od malo ufolklorisanih sansona Tome Zdravkovica nastati ova nesreca danas...
Tako i musicarenje...
Sad kad sam bio u Slo dva dana lovio sam samo na suvu, svemu pa i sebi u inat... prvi dan minimalna aktivnost na povrsini, 3 sitne kalife i drugi dan bez dizanja i bez ulova... na kraju kad sam poslozio neke mini frustracije, bio sam srecan sto je bilo tako... primjetio sam na sebi zadnje dvije godine kako mi lovina postaje sve vaznija... to ne valja... ne cijenim vise toliko vrijeme na vodi (osim prvih izlazaka poslije zimske pauze) a ni tehniku i nacin lova... strimere sam izbacio iz repertoara jer smatram da to nema puno veze sa MUSICArenjem. Nimfa i suva se za mene ne mogu poredit sto se ćejifa tice... svako treba da nadje svoju liniju i filozofiju... i da bude srecan s njom...

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
1.763
zadnju veću potočaru koju sam ulovio čekao sam 6 sati da proradi nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja na suhu, uplašila se pogrešne muhe i prezentacije, kasnije su joj stanište pregazili nimfaroši i na silu pokušali uloviti nešto, i to nekoliko puta u tih 6 sati, kad sve smirilo i kad se ponovno vratila na poziciju i proradila na površini kupeçi spentove, ulovio sam je u prvom prolazu suhe, naravno spenta

easyrider_

Full member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
538
zadnju veću potočaru koju sam ulovio čekao sam 6 sati da proradi nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja na suhu, uplašila se pogrešne muhe i prezentacije, kasnije su joj stanište pregazili nimfaroši i na silu pokušali uloviti nešto, i to nekoliko puta u tih 6 sati, kad sve smirilo i kad se ponovno vratila na poziciju i proradila na površini kupeçi spentove, ulovio sam je u prvom prolazu suhe, naravno spenta
Poslije toga treba i 6 sati da se adrenalin opet vrati u normalu.

easyrider_

Full member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
538
Katarza... da da... prosle godine nakon tako slicnog ulova sam dobio zelju da zapalim cigar a totalni sam antipusac...

• Haha
Reagovanja: TMc

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
55
Poseban osećaj iza sebeo stavljaju češki nimfaroši. Trudiš se da pridješ ribi u vrhu vira, naravno od preliva, mirna voda i hop...iza žbuna se pojavi štap od 3,5m i glava u simms ili vision, redje sage kačketu i buć...pravo na tvoju ribu koja je do maločas kupila.....ili....lovim na Gradcu i stigne me nimfaroš, kao na trkama, leto, gazi u kratkim čizmama po sred vode, dodje do mene kao javi se i obidje me...10m...i naravno pun gas....jer iza njega idu dva trkača na duge pruge, on beži oni ga jure, kao da se takmiče ko će više vode pregaziti....

To je problem, nekultura na vodi, ne znaju česi da za se za jednu dobru ribu treba pomučiti....jbg turbo fly fishing.....

Vrh Dno