DH i MLADICA

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Ovi tipovi što jure po Mongoliji i Rusiji Taimena DH štapovima uglavnom koriste motke dugačke oko 12' do 13' u klasi WT9 ili 10wt i dužine 15'. Austrijci isto koriste takve na svojoj reci Muri i drugim rekama gde love Mladicu. Zbog overhead zabačaja ima dosta simpatizera svič štapova a i ja sam jedno vreme tome naginjao ali nakon izčitavanja svega i svačega po neto nekako mi u toj DH pričici više mirišu klasične DH motke nego Switch kao univerzalac. Mišljenja su dosta podeljena, čini mi se. Mnogo puta sam vač čuo i pročitao da "univerzalno" nije baš to to  :blush:

Tako ja sada nešto kalkulišem ako DH za mladu onda 10wt 15'  :D i Skagit "kanap" zbog upotrebe velikih strimera ili Scandi sa dobro uparenim poliliderom (npr. RIO ASF 9/10) za neke normalne veličine strimera (8cm do 15cm, ako nisu od zečijeg krzna kao što su to npr. MOAL imitacije).

Ako Austrijci to koriste za Mladicu u Austriji i ovi tipovi za Taimena u Mongoliji hmmm...mislim da bi to zapravo bilo ono pravo...a jednoručnog se uvek da nositi pored u tubi ako baš prilika zahteva nešto tako...

Kakva su vaša mišljenja?
 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
1.993
Broj reagovanja
238
Lokacija
Norway
Mnogo je lakse razocarati se u neadekvatan DH nego u jednorucni, pa bas treba dobrano otvoriti oci kod kupovine a narocito se MORA znati za kakvu vrstu ribolova ce se primenjivati.

Uglavnom su dubina i brzina vode odlucujuci faktori za odabir klase stapa.

15ft #10 je jak stap za velike vode i daje mogucnost da se lako podignu teski tonuci Shooting Head-ovi ili da se upotrebljavaju duze long belly glave. A ako izadjes sa ovim stapom na malu letnju vodu, to ti je ko da si izisao sedmicom tamo gde je i tenkara predugacka  :D

Bolje da se teoretski raspitas nego da uzmes od nekog da bi probao, jer se u tom trenutku moze uciniti da je to to, a kasnije ... razocarenje.



 
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
raspitujem se i čitam več par godina :) i dolazim do ovoga što sam spomenuo. Za skagit glave koje nisu baš nešto long beli je to dobra alatka. Probao sam svič, dobar je ali opet nakon svega pročitanoga sam u nedoumici :blush:. Želim frljnuti veči strimer kao i momci u mongoliji...Austrijci koriste pored ove velike motke i wt9 13' i čini mi se da je to minimum i na manjim vodama. Da isprobam sve te klase jednostavno nije moguče za mene ovde. Prošle godine je malo falilo da sam uzeo svič wt9 ali u poslednjem trenu sam se predomislio. Koristio bi dve strune, jednu skagit za veče strimere a afs za lakše ili plivajuče. Vodim se iskustvima ovih što love taimena DH-ima jer ovde u EU je pre malo onih koji je jure DH motkama i da se ih garant nabrojati na prste jedne ruke. Može sve to i jednoručnim ali celi dan mlatariti na širokoj vodi i nije neki komfor....sve bi to lakše bilo skagit ili skandinavskom DH tehnikom. Sa 15' wt 10 u kombinaciji skagit glava momci rolaju i MOAL imitacije, čak i njima moal imitacije oko 15cm prave problema ali se da dok sa lakšim alatom skoro nemoguče. Tu je jedino logičan izbor wt10. Istina, lepo bi bilo da sve to mogu izprobati ali nemam te mogučnosti pa moram teoretizirati i voditi se iskustvima onih koji redovno love taimena dh močugama.

-------

Za sada mi se za ove reke oko mene sa Savom kao največom idealnom DH motkom čini G. Loomis Stinger 13'6"  wt9/10 ali bato ta altka košta 925$  :blush: Što je za moj đep (posebno sada) mnogo!!! Ipak, ne glede šta bi moglo biti idealno meni mnogo više miriše 15' wt10 i za manje pare...sa dužom močugom lakše je zabacivati dalje i pretražiti i presvingati veči deo vode  :lol:

Na Spey forumima gde se govori o lovu Taimena i tu i tamo Mladice se da mnogo dobrih informacija iskopati  ;)
 

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Poruke
572
Broj reagovanja
2
Seb, nekoliko bitnih stvari iz u ribolovu dvorucnim i switch stapovima i vecim strimerima. Iz iskustva ne na bazi "cuo sam ili mislim, ali nisam probao..."Dakle:

1. Skandinavski stil i AFS i sve slicen strune za scandi tehniku zaboravi za lov velikim punasnim strimerima, tipa 15+ cm. Da ne duljim, to je potpuno druga prica.
2. Skagit koncept je puno bolji za tu svrhu, posebno kada iza sebe nemas prostora za mahanje. Ali ni teskom skagit strunom ne mozes bacati bas bilo sto. Veliki strimeri za skagit stil lova i bacanja su posebne konstrukcije, napravljeni tako da proizvode vrlo mali otpor kada ih izvlacis iz vode. Skagit struna nije za bacanje preko glave. Tako mozes slomiti stap.
3. Dobar nacin za bacanje velikih punasnih strimera tipa onih koje sam vidjao na tojim slikama su kratke tonuce letece glave 5-6 m napravljne od tungsten strune (vidi Rio T-14 do T-20) u kombinaciji s karatkim predvezom. Te glave koje sam krojis idu direkt na "running". To se prihvatljivom komocijom da baciti nesto modificiranim overhedom i potopiti bez problema gdje god zelis. Mana ovog sistema u odnosu na skagit je losa kontrola dubine tonjenjenja. Moras imati nekoliko takvih glava razlicitih duzina i brzine tonjenja da bi se prilagodio terenu, slicno kao i vrhova za skagit koncept jer ces u suprotnom precesto zapinjati za dno. 
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Alp, puno hvala za sve informacije!

Od Loop DH štapova za Mladicu preporučuju model GÖRAN ANDERSSON SIGNATURE SERIES 9116-4. Nešto krači i pola jeftiniji od toga je i TFO Deer Creek Series Switch 9110-4 kojega si ti več jednom preporučivao.

Od spomenutog Loop GASS za veče reke mi se čine vrlo zanimljivi i modeli 9126-4 i 10146-4.

RIO AFS bi mogla da bude dobra za bacanje površinskih imitacija npr. miševa?

----------------

Proveravam opet malo po austrijskim forumima šta oni kažu na ovu temu i opet se vračam na ono sa početka teme "13' wt9/10" je po njihovim iskustvima prava mladičarska all-around alatka (dobro uparena sa skagit glavama i riotovim "čiterima"). Vidio sam i kakve strimere koriste austrijci loviči DH-ima...to su sve strimeri oko 20cm. Ima i nekoliko snimaka na youtube.

-----------------

Za sada, ako uzmem sve karakteristike među kojima i cena ima veliku ulogu je ECHO KING wt10 13'0'' jedini DH za kojega bi se trenutno odlučio za "mladičarenje". Ima sve karakteristike all-around DH mladičarskog štapa, prema opisu ff mladičara iz Austrije i Njemačke.  Sa druge strane u mislima (u ovom procesu odabira i usporedbi) i dalje imam jedan svič kao moguču pravu opciju. Tako polako smanjujem izborni krug za šta se konačno odlučiti. Ali pare nisu problem, para nema  :hammer: pa zato  :hammer: ovako lepo skupljam sve moguče informacije sa svih strana dok ne budem u mogučnosti naručiti tu alatku. Primeren, i više nego primeren  :D  čekrk imam, za kanape ču lakše, a motka...polako ali sigurno i nju ču da izaberem  :) I nadam se da če mi se i tu više kockice posložiti i kada nabavim i tu alatku onda malo češće na vodu i mnogo češće na "MLADU"  ::)
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
jednom sam izašao na mladicu sa ovim mojim štapom ali non stop sam bio pod nekim stresom  :'(. Naime, kada sam završio štap iako sam ga več pre pregledao tek na karju obrade sam uočijo neko malo oštečenje u vidu plitke napukline na samom početku ženskog dela (spoj). Osigurao sam ga sa 300kg epoxy prstenom ali i dalje kada pomislim na to me prođe volja. Zato sam sa ovim štapom svega dva puta išao u ribolov. Jednom na štuku i jednom na mladicu. To je stari blank od mog starog zebcovog varaličarca. Njim bacam mog outbounda wf8 preko glave bez imalo frke  :hammer: i isto tako velike strimere. Ipak sam odlučio dati mu šansu mada ču da nosim i moj jednoručni štap za rezrvu ako dođe do loma. Ne bih volio da mi se desi lom baš onda kada zakucam neku veliku ribu  :'( (ako je zakucam). Ko što rekoh, dat ču mu opet jednu šansu ali još uvek je onaj čudan filing....krivo mi uloženog truda i što nisam detaljnije pregledao blank  :blush: ali šta je tu je....inače sam štap je po mojoj proceni fiše tipa lifting motke nego switch-a :hammer:
 

Prilozi

  • moj dh.jpg
    moj dh.jpg
    31,1 KB · Pregleda: 429

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
1.993
Broj reagovanja
238
Lokacija
Norway
Ama za sve te ima majstore.... :tbumb: Super izgleda.

Nego ti slobodno pecaj njime, ako se i slomi dok izvlacis mladu , Video si na onom videu sto smo postavljali sta ces. Kanap u ruke pa trci za njom  :tbumb: Samo se nadam da ce kolega Lorenco sve to lepo da snimi... :D

 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
jaoooooo pa naša sava je prehladna i duoka za onako gaženje i plivanje  :hammer:
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
danas mi se dobro pokazao ovaj moj "hibridni"  lifting-svič Leđenje karika, non stop, bacanje užasno teških "muva" bacanje daleko preko glave normalnih "muva", rolovanje lakih tubica samo tako, čupanje nekog granja  :hammer: uf grane se bore samo tako, štap se savija do korena  :D

ali od mladice ništa danas....bilo je previše ribolovaca na vodi a dan i ovako slab za mladičarenje ali snažna volja i dobro društvo jesu veliki pokretač :)

Nadam se da ču ove godine da malo više probam prave DH svič i spey motke na mladicama kod nas na Savi. Neke lokacije su ko stvorene za pravi spey a globalno pravi svič bi tu pokrio sve potrebe. Ova moja močuga ima istro svoju primenu i koristi ču je za određene stvari...ne mlaćenje oraha nego za pecanje ;)  :D
 

Prilozi

  • P1210015.JPG
    P1210015.JPG
    262,6 KB · Pregleda: 436

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Poruke
488
Broj reagovanja
1
Lokacija
Jagodina
bice,, bice maldih samo radi... ja jedva cekam da uzmem svoj switch, i iz vode ne izlazim smo jos mladih da imam. :drool:
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
ja planiram preko godine, kada sezone mlade bude zatvorena, svičem proganjati pastrmke strimerima :) Samo još da mi "stigne" moj svič :D
 

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Poruke
2.772
Broj reagovanja
0
Lokacija
Niš
sebastian je napisao(la):
Samo još da mi "stigne" moj svič :D
Radim na tome, red je da vredan saradnik magazina dobije nešto...  :)

http://stcroixrods.com/product/imperial-fly

Poslednji dole.... I1108.4

Posle mi samo dođeš 260 $ tekstova...  :hammer:
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
:hammer: :D

evo baš gledam neke tabele, vidim da po tim nekim tabelama nosi taj i outbounda 10tku i čak 550 greina skagitke a ne 450 kako neki tvrde :) sredi ti to pa če mo mi lako za tekstove  ;)
evo RIO-tove tabele sa kojim kanapima se nosi ta svič osmica (I1108.4)
 

Prilozi

  • tabela.jpg
    tabela.jpg
    57,1 KB · Pregleda: 389
Vrh Dno