Dozivotna garancija- lagarija ili prednost

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Jedan proizvođač nudi jednu, drugi pet, treći 25, a neki čak i doživotnu garanciju na svoje štapove. Za nas, balkance, čudna pojava. Šta se krije iza toga? Da nije neki štos? Da li to nešto znači ljudima koji kupuju polovne, švercovane i ukradene štapove? Da li to nešto opipljivo znači onima koji kupuju u engleskim ili američkim prodavnicama?
Sve više sam siguran da se radi o reklamnom triku, koji privlači pažnju naivnih kupaca. Većina firmi samo poprave oštećeni štap. Treba dobro razmisliti, da li uopšte pristati na popravku štapa koji je, dok je bio nov, pukao? Ako tad nije izdržao, kako će posle popravke?
Ako pogledamo iz drugog ugla, niko ne peca istim štapom celog života. Šta znači doživotna garancija, ako znamo da se na svakih 5 do 10 godina toliko unapredi tehnologija i materijali, da se stari štapovi uglavnom odbacuju i postaju potpuno bezvredni. Šta bi meni značila doživotna garancija na štap Hardys Favourite iz 1985. kad danas za 50 evra imam bolji štap, napravljen u Kini? Ništa.
Nedavno sam primetio u katalozima engleskih trgovina ponude dozivotnih garancija na sve moguće štapove, od najjeftinijih do najskupljih. Može se uplatiti čak i d.g. za kineske štapove. U najnovijem katalogu čuvene prodavnice Sportfish pronađoh i ovo! Doplata za garancije i za skuplje štapove. Šta ovo znači? Izgleda da su i trgovci i kupci razotkrili prevaru kojom su mnogi proizvođači provlačili i skromne modele štapova, koji bi iz samo jednog "razloga" ulazili u elitno društvo- tobožnje višedecenijske pa i doživotne garancije.
Ovo sam napisao zato što znam mnogo bolja rešenja za eventualnu popravku i održavanje štapova od preskupe doživotne garancije proizvođača.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Jesi li spreman da polozis svoj RST u zalog, da cu da izlomim winston-a, sage-a ili TNT-a u komadice, da ga posaljem u USA, i da cu da platim samo postarinu! Za uzvrat cu da dobijem ganc nov stap ili deo koji sam izlomio! Ako si mangup onda to budi do kraja, ili

Ne kapiram sta pokusavas da dokazes, ne postoji taj koji ce da popravi uzduzno polomljen segment ili onaj polomljen na 4 dela. Kod pravih firmi se ne postavljaju nikakvi uslovi. Prema tome, smanji malo dozivljaje i nemoj da siris dezinformacije, ako shimano daje tu jadnu 12 mesecnu garanciju!!!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
I da, u opkladu stavljam bilo koji komad musicarske opreme po tvom izboru!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nisam hteo da se raspravljam sa Simpsonom i slicnima, pa necu to ni da radim. Promenio sam se od kad sam "vaskrso". Voleo bih da na ovu temu svako napise svoje misljenje i iskustvo. Voleo bih i da mi neko protumači značenje ove Sportfishove ponude.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Nema potrebe da se raspravljamo, samo prihvati opkladu i na taj nacin dokazi da si u pravu !
Evo navescu ti i neki od konkretnih primera a to moze da ti potvrdi i Dane kako je prosao sa Abel-om.
Poslao je stap koji je pukao , koliko se secam na spigotu, vrlo lako se dogovorio iako stap nije iz prodavnice :hammer:

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
mogu da potvrdim da je sve sto je simpson naveo istina i sto posto istina ,drugo polomljen ili ostecen stap ni jedna firma ne popravlja ,polomljeni deo im je potreban kao dokaz da posedujete taj stap i izlaze u susret da bi idalje pecali na njihov stap.
mogu i ja da se prikljucim toj opkladi ...

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Evo moje iskustvo sa 3 firme koje proizvode musicarski pribor. Svoj prvi musicarski stap shimano nexave sam polomio na prvom pecanju, u prvih par zamaha je pukao, verovatno je vec bio negde cvrknut... Od garancije naravno nije bilo nista.... (e zbog ovog sam mogao da batalim musicarenje i da vise nikad ne uzmem mahac u ruke). Sledece sto sam uspeo da sjebem to je bio cekr Vosseler DC4 koji mi je slucajno ispao i iskrivila se stopica, jednostavno sam se dogovorio sa proizvodjacem da mi posalju drugu stopic i da je sam zamenim ako budem znao :lol: ili da im posaljem cekrk da mi oni to zamene kod njih, za garanciju me niko nije ni pitao, i nisu mi nista naplatili!!! E posto sam ja bas baksuz a i poprilicno sam smotan proletos sam izlomio i Abelov stap. Abel uz svoje stapove ne daje dozivotnu garanciju ali uz minimalnu naknadu zamene osteceni deo! Stap jos uvek nisam dobio nazad jer nece jednostavno da poprave (nabudze) stap, vec salju proizvodjacu blankova (koji im je do pre godinu dana radio blankove posto abel vise ne proizvodi stapove)da napravi samo taj deo, pa je to malo potrajalo. A takodje su mi ponudili i vaucer od 200$ umesto poravke stapa, jer su probili predvidjeni rok za popravku! Svaki ozbiljan proizvodjac musicarskog pribora ce vam izaci maximalno u suret jer im je u cilju da zadrze svoje musterije....

I jos jedna vrlo mudra recenica iz Winstonovog Philosophy of fly fishing. "Dobar stap je uvek dobar stap nema veze da li je napravljen sad ili pre 20-30 godina." tako da dozivotna garancija itekako ima smisla.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
E bre Dane, kakav odgovor , i sam bolji tesko da bih smislio :hammer: Ima i medju vama babuskarima umnih ljudi :hammer:

Cekaj, ne kapiram samo ono u vezi Shimana, zar to nije ozbiljan proizvodjac pribora :hammer: :hammer:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Bane je sjebao sanirani Orvis i dobio novi. Ja sam sjebao Ron Thompson i bacio ga u djubre. Od velikih proizvodjaca niko te ne pita nista, i mnogo se izvinjava za neprijatnosti. A ti zakljuci sam

misha

Junior member
Učlanjen(a)
03.01.2006.
Broj reagovanja
0
MixMaster wrote:
Nisam hteo da se raspravljam sa Simpsonom i slicnima, pa necu to ni da radim. Promenio sam se od kad sam "vaskrso". Voleo bih da na ovu temu svako napise svoje misljenje i iskustvo. Voleo bih i da mi neko protumači značenje ove Sportfishove ponude.
Na zvanicnim sajtovima ovih proizvodjaca u delu gde je garancija, pise da odredjena svota novca mora da se uplati za handling and processing (ne znam tacan prevod), tako da to nije Sportfishova ponuda, vec "ponuda" samih proizvodjaca.
Inace na nekim stranim FF forumima dosta kupci hvale Customer service TFO-a i Greys-a. E sad kako stvari stoje kod nas to ne znam.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Lepo je kad proizvodjac da i realizuje garancije. Medjutim, postoji i logika. Ako neko od nas polomi stap, pa ga posalje u Ameriku, pa ga firma popravi ili zameni i pokrije troskove transporta, ostaje bez zarade! Bez zarade nema ni biznisa, a nema ni razloga da vam prodaju stap! Ako firma nema rentabilnu prodavnicu i servis u Srbiji, garancije su krajnje sumnjive i nerealne. Ovaj zakljucak mogao bi da izvuce svaki osnovac. Mozda neko misli da ga proizvodjac mnogo voli i misli neprestano na njega, pa dzabe radi, a mozda je resenje doplata garancije i to, u nekom servisu unutar nase zemlje, jer ovako, stapovi sa poduzom garancijom ne donose nikakve koristi proizvodjacima, ako se prodaju stanovnicima Srbije i slicnih zemalja.
Ja jedva da poznajem par ljudi sa legalno kupljenim skupocenim stapovima, a vi mi ovde vec nabrojaste isto toliko lomova! STAVITE SE U POZICIJU PROIZVODJACA, PA RAZMISLITE PONOVO. To su ljudi zeljni zarade, a ne nase ljubavi. Mozda je bas u ovome razlog sto i pored bezbroj musicara ciji standard vise nije mali, nemamo distributere stapova pod dugovecnim garancijama. Izgleda da je najveci problem bas taj imidz dugih garancija, koji je veoma tesko primeniti izvan Amerike i Zapadne Evrope.
Ja imam stap koji regularno ima dozivotnu garanciju, ali ja nisam registrovani vlasnik. Tako je sa 95 % musicara u Srbiji koji imaju stapove firmi poput RST, Hardy, SAGE, Loomis, Winston.... Medjutim, meni nije ni potrebna garancija, jer sam pazljiv prema stapu i koristim ga za ono za sta je namenjen. Ne udaram ga o stene, ne koristim ga kao polugu, postapanje i ne lupam ga vratima automobila. On je my baby isto kao i vasi stapovi i ne treba mi vekovne garancije. Kada bi se moj stap polomio, ne bih ga slao proizvodjacu na drugi kraj sveta. Bacio bih ga i ne bih vise kupovao isti model. Ove garancije mogu se shvatiti i kao navlaka da koristite stap koji se pokazao lomljivim, ponovo. Ja, kad provalim da se stap lako lomi, udica tupi i ispravlja, konac ne pliva i brzo puca, ne trazim da mi to popravljaju, nego promenim model ili jos bolje, proizvodjaca. Zato je najbolje da garancije za stap dobijete od kolege koji je neki stap uspesno koristio godinama i to, u uslovima slicnim onima u kojima cete ga vi koristiti. Ne samo od prekookenskog proizvodjaca!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixe,

Kada si cuo mene da pricam o tehnikama vezivanja muva, o tehnikama vodjenja muve namenjene bodorci, o izboru muva za babusku,...meni je bilo interesantno da citam kako si pravio "muvu" semenku, ali nikada nisam komentarisao ono sto ne poznajem, eventualno iz zezanja ubacim neki komentar za babushkre. Kada se budem ozbiljno zainteresovao za stuku, basa, bucova, necu imati problema da pitam ono o cemu nemam pojma. Zato bi bilo lepo da i ti prihvatis ovakav nacin komunikacije i ne izmisljas ono sto ocigledno ne poznajes!

Vrhunski musicarski stap u proizvodnji kosta ne vise od 20$, cena po kojoj se prodaje je 400-700$!!! Kosta razvoj modela, izrada alata, mandrele,... ali kada se podeli na kolicinu stapova te serije dolazi se do ove cifre.
Koliko puta jedan proizvodjac koji drzi do sebe i svog imena, moze sebi da priusti lom jednog istog stapa???
I cela ova prica i svi ovi ljudi sto ti odgovorise u ovom threadu, koji imaju pozitivna iskustva sa najboljim proizvodjacima, su budale onda, a jedino ti znas pravu "istinu"?
Daj bre smorio si vise sa ovakvim threadovima ako nastavis, pocecu da vam pricam o vezivanju muva :hammer:

A koliko si pazljiv sa priborom, mogao sam i licno da se uverim kada si ispustio jedan segment mog stapa direktno na beton. Srecom ja se ne uzbudjujem jer znam da imam dozivotnu garanciju na njega, sto se mene tice mogao si i da ga zgazis :hammer:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Evo jos jedne teme koju je otvorio MixMaster sa istim pocetkom, sredinom i krajem. Naravno i zapletom. Naslov teme: DOZIVOTNA GARANCIJA LAGARIJA - LAGARIJA ili PREDNOST. Onda on trazi misljenje nekih "ozbiljnih musicara". I dobije ga (ako ikoga osim sebe smatra za ozbiljnog musicara). I onda filozofira, objasnjava, ubedjuje, i ne cuje i ne vidi nikoga osim sebe. I sugestivno zakljucuje da je dozivotna garancija u nasim uslovima LAGARIJA. I da je mnogo bolje kupiti stap sa jednogodisnjom garancijom kod jedinog uvoznika (OVO JE USTVARI PREDNOST).
Naravno da je uvek bolje kupiti stap kod ovlascenog prodavca nego iz druge ruke. Medjutim dovesti u pitanje ozbiljnost firmi i garancije koje oni nude je SMESNO!!! I njihovu isplativost.
Drage moje kolege koji imate kvalitetne stapove sa dozivotnom garancijom - ako Vam se ne daj boze nesto dogodi sa priborom i imate dovoljno para da platite postarinu do proizvodjaca, pribor ce Vam se vratiti ili popravljen (ako je to moguce) ili zamenjen ili nov, ili cete birati neki od novih modela istog ranga. Cak i iz Srbije, i iz Nisa i iz Panceva (provereno). To zasad na osnovu licnog iskustva tvrde Sale, Esox, Milance (da li su dovoljno ozbiljni musicari?) i jos mnogi kojima je besmisleno da o tome polemisu.
P.S. Za zaplet u svakom dramskom komadu na ovom sajtu zaduzen je naravno Simpson.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dobro bre momci, simpaticna je ova teorija o uvodu, zapletu i raspletu. Donekle ste dobro razumeli moje namere. Da "glasno" razmisljam, pitam sebe i vas ono sto mi je sumnjivo i nejasno i poslusam ili odbacim ono sto sam ovde procitao. Valjda tako i treba raditi na ovom forumu. Kada bi svi tako postavljali teme i trazili razlicita misljenja, uvazavali ih ili ne, bili bismo bogatiji barem temama. Malo sam "preglasan", pa me ima i u uvodu i u zapletu i u raspletu. Razlog tome je samo moja izuzetna aktivnost vezana za musicarenje. To niko ne brani ni ostalima. Nemojte odmah da se ljutite.
Namerno sam postavio ovu temu koja ce valjda u buducnosti biti interesantna, kada svi musicari Srbije budu kupovali stapove u prodavnicama. Neki od nas vec imaju iskustva sa garancijama i culi smo ih.
Jedino sto bi moglo da smeta u nekim postovima je to sto neki "znaju" da citaju izmedju mojih redova, pa su nasli da sam ja ovde pisao o Shimanu. To nije tacno, o Shimanovim proizvodima ste citali u drugim threadovima. Dok sam razmisljao o dugotrajnim garancijama na stapove nisam mislio na njih. Zasto bih, kada ne koristim njihov pribor, niti ga preprodajem, niti oni, daju duge garancije?
E, sad o cuvanju, koriscenju i padanju stapova na tlo.
Moj stap, koji je, kao sto rekoh "my babe", ja nimalo ne stedim. On nikako ne sluzi za ukras! Zato ga i volim, sto je otporan na padanje na beton, udarce otezanih nimfi i strimera, dize velike ribe bez zamaranja kroz barsku travuljinu i granje, slapove planinskih reka, lak je, jak, cvrst... Ako "umre" od mog koriscenja, sledece godine, posle 8 godina neprestanog koriscenja (oko 2000 pecanja, 100,000 riba, 10,000 kg riba, 5,000 kg trave i granja, oko 100 udaraca nimfama i strimerima, 1000 padanja na kamenje, stene i beton...) bice to, po rezultatima, najbolji stap ikada koriscen na nasim prostorima. Medjutim, ne umire, niti ja naslucujem njegov kolaps. Imao bih garanciju do kraja mog zivota, da sam ga ja kupio u prodavnici i proizvodi ga nemacka firma RST. Ovo je siguran znak da sam znao da odaberem stap. Strucnjaci za musicarski pribor se bas tako i prepoznaju. Izaberu stap po svojoj meri i koriste ga uspesno i dugo. Oni koji se ne razumeju u pribor se lako prepoznaju. Cesto kupuju i prodaju stapove, trazeci godinama odgovarajuci model. Jednostavno, zar ne?

VladaBG

Junior member
Učlanjen(a)
21.06.2006.
Broj reagovanja
0
Ja sam kupio bas kod pominjanog Sportfisha Greys stap,poslao im postom garantnu karticu sa stapa,ubrzo dobio odgovor i postom i na mail da je stap registrovan i da cu u slucaju potrebe moci da realizujem garanciju,DOIVOTNU...

Vrh Dno